„La ora 12”. Alexei Navalnîi le spune rușilor cum să organizeze un protest național, masiv, față de Putin, în ziua alegerilor, fără să pățească nimic

„La ora 12”. Alexei Navalnîi le spune rușilor cum să organizeze un protest național, masiv, față de Putin, în ziua alegerilor, fără să pățească nimic

Principalul critic al Kremlinului, Alexei Navalnîi, încarcerat, i-a îndemnat joi, 1 februarie, pe ruși să protesteze împotriva președintelui Vladimir Putin în ziua alegerilor din martie, mergând cu toții la vot la prânz, scriu Reuters și The Moscow Times.

Postând prin intermediul susținătorilor săi pe rețelele de socializare, Navalnîi a susținut că nu este suficient votul împotriva lui Putin, deoarece Kremlinul va manipula oricum rezultatul, folosind sistemul electronic de vot care va fi implementat pentru prima dată la alegerile prezidențiale.

Dar el a afirmat că prezența unor mulțimi mari de oameni la vot pe 17 martie la prânz ar trimite un semnal puternic, fără a pune pe nimeni în pericol.

“Aceasta poate fi o demonstrație puternică a voinței țării”, a scris Navalnîi pe canalul său de Telegram, administrat de echipa lui.

1/13 Мне нравится идея, что голосующие против Путина придут на избирательные участки в одно время, в 12 часов дня.В полдень против Путина.

— Alexey Navalny (@navalny) February 1, 2024

Protestele de amploare sunt extrem de rare în Rusia din cauza riscului de arestare – mai ales după ce Moscova a declannșat războiul din Ucraina. Dar Navalnîi a spus că această manieră de protest va fi sigură, deoarece votul este legal și încurajat oficial.

“La ora 12.00 este deja o prezență mare la vot, sunt mulți oameni și este pur și simplu imposibil să fie identificați cei care votează «împotrivă»”, a afirmat opozantul rus.

“Acesta va fi un protest la nivel național împotriva lui Putin care va avea loc în apropierea casei tale. Este la îndemâna oricui, oriunde (în țară). Milioane de oameni vor putea lua parte. Și zeci de milioane de oameni să fie martori”, a adăugat el.

Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, ispășește în prezent într-o colonie penitenciară din Arctica pedepse care însumează peste 30 de ani de închisoare în urma mai multor acuzații, inclusiv de extremism, despre care el spune că au fost toate inventate pentru a-l reduce la tăcere.

Susținătorii lui Navalnîi spun că este imposibil ca Putin, aflat la putere ca premier sau președinte din 1999 încoace, să fie împiedicat să își prelungească “domnia” cu încă șase ani. Realegerea lui Putin va face ca el să îl depășească pe dictatorul sovietic Iosif Stalin și să devină cel mai longeviv conducător al Rusiei din secolul al XVIII-lea încoace.

Dar tabăra lui Navalnîi vrea să folosească perioada de campanie ca pe o oportunitate de a stârni opoziția față de Putin și față de războiul din Ucraina, adresându-se inclusiv alegătorilor din afara Rusiei.

Kremlinul spune că Putin va câștiga pentru că se bucură pur și simplu de susținerea populară și de încredere în rândul rușilor, fiind creditat cu aproximativ 80% din intenția de vot în sondajele de opinie.

Dintre cei care candidează împotriva liderului de la Kremlin, singurul care a lansat critici puternice la adresa lui Putin și a războiului din Ucraina este Boris Nadejdin, care a prezentat miercuri Comisiei Electorale semnăturile a peste 100.000 de susținători și va afla săptămâna viitoare dacă aceasta le validează și îi va permite să candideze.

Alegătorii din aproximativ o treime din regiunile Rusiei, inclusiv Moscova, pot alege să voteze de la distanță prin intermediul unui sistem electronic. Criticii spun că votul electronic este ușor de manipulat de către autorități.

Foto: Profimedia Images

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *