Legea care îți spune dacă poți să tragi cu ochiul peste gard la vecini

Legea care îți spune dacă poți să tragi cu ochiul peste gard la vecini

Respectarea înălțimii optime a gardului este o cerință legală pentru a asigura un echilibru între intimitatea vecinilor și estetica generală a zonei. Regulamentele specifică în mod clar înălțimea maximă admisă pentru garduri, iar proprietarii sunt obligați să se conformeze acestor directive. Neconformitatea poate atrage atenția autorităților competente, iar proprietarii pot fi sancționați, inclusiv cu amenzi financiare sau chiar cu demolarea parțială a gardului în cazuri extreme.

Conform prevederilor articolului 662, aliniatul 2 din Codul Civil, construirea gardului dintre proprietăți este o obligație reciprocă a vecinilor, cu condiția respectării înălțimii maxime stabilite la 2 metri, inclusiv coama zidului. Este deosebit de important ca în timpul construcției gardului să se respecte drepturile de proprietate și posesie ale vecinului, să se evite amplasarea unilaterală a gardului și să se asigure un design care să permită scurgerea apei atât pe terenul unui vecin, cât și pe cel al celuilalt.

Legea 2 Mai, votată de Senat. Pedepse înăsprite pentru traficanți și drogați

Atunci când un vecin nu vrea să se conformeze la prevederile Codului Civil în privința înălțimii gardului, autoritățile locale au puterea de a decide cu privire la posibilitatea construirii unui gard care depășește înălțimea specificată. 

Conform legii, construirea gardului este o responsabilitate comună a ambilor vecini. Astfel, în cazul în care un proprietar refuză să contribuie la ridicarea gardului, acesta poate fi obligat în mod legal să respecte această obligație. În astfel de situații, autoritățile competente pot interveni și pot lua măsuri coercitive pentru a asigura respectarea drepturilor și responsabilităților fiecărui proprietar. 

Tot Codul Civil reglementează și regulile vecinătății în ceea ce privește plamtarea de arbori 

Calendarul nunților în 2024: Când vor putea mirii să organizeze cununia religioasă și când nu

Potrivit articolului 613 din noul Cod Civil, distanţa minimă pentru arborii plantați pe propria proprietate trebuie să fie de minim 2 metri de linia de hotar. Excepții de la această regulă sunt copacii care nu depășesc înălțimea de doi metri, plantațiile și gardurile vii.

La alineatul 1 al articolului respectiv se menționează că „în lipsa unor dispoziţii cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiţi la o distanţă de cel puţin 2 metri de linia de hotar, cu excepţia acelora mai mici de 2 metri, a plantaţiilor şi a gardurilor vii.”

Câte ore de post sunt necesare pentru a reduce senzația de foame. Secretul senzației de sațietate

Legiuitorul a stabilit că, în caz de nerespectare a distanţei, proprietarul vecin este îndreptăţit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălţimea cuvenită, a arborilor, plantaţiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.

De asemenea, tot la articolul 613, alineatul 3, se stipulează că „proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparţinând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum şi dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său.”

Mugur Isărescu vrea să aducă tezaurul de la ruși în țară. Ce demersuri face BNR după un secol de negocieri surde cu Rusia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *