Județul din România care deține cel mai frumos sat din lume și încă un sat UNESCO. Foarte mulți turiști le vizitează în fiecare an

Județul din România care deține cel mai frumos sat din lume și încă un sat UNESCO. Foarte mulți turiști le vizitează în fiecare an

Județul din România unde se află cel mai frumos sat din lume, dar și un sat UNESCO. Aceste locuri sunt vizitate anual de mulți turiști. Peisajele sunt de vis, iar istoria lor îi impresionează pe oameni.

Județul din România care deține cel mai frumos sat din lume și încă un sat UNESCO. Este vizitat anual de mulți români

În România există numeroase peisaje de vis, unele dintre ele fiind mai cunoscute decât altele, care îi fascinează atât pe români, cât și pe turiștii străini.

Există, la noi în țară, trei așezări rurale de care turiștii sunt fascinați. Un anumit județ deține două localități care sunt considerate “Comuna Comunelor”. Este vorba despre Rășinari (Sibiu), Biertan (Sibiu) și Ciocănești (Suceava).

Județul Sibiu este singurul din România care are două așezări ce au obținut acest statut. Rășinari a primit titlul din partea ACoR, în 2023, după ce a devenit cunoscut la nivel internațional.

Localitatea a devenit “cel mai frumos sat din lume”, în urma unei competiții care a fost derulată de Organizația Mondială a Turismului, cu 57 de țări participante. În cadrul acestui concurs sunt identificate destinații mondiale fascinante pentru turismul rural, iar Rășinari a primit prima și, până în prezent, singura astfel de distincție din România.

Anul acesta, Biertan (Sibiu) și Ciocănești (Suceava) au primit titlurile de “Comuna Comunelor”, acordate de ACoR. Toate cele trei localități s-au clasat în etapa mondială a concursului, pentru 2022.

Aceste comune s-au remarcat pe plan național, dar și internațional. În plus, eforturile susținute depuse pentru a deveni destinații turistice de top mondial au arătat faptul că o asemenea performanță este posibilă și în mediul rural.

Rășinari face parte dintr-o regiune etnografică unică la noi în țară, amplasată în sudul Transilvaniei, Mărginimea Sibiului. Moștenirea istorică și culturală, dar și patrimoniul arhitectural, tradițiile și obiceiurile, precum și meșteșugurile, gastronomia și priceperea localnicilor în diverse activități caracterizează acest loc.

Biertan, satul UNESCO din județul Sibiu

Amplasat în mijlocul Podișului Transilvaniei, în nordul județului, la distanță egală, de aproximativ 30 km de Mediaș și Sighișoara, Biertan se remarcă prin mai multe aspecte interesante.

Biertan este cunoscut datorită bisericii fortificate, iar mulțumită acesteia toată așezarea a devenit sit UNESCO încă din 1993.  În același timp, este o locație cunoscută și la nivel mondial.

Biserica este una dintre cele mai bine conservate, dar și cele mai impozante. Este și cea mai cunoscută și vizitată dintre cele 300 de cetăți – biserici săsești din Transilvania.

A fost construită în secolul al XVI-lea și este amplasată pe un deal din mijlocul comunei și al văilor acoperite de culturi de viță-de-vie. Dimensiunile și forma, dar și istoricul și poveștile care circulă în jurul bisericii sunt impresionante.

Mai mult, are cel mai mare altar din Transilvania (28 de icoane) și deține o sacristie din lemn de stejar de acum 5 secole, cu feronerie originală, formată din 19 încuietori. Unul dintre bastioane a funcționat, timp de 300 de ani, drept “cameră a împăcării”.

Aceasta din urmă era o închisoare matrimonială, de unde cuplurile puteau ieși doar după ce își rezolvau conflictele. Doar o singură pereche a ajuns la divorț în acest timp, după cum se spune, potrivit Adevărul.

A fost, tot timp de 300 de ani, sediul episcopal săsesc. Chiar și în prezent, mormintele episcopilor se regăsesc în Turnul Mausoleului. Tot atunci a fost descoperit Donariul de la Biertan, un obiect ritual votiv.

Obiectul era invocat adesea pentru a explica prezența unei populații creștine ce vorbea limba latină în regiunea Daciei, în secolul IV. Erea folosit, de altfel, și pentru explicarea originii autohtone a românilor în Transilvania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *