Klaus Iohannis, premiat cu Distinguished International Leadership, la Washington. „SUA nu au un aliat mai bun decât România”

Klaus Iohannis, premiat cu Distinguished International Leadership, la Washington. „SUA nu au un aliat mai bun decât România”

Preşedintele Klaus Iohannis a primit premiul Distinguished International Leadership pentru acest an, „ca o recunoaştere a carierei sale şi a rolului său de lider transatlantic şi european”. În alocuțiunea sa rostită la Washington. D.C. Iohannis a spus că dedică premiul tuturor românilor și parteneriatului dintre România și SUA.

O recunoaștere a leadership-ului României

Preşedintelui Klaus Iohannis i-a fost decerenat premiul Distinguished International Leadership de către Consiliul Atlantic, în SUA, în semn de „recunoaștere a carierei sale şi a rolului său de lider transatlantic şi european”.

„Sunt onorat să primesc acest premiu. Îl accept ca o recunoaștere a conducerii României, în ultimii 20 de ani, ca membru demn al NATO și partener și prieten al SUA. Începând din 2001, cu câțiva ani înainte de a adera la NATO, și apoi de-a lungul celor două decenii în postura de membru, România și poporul român au luat decizii îndrăznețe, curajoase și hotărâte pentru a consolida țesutul democratic al societății noastre, pentru a fi la înălțimea angajamentelor noastre privind securitatea transatlantică și pentru a transforma țara noastră într-o ancoră a stabilității strategice, a prosperității și a progresului într-o regiune încă tulburată a Europei”, a declarat șeful statului român, în alocuțiunea sa ținută la Washington D.C.

Un „exemplu” în  flancul estic

Klaus Iohannis a subliniat „exemplul României” în Europa Centrală și de Est, ca furnizor de securitate și contributor la securitatea continentului (flancul estic al NATO) și garant al democrației.

„În Europa Centrală și de Est, România reprezintă un exemplu în multe domenii – de la apărarea Flancului Estic al NATO, la consolidarea democrației, a drepturilor omului și a statului de drept. Eforturile românești au rezultate care depășesc cu mult granițele noastre naționale; de fapt, acestea au contribuit la consolidarea Europei și a alianței transatlantice și merită să fie recunoscute.

Așadar, aș dori să-i mulțumesc lui Fred Kempe și conducerii Consiliului Atlantic pentru că au ales să recunoască și să onoreze eforturile României. De asemenea, îi sunt recunoscător fostului consilier pentru securitate națională, Stephen Hadley, pentru introducerea din această seară și pentru contribuția sa unică la ajustarea și implementarea viziunii Președintelui George W. Bush privind o Europă unită și liberă, în care românii și celelalte națiuni din Europa Centrală și de Est pot îmbrățișa demnitatea, democrația și prosperitatea. În această seară ar trebui să onorăm și acest aspect”, a spus Iohannis.

Angajamentul american în Europa Centrală

Președintele României a readus în memorie declarațiile președintelui SUA, Joe Biden, în 2011, când i-a fost decernat și lui același premiu, cu privire la angajamentul american în Europa Centrală.

Biden a spus: „A sosit timpul pentru Europa Centrală. Ați arătat că sunteți pregătiți pentru provocările noastre comune, dornici să le faceți față și capabili să le rezolvați. De aceea, în America, nu ne mai gândim la ceea ce putem face pentru Europa Centrală, ci mai degrabă la ceea ce putem face împreună cu Europa Centrală”.

Disuasiune în fața agresiunii rusești

Într-adevăr, a continuat Iohannis, Flancul Estic și-a crescut capacitatea și resursele de securitate în cadrul Alianței Nord Atlantice, și-au modernizat infratructurile și echipamentul militar, țările fiind determinate să acționeze în comun ca forță de disuasiune în fața „expansionismului rusesc”.

„Astfel a apărut Formatul București 9 (B9) – o inițiativă condusă în 2015 de România și Polonia, care include toate statele din Flancul Estic și oferă o platformă robustă pentru coordonarea resurselor noastre de securitate în cadrul NATO.

Astfel majoritatea țărilor noastre de pe Flancul Estic au început să facă progrese în creșterea bugetelor pentru Apărare și în modernizarea infrastructurii și a echipamentelor militare. Și tot astfel, țările noastre au avut capacitatea să acționeze unitar, cu hotărâre și să reprezinte o forță puternică de descurajare împotriva expansionismului rusesc, în același timp rămânând fideli valorilor noastre democratice transatlantice fundamentale”, a spus Iohannis.

Ca dovadă, a spus președintele, este răspunsul țărilor estice la războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, România fiind „în prima linie” pentru a ajuta Kievul.

„Nu există altă dovadă mai puternică în acest sens decât modul în care statele noastre de pe Flancul Estic au răspuns la agresiunea nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei și la nevoile vitale ale Ucrainei de a se apăra și de a respinge acest oribil atac rusesc.

În calitate de Președinte al României, vă pot spune că România s-a aflat cu adevărat în prima linie prin eforturile sale de a ajuta Ucraina”, a declarat Iohannis.

Ajutorul oferit Ucrainei

Șeful statului român a detaliat ajutorul României pentru Ucraina, de la găzduirea refugiaților la tranzitul a milioane de tone de cereale prin porturile românești dunărene și de la Marea Neagră.

„Peste 7,5 milioane de ucraineni au trecut granița în România căutând refugiu, siguranță și liberă trecere. Aproape 40.000 de copii învață acum în sălile de clasă românești. Milioane de tone de asistență umanitară au trecut în Ucraina prin și din România.

România a ajutat, de asemenea, Ucraina să mențină o linie economică vitală, valorificând conexiunile noastre maritime unice și facilitând tranzitul a aproximativ 40 de milioane de tone de cereale – aproximativ 70% din exporturile de cereale ucrainene, prin porturile românești de pe Dunăre și Marea Neagră.

Toate aceste eforturi continuă, atât timp cât este nevoie, pentru că suntem conștienți de rolul cheie pe care România îl are în a ajuta Ucraina să obțină victoria și pacea, să reușească economic și să se integreze în Uniunea Europeană”, a explicat Klaus Iohannis.

Președintele a subliniat continuarea eforturilor comune pentru democrație și progres economic, spunând că cel mai bun aliat al SUA este România și că dedică premiul tuturor românilor și parteneriatului transatlantic.

„Dedic acest premiu tuturor românilor”

„Așadar, mesajul meu pentru voi în această seară este: România a abordat cu seriozitate apelul – ‘ce poate face America împreună cu Europa Centrală’. Lucrăm împreună pentru a ne consolida securitatea colectivă, pentru a promova libertatea și progresul economic și pentru a ne asigura că democrația continuă să ofere rezultate.

Este responsabilitatea noastră comună și puteți conta pe capacitatea noastră de a o îndeplini. Pentru că Statele Unite nu au un aliat mai bun decât România. Dedic acest premiu tuturor românilor, precum și parteneriatului și prieteniei dintre România și Statele Unite ale Americii”, a încheiat Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *