Legătura dintre mersul la teatru și ieșirile la protest. „Consumul cultural contribuie la stimularea participării democratice”

Legătura dintre mersul la teatru și ieșirile la protest. „Consumul cultural contribuie la stimularea participării democratice”

Dacă mergem la activități sociale și culturale cu alte persoane și ne simțim parte dintr-o comunitate, sunt șanse ridicate să participăm și la proteste sau să votăm, arată Barometrul de Consum Cultural 2022, realizat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală, lansat pe 29 octombrie. 

„Practicile de consum cultural contribuie la stimularea participării democratice”, transmit autorii Barometrului de Consum Cultural 2022. „Cu cât valorile consumului cultural sunt mai mari, cu atât principiile democratice la nivelul societății sunt mai puternic consolidate”, mai spun aceștia. 

De exemplu, dacă oamenii participă cu cei din comunitate la diverse evenimente culturale, vor fi motivați să se implice și în alte moduri: între altele, își vor exercita dreptul la vot și vor merge la proteste. 

În studiu, valorile democratice au fost structurate astfel: apartenența, identitatea, toleranța, încrederea, incluziunea, preocupările civice și libertatea. Cercetarea are la bază un eșantion de 1035 de persoane peste 18 ani. 

Familia, pe primul loc la capitolul încredere 

„Se remarcă relația puternică și stabilă existentă între capitalul cultural și cel social: ambele forme de capital reprezintă nu doar vectori ai dezvoltării economice, ci și piloni importanți ai consolidării atitudinilor și comportamentelor democratice”, se precizează în studiu. 

<strong>„Cetățenia democratică presupune o orientare spre colectivitate și spre comunitate, prin manifestarea interesului de a participa la organizarea societății și prin implicarea în acțiuni alături de ceilalți”.</strong>

Autorii Barometrului subliniază că participarea democratică depinde și de încrederea socială. Cea mai mare încredere o au în membrii familiei, au răspuns 91% dintre participanții la studiu. Jumătate au încredere în oamenii pe care îi cunosc personal, iar puțin peste o treime dintre respondenți, în cei din cartier, respectiv sat. Doar 7% și-au exprimat încrederea în persoanele întâlnite pentru prima dată. 

75% dintre respondenți n-au încredere în organizațiile media 

Studiul s-a extins și asupra modului în care este percepută presa, importantă într-o democrație. 75% dintre participanții la cercetare au spus că au încredere puțină sau deloc în știrile distribuite „prin oricare dintre canalele de informare”, potrivit Barometrului 2022. Mai mult de un sfert dintre respondenți se bazează mult sau foarte mult pe informații distribuite de rude și prieteni pe rețelele de socializare. 

Autorii au subliniat în repetate rânduri că participarea culturală stimulează cetățenia democratică. În plus, nu sunt relevante doar activitățile offline, ci și cele din mediul online. 

Foto: Inquam Photos / Cornel Putan

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *