Legea care te poate lăsa fără moștenire dacă „uiți” de ea mai mult de 3 ani. Cum a ajuns un român să se judece în instanță pentru casa tatălui

Legea care te poate lăsa fără moștenire dacă „uiți” de ea mai mult de 3 ani. Cum a ajuns un român să se judece în instanță pentru casa tatălui

Situația juridică a proprietăților este o preocupare constantă pentru majoritatea românilor, însă există un risc real de a le pierde dacă nu se interesează de ele timp de mai mult de trei ani. 

În baza unei legi care permite notarea posesiei în cartea funciară și împroprietărirea după acest interval, autoritățile pot interveni și schimba proprietatea în cazul în care proprietarul nu are o documentare sau o evidență precisă a drepturilor sale. Această lege, în aparență menită să ajute la clarificarea situației juridice a proprietăților, poate aduce consecințe irreversibile pentru acei români care nu acordă suficientă atenție situației lor imobiliare.

Medicul japonez care a trăit până la 105 ani, dezvăluiri despre vârsta la care să te pensionezi, de fapt, pentru o longevitate crescută

Cazurile în care poți fi afectat de această lege

Deții și folosești o proprietate cumpărată în urmă cu zeci de ani de bunici sau părinți pe baza unui contract de mână și nu ai actele la zi? Ești posesor al unui teren sau al unei case care nu are carte funciară sau pentru care ultima notare din cartea funciară a fost realizată în urmă cu zeci de ani? Dacă ești într-o astfel de situație și trec mai mult de trei ani fără să te interesezi de proprietate și să îi plătești impozitul riști să afli într-o zi că terenul sau casa despre care știai că sunt alte tale au un nou proprietar.

Român din diaspora, lăsat fără moștenire

A pățit-o un bănățean plecat în străinătate. Moștenitor al unei proprietăți cumpărate de tatăl său (decedat) pe baza unui contract de mână, românul plecat în diaspora nu s-a preocupat să treacă imobilul pe numele său și să îi clarifice situația juridică. A plătit impozitul în fiecare an, dar cu toate acestea, cineva care știa că ultimul proprietar al terenului a fost înregistrat în CF în urmă cu zeci de ani, a notat posesia, iar după trei ani a devenit proprietar. Românul, care a dorit să își păstreze anonimatul, se pregătește acum să se judece pentru a demonstra că a plătit impozit pe teren în fiecare an, ca un bun proprietar.

Stațiunea cu cel mai curat aer din România, în urma măsurătorilor oficiale. Media de viață a localnicilor este mai mare decât în restul țării

Notarea posesiei, „cel mai bun lucru” întâmplat în domeniul cadastral

Șeful Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI), Arthur Ursu, a explicat pentru Adevărul că în urmă cu mai mulți ani, pentru a clarifica situația juridică a proprietăților folosite de alte persoane decât cele care figurează în cartea funciară, a fost reglementată notarea posesiei și împroprietărirea după trei ani.

Practic, cine știe că deține o proprietate care nu este trecută pe numele său, poate nota în cartea funciară, pe baza unei adeverințe care să ateste că plătește impozit, al unui proces verbal de vecinătăți și al unui plan cadastral, posesia. După trei ani, dacă nimeni nu cotestă posesia, devine proprietar.

„Notarea posesiei este cel mai bun lucru care se putea în legislația românească. Chiar a fost la mine un cetățean care folosește un teren de 40 de ani de zile. În vechea carte funciară care e notat proprietarul din 1893. Vă imaginați că dacă nu aveam această posibilitate de notare a posesiei, cetățeanul care folosește acest bun nu avea nicio posibilitate de a deveni proprietarul acelui bun”, a explicat șeful OCPI Timiș.

O simplificare a uzucapiunii

Arthur Ursu a explicat că împroprietărirea prin notarea posesiei nu este altceva decât o simplificare a procedurii uzucapiunii, prin care devii proprietar al unui bun pe care l-ai folosit mai mulți ani. Această procedură se derulează, însă, numai prin instanță.

Ministrul Muncii, după promulgarea Legii pensiilor: „Aduce respect pentru români”

„Posesia nu face altceva decât să simplifice procedura uzucapiunii aducând-o într-o zonă administrativă pentru a degreva instanțele și pentru a nu pune cetățenii pe drumuri”, a explicat Ursu.

Șeful OCPI Timiș a spus că pentru a se asigura că nu pierd bunul pe care îl folosesc, posesorii de case și terenuri cu o situație juridică neclară ar trebui „să aibă minima grijă de proprietatea pentru ca nimeni să nu poată să facă o notare care să îl deposedeze de drept”.

„Normal, fiecare proprietar, dacă este un proprietar de bună-credință, trebuie să aibă grijă de proprietate și să treacă măcar o dată pe an să își plătească impozitele. Din păcate sunt multe proprietăți abandonate și alte persoane se duc, intră în posesia acelui bun, plătesc și impozite și în conformitate cu legea în vigoare pot deveni posesori și, dacă timp de trei ani de zile nimeni nu le tulbură acest drept, pot deveni proprietari. De ce trei ani? Pentru ca orice cetățean să poată avea timp de reacție dacă îl interesează acel bun”, a mai declarat Arthur Ursu.

Notarea posesiei, oportunitate pentru vânătorii de paragini?

Șeful Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Timiș a admis că legea care permite împroprietărirea prin notarea posesiei poate fi folosită de vânătorii de proprietăți abandonate sau cu o situație juridică neclară.

„Reaua-credință poate să o aibă oricine. Nicio lege nu e dată pentru cei care vor să o folosească în interes negativ. Nu pot nega că pot fi și persoane care să încerce să forțeze nota să folosească anumite drepturi în mod nelegal. Sper să fie puține cazuri, dar nu le putem exclude pentru că nu poti băga mâna în foc pentru nimeni”, a mai explicat Arthur Ursu.

Șeful OCPI a subliniat că în cazul persoanelor care se preocupă de teren și plătesc impozitele anual, riscul de a rămâne fără bun se reduc.

1 Decembrie la Realitatea PLUS – Sărbătoare unică a identității naționale și suveranismului

„Dacă ai o proprietate, ai grijă de ea! Faptul că plec în America și 50 de ani nu mă interesează de proprietatea mea, nu este în regulă. Dacă te mai interesează acea proprietate, ai grijă de ea. Foarte rare au fost cazurile în care prin notarea posesiei să fie deposedat un proprietar pe care chiar îl interesa proprietatea respectivă”, a punctat șeful OCPI Timiș.

Sfaturile avocatului

„Practic, chiar și după ce posesia a fost notată în cartea funciară, cel ce se consideră proprietarul de drept, dar nu deține acte de proprietate, poate să conteste în instanță notarea posesiei sau să inițieze un alt litigiu prin care să obțină recunoașterea dreptului său de proprietate de către instanță”, a explicat avocatul Simona Oprea.

Specialista a explicat că „într-un astfel de caz, chiar și dacă trece termenul de 3 ani, înscrierea dreptului de proprietate în favoarea celui ce și-a notat posesia în cartea funciară nu va putea fi făcută din oficiu, ci doar după ce litigiul notat va fi soluționat definitiv”.

Specialista a arătat că metoda cea mai eficientă pentru a te asigura că nu rămâi fără bunul al cărui proprietar de facto ești este „aceea de a avea comportamentul unui proprietar diligent”.

„Dacă actele de proprietate nu sunt aduse la zi din diferite motive, faceți tot posibilul pentru a clarifica situația lor, chiar dacă presupune eforturi mai mari de timp și bani și apoi înscrieți dreptul de proprietate în cartea funciară a imobilului. Dacă imobilul nu are deschisă o carte funciară, întocmiți documentația cadastrală necesară și solicitați înscrierea dreptului de proprietate”, a explicat avocatul.

Cum ești înșelat când cumperi rovinieta online. Măsuri prin care poți să-ți aperi buzunarul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *