Kremlinul refuză să dea detalii despre soarta „generalului Armageddon”, Serghei Surovikin, după rebeliunea mercenarilor Wagner

Kremlinul refuză să dea detalii despre soarta „generalului Armageddon”, Serghei Surovikin, după rebeliunea mercenarilor Wagner

Kremlinul a refuzat joi, 29 iunie, să dea detalii despre soarta generalului rus Serghei Surovikin, al cărui statut și locație nu au fost făcute publice după revolta armată eșuată a mercenarilor Wagner, de sâmbătă, informează Reuters.

Supranumit de presa rusă “generalul Armageddon” pentru tacticile sale agresive în războiul din Siria, Surovikin – care este comandantul adjunct al forțelor ruse din Ucraina – a fost absent din peisaj încă de sâmbătă, când a apărut într-o înregistrare video în care îi cere liderului mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, să oprească revolta.

Surovikin părea epuizat în acea înregistrare și nu a fost clar dacă vorbea sub presiune. De atunci, au existat o serie informații neconfirmate potrivit cărora acesta ar fi fost interogat de serviciile de securitate ale Rusiei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a “pasat” întrebările despre Surovikin către Ministerul rus al Apărării, care până acum nu a făcut nicio declarație despre el.

Întrebat de reporteri dacă Kremlinul ar putea clarifica situația din jurul lui Surovikin, Peskov a spus: “Nu, din păcate nu”.

“Așa că vă recomand să contactați Ministerul Apărării; aceasta este prerogativa sa”, a precizat reprezentantul președinției ruse.

Atunci când un reporter a întrebat dacă președintele Vladimir Putin mai are încredere în Surovikin, Peskov a răspuns: “El (Putin, n.r.) este comandantul suprem și lucrează cu ministrul Apărării și cu șeful Statului Major General.”

Întrebările despre “unitățile structurale din cadrul ministerului”, a insistat Peskov, ar trebui adresate Ministerului Apărării.

Ministerul condus de Serghei Șoigu nu a răspuns la o solicitare adresată de Reuters pentru a clarifica soarta lui Surovikin, unul dintre cei mai respectați generali ruși, care a comandat anterior forțele ruse din Ucraina timp de mai multe luni.

Cei mai importanți generali ai Rusiei au ieșit din atenția publicului în urma rebeliunii grupului Wagner care a avut ca scop răsturnarea conducerii militare de vârf, în contextul în care Putin încearcă să își reafirme autoritatea.

Revolta, despre care Putin a spus că ar fi putut duce Rusia la un război civil, reprezintă cea mai mare provocare la adresa statului rus după tentativa de lovitură de stat împotriva lui Mihail Gorbaciov din 1991, când Uniunea Sovietică se prăbușea.

Putin, liderul autoritar al Rusiei încă din 1999, a mulțumit armatei și forțelor de ordine pentru că au împiedicat ceea ce, în opinia sa, ar fi fost o tulburare devastatoare, de genul celei care a fost văzută ultima dată după Revoluția bolșevică din 1917.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *