Li Keqiang, fost premier al Chinei izolat de Xi Jinping, a murit brusc la vârsta de 68 de ani

Li Keqiang, fost premier al Chinei izolat de Xi Jinping, a murit brusc la vârsta de 68 de ani

Li Keqiang a murit vineri în urma unui infarct, la șapte luni după ce s-a retras din politică la capătul a 10 ani în care a îndeplinit funcția de prim-ministru. Privit cândva ca un candidat de top pentru conducerea Partidului Comunist, Li a fost izolat în ultimii ani de președintele Xi Jinping, care și-a întărit controlul asupra puterii și a obținut un al treilea mandat de președinte, relatează Reuters.

„Tovarășul Li Keqiang, în timp ce se odihnea la Shanghai, în ultimele zile, a suferit un atac de cord brusc pe 26 octombrie. În ciuda eforturile depuse pentru a-l reanima, a murit în Shanghai la zece minute după miezul nopții, pe 27 octombrie”, a anunțat televiziunea de stat CCTV.

La bază economist, el a militat pentru o economie de piață mai deschisă, susținând mai multe reforme într-o abordare numită „Likonomics”, care nu a fost niciodată implementată pe deplin. În cele din urmă, a trebuit să se recunoască înfrânt în fața preferințelor lui Xi Jinping pentru mai mult control al statului asupra economiei și și-a văzut influența cum scade pe măsură ce Xi și-a instalat propriii acoliți în poziții importante în stat.

Li a fost premier și șeful guvernului chinez sub conducerea lui Xi timp de un deceniu, până când a demisionat din toate funcțiile politice în martie 2023.

Din această funcție, el a venit la București în noiembrie 2013, la invitația fostului premier român Victor Ponta.

Disidența lui Li Keqiang

În momentul în care a depus o coroană de flori, în august 2022, la o statuie a lui Deng Xiaoping, președintele care a reformat și transformat economia Chinei, Li a promis: „Reforma și deschiderea nu se vor opri. Yangtze și Fluviul Galben nu vor inversa cursul”.

Filmări ale discursului, care au devenit virale în mediul online, au fost cenzurate ulterior de pe rețelele sociale chineze. Ele au fost considerate pe scară largă ca o critică codificată a politicilor lui Xi Jinping.

„Li a fost văzut ca reprezentantul reformiștilor”, a spus Yun Sun, director la Centrul Stimson din Washington. „Dar în cei 10 ani ai săi ca premier, China a văzut regresul multor politici”.

Li a stârnit dezbateri despre sărăcie și inegalitatea veniturilor în 2020, spunând că 600 de milioane de oameni din națiunea din ce în ce mai bogată câștigau mai puțin de 140 de dolari pe lună.

Unii intelectuali chinezi și membri ai elitei liberale și-au exprimat șocul și consternarea pe un canal semiprivat de WeChat privind decesul celui pe care îl considerau un far al reformei economice liberale a Chinei, unii spunând că acest moment este sfârșitul unei ere.

„Li va fi probabil amintit ca un susținător al pieței mai libere și al celor care nu au”, a spus Wen-Ti Sung, politolog la Universitatea Națională Australiană. „Dar mai presus de toate, el va fi amintit pentru ceea ce ar fi putut fi”.

Unii utilizatori ai rețelelor sociale au menționat o melodie numită „Sorry it wasn’t you” (n.r. – Îmi pare rău că nu ai fost tu), o referire voalată la Xi Jinping. Melodia a devenit virală în jurul morții fostului președinte Jiang Zemin în noiembrie anul trecut, înainte de a fi cenzurată.

Liderii chinezi care nu mai au funcții politice păstrează, de obicei, un profil public scăzut. Li a fost văzut ultima oară în public în timpul unui tur privat, în august, al Grotelor Mogao, o atracție turistică din nord-vestul Chinei. Filmările publicate pe rețelele de socializare l-au arătat bine dispus, urcând scările fără ajutor și făcând cu mâna mulțimilor entuziasmate.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *