Kuleba: Apărarea aeriană ucraineană protejează şi vecinii din România, Republica Moldova şi Polonia de amenințarea rachetelor și dronelor rusești

Kuleba: Apărarea aeriană ucraineană protejează şi vecinii din România, Republica Moldova şi Polonia de amenințarea rachetelor și dronelor rusești

Ucraina le-a cerut din nou luni, 15 aprilie, aliaţilor săi internaționali să facă „paşi extraordinari şi îndrăzneţi” în vederea furnizării de apărare antiaeriană care să ajute la protecția împotriva valurilor de atacuri ruseşti care au vizat sistemul energetic în ultimele săptămâni, iar unul dintre argumentele aduse de șeful diplomației de la Kiev, Dmitro Kuleba, a fost acela că în acest fel sunt apărate şi ţările vecine, inclusiv România, de riscul ca rachete sau drone ruseşti să intre în spaţiul lor aerian, scrie News.ro preluând Reuters.

„Avem nevoie urgentă de sisteme suplimentare Patriot şi de alte sisteme moderne de apărare aeriană, de arme şi muniţii”, a declarat ministrul de externe al Ucrainei, în cadrul unei conferinţe de securitate la Marea Neagră unde s-a exprimat prin legătură video.

„Profit de această ocazie pentru a îndemna încă o dată toţi partenerii noştri să ia măsuri extraordinare şi îndrăzneţe”, a continuat Kuleba.

„Apărarea antiaeriană ucraineană protejează acum nu numai cerul ucrainean de teroarea aeriană rusă, ci şi pe vecinii din Moldova, România şi Polonia de ameninţarea imediată ca rachetele şi dronele să intre în spaţiul lor aerian”, a argumentat ea.

Ministrul ucrainean a salutat eficienţa sprijinului aliat acordat Israelului în respingerea atacului aerian al Iranului din weekend şi a îndemnat ţările să urmeze acest exemplu şi atunci când este vorba despre Ucraina.

„Tot ceea ce cerem de la parteneri, chiar dacă nu puteţi acţiona aşa cum acţionaţi în Israel: daţi-ne ceea ce avem nevoie, iar noi vom face restul lucrurilor”, a spus Kuleba.

Aliaţii occidentali au fost reticenţi în a trimite sisteme de apărare antiaeriană suplimentare Kievului, în timp ce Ucraina spune că are nevoie de 26 de sisteme Patriot pentru a acoperi în întregime teritoriul ţării. Germania s-a angajat să livreze încă un sistem Patriot în urma apelurilor venite de la Kiev.

Atacurile ruseşti cu rachete şi drone au lovit masiv infrastructura energetică ucraineană de la jumătatea lunii martie și până în prezent, ceea ce a determinat Kievul să lanseze apeluri tot mai disperate pentru ajutor în materie de apărare aeriană.

Și Zelenski a cerut „acțiuni îndrăznețe”

Declarațiile lui Kuleba par să preia apelul președintelui Volodimir Zelenski, care le-a cerut ţărilor occidentale să aplice mai eficient sancţiunile instituite împotriva Rusiei pentru a împiedica „terorismul rusesc” în Ucraina.

Fiecare rachetă care a lovit Ucraina conţinea componente provenind de la companii din alte ţări şi care au fost importate prin teritoriul ţărilor vecine Rusiei, a declarat Zelenski în discursul său video de duminică seara, potrivit DPA și Agerpres.

„Toate acestea trebuie şi pot fi stopate: complicitatea cu teroarea, capacitatea teroriştilor de a căuta complici în întreaga lume şi toate formele de teroare rusească în sine”, a afirmat Volodimir Zelenski, cerând mai mult sprijin din partea Occidentului pentru ca ţara sa să se apere mai bine de atacurile aeriene şi cu rachete ale Rusiei.

Liderul ucrainean a punctat în acest sens apărarea în mare parte reuşită împotriva atacurilor iraniene asupra Israelului de sâmbătă seara.

„Întreaga lume a văzut ce înseamnă o apărare adevărată. A văzut că este fezabil”, a spus Zelenski, adăugând: „Lumea a văzut, de asemenea, că Israelul nu a fost singur în apărarea sa şi că a fost susţinut de aliaţi!”. Eficienţa demonstrată de apărarea israeliană arată că „unitatea” între aliaţi „oferă cea mai bună apărare”, a subliniat Zelenski.

„Iar când Ucraina spune că aliaţii săi nu ar trebui să ignore rachetele şi dronele ruseşti înseamnă că este nevoie de acţiuni; acţiuni îndrăzneţe”, a remarcat preşedintele ucrainean. „Din păcate, asistenţa acordată Ucrainei este încă limitată, iar statul rus are încă acces la componente critice necesare pentru a produce rachete şi drone”, a mai spus el.

Cu cât ajutorul întârzie mai mult, cu atât armata rusă capătă mai multă încredere, a adăugat Zelenski, precizând: „Ucraina, Orientul Mijlociu şi toate celelalte părţi ale lumii merită în egală măsură o pace dreaptă şi durabilă”.

Numai în ultima săptămână, a spus preşedintele ucrainean, Rusia a lansat împotriva Ucrainei 130 de drone kamikaze iraniene Shahed, 80 de rachete şi aproape 700 de bombe aeriene ghidate. Aceste atacuri s-au soldat din nou cu victime civile şi au distrus sau avariat mai multe centrale electrice din Ucraina, printre alte infrastructuri.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *