Kelemen Hunor, după incidentul de la Odorheiu Secuiesc: „S-a săpat un şanţ mai mare lângă clădire şi de două-trei zile copiii spuneau că s-au crăpat pereţii”

Kelemen Hunor, după incidentul de la Odorheiu Secuiesc: „S-a săpat un şanţ mai mare lângă clădire şi de două-trei zile copiii spuneau că s-au crăpat pereţii”

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat luni seară, 18 decembrie, la Digi24, că autoritățile trebuie să caute responsabilii pentru tragedia de la Odorheiu Secuiesc, unde un elev a murit și alți trei au fost răniți, după ce clădirea internatului s-a prăbuşit parțial.

„De câteva zile se lucrează în jurul clădirii, s-a săpat un șanț mare lângă clădire și de două, trei zile copiii spuneau că s-au crăpat pereți. Întrebarea e cine a dat aviz, cine a lăsat copiii în clădire în timpul lucrărilor și dacă lucrurile s-au făcut conform avizelor proiectului. Aici trebuie căutați responsabilii și cei vinovați trebuie pedepsiți”, a spus Kelemen Hunor, la Digi24.

Întrebat cine este vinovat pentru tragedie, Kelemen Hunor a spus că nu arată „cu degetul”, dar a precizat că autoritățile locale sunt responsabile pentru emiterea avizelor de construire.

„E mult prea hazardat să arăt cu degetul, pentru că nu cunoaștem proiectul, nu cunoaștem avizele date sau deciziile luate la fața locului. Nici președintele, nici Ministerul Educației și nici măcar Guvernul nu dă aviz pentru o lucrare și nu supraveghează o lucrare, asta e responsabilitatea ajutoriților locale”, a spus liderul UDMR.

„Nu era voie să se facă săpături la mai puţin de doi metri de zid”

Informațiile despre lucrări la internatul prăbușit au fost confirmate de autoritățile locale, care au spus că este vorba de lucrări pentru racordarea clădirii la reţeaua de canalizare a oraşului.

Zorgo Noemi, purtătorul de cuvânt al Primăriei Odorheiu Secuiesc, a declarat, pentru News.ro, că autorizaţia a fost emisă pe 26 octombrie, iar lucrările pentru reţeaua de canalizare au început în 13 noiembrie. Termenul de finalizare este de 36 de luni, cautorizaţiei emise de Primărie.

Noemi Zorgo a precizat însă că, potrivit documentului emis de Primărie, constructorul nu avea voie să facă săpături la mai puţin de doi metri de zidul clădirii.

Un elev a murit

Clădirea internatului a fost construită în 1910, funcţionează într-o clădire închiriată de Primărie de la Biserica Romano-Catolică și găzduiește 97 de elevi, potrivit autorităților locale.

În momentul surpării, se aflau mai mulți copii în camere, iar unii au reușit să se evacueze la timp, a precizat Inspectoratul Şcolar Harghita.

Patru elevi, un băiat și trei fete, cu vârste între 15 și 17 ani, au fost surprinși de dărâmături.

Băiatul, scos la peste 2 ore de la prăbușirea internatului, a fost resuscitat timp de 40 de minute, fără succes. Una dintre fetele rănite este în stare gravă, cu o fractură de coloană, fiind transferată la Târgu Mureș. Celelalte fete rănite sunt la Odorheiu Secuiesc.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *