Jurnalista Emilia Șercan anunță că Înalta Curte de Casație a obligat Parchetul General să redeschidă ancheta în dosarul său de kompromat

Jurnalista Emilia Șercan anunță că Înalta Curte de Casație a obligat Parchetul General să redeschidă ancheta în dosarul său de kompromat

Jurnalista de investigație Emilia Şercan anunță luni, 22 aprilie, „o primă victorie în instanță” în cazul plângerii depuse după clasarea dosarului de kompromat la adresa ei, spunând că instanța supremă a decis ca dosarul să fie retrimis la Parchetului General.

Jurnalista Emilia Șercan s-a adresat ICCJ după ce Parchetul Curții de Apel București i-a respins, în decembrie 2023, plângerea față de clasarea dosarului de kompromat.
Dosarul privind operaţiunea de kompromat la adresa ei a fost clasat de Parchetul Curții de Apel București, la începutul lunii noiembrie 2023.
Emilia Șercan a protestat timp de 16 zile în fața Parchetului General împotriva deciziei de clasare.
Operaţiunea la adresa Emiliei Şercan a început la scurt timp după ce jurnalista a arătat că teza de doctorat a lui Nicolae Ciucă, premier la data respectivă, este plagiată.

„Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, astăzi, să admită, în parte, plângerea prin care am contestat soluția de clasare a dosarului în care l-am acuzat pe fostul ministru de Interne Lucian Bode de favorizarea infractorului, abuz în serviciu și omisiunea sesizării în dosarul de kompromat”, anunță Emilia Șercan, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Astfel, potrivit jurnalistei, judecătorul ICCJ a constatat că plângerea sa pentru infracțiunea de favorizare a infractorului a fost îndreptățită, iar procurorul nu a făcut actele de urmărire penală corespunzătoare.

„A constatat, așadar, exact ceea ce am reclamat în tot acest timp: că se încearcă îngroparea dosarului fără să fie făcută o minimă cercetare. Acest dosar a fost instrumentat de procurorul Mihai Hondor de la Secţia de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului General, care l-a clasat după ce m-a audiat pe mine, iar apoi l-a audiat pe Bode, fără să mai facă niciun alt act de urmărire penală”, explică jurnalista.

Șercan spune că în plângerea către ICCJ a arătat faptul că o probă dintr-un dosar a fost scursă din poliție.

„În plângerea mea am arătat cum, după ce i-am reclamat ministrului de Interne că o probă pe care am dat-o poliției a fost scursă dintr-un dosar penal și publicată pe site-ul infractorului Cristian Rizea, două ore mai târziu a fost publicat un text clonă cu cel de pe site-ul lui Rize pe un alt site, intitulat patrianoastra[.]com. Acest articol a fost antedatat pentru a crea impresia că a fost publicat cu circa cinci ore înainte ca eu să fi dat proba poliției. Prin închiderea dosarului anul trecut, în februarie, Parchetul General a încercat mușamalizarea efectivă a dosarului, decizia, așa cum am mai spus, fiind una mai degrabă politică”, mai spune Șercan.

Dosarul se va întoarce acum la Parchetul General.

„Un an și două luni – atâta timp am pierdut cu acest dosar pentru a demonstra evidența, că Parchetul General nu și-a făcut treaba și a încercat să îl protejeze pe Lucian Bode. Așa cum am mai spus, singura mea speranță legată de dosarele mele rămâne în judecători”, mai scrie Emilia Șercan.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *