Liderii PSD și PNL au căzut de acord pe candidaturi comune la toate sectoarele Capitalei

Liderii PSD și PNL au căzut de acord pe candidaturi comune la toate sectoarele Capitalei

Coaliţia PSD-PNL a ajuns joi seară, după mai bine de cinci ore de discuţii, la un acord privind candidaturi comune la toate sectoarele din Bucureşti, însă nu a ajuns la o concluzie privind candidatura la Primăria Capitalei, informează News.ro, care citează surse poliice. O nouă discuţie urmând să aibă loc luni.

Liderii coaliţiei PSD-PNL au stabilit o nouă întâlnire, pentru luni, după ce nu au ajuns la un acord privind candidatul la Primaria Capitalei. Se conturează însă varianta unui candidat comun, au precizat sursele politice.

În privinţa primăriilor de sector, coaliţia va susţine la toate cele şase sectoare candidaţi comuni.

Dîncu: Un candidat independent, care se află undeva între social-democraţi şi liberali, ar fi foarte bun

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, sociologul Vasile Dîncu, a afirmat joi seară, la Digi 24, referindu-se la candidaţii pentru Primăria Capitalei: ”Pentru proiectul nostru comun, un candidat comun ar fi un lucru foarte bun”, relatează News.ro.

Dîncu este de părere că un număr mare de bucureşteni ar vota un candidat comun al PSD ”dacă ar fi un candidat care să nu trezească resentimente ideologice”, spunând că ”un PNL-ist sută la sută sau un PSD-ist sută la sută au mai puţine şanse”.

“Deocamdată nu avem un nume, deocamdată analizăm, facem proiecte, am terminat un rând de sondaje, mai avem nişte focus grupuri, încercăm, pentru că avem o dificultate şi o spun aici cu sinceritate în faţa telespectatorilor: cele două electorate nu comunică sau comunică foarte puţin. O treime din electorat ar putea să meargă de la un candidat la altul, în funcţie de cine este candidatul comun. Un candidat independent, care se află undeva între social-democraţi şi liberali, ar fi foarte bun pentru asta, pentru că electoratul liberal comunică mai mult cu Nicuşor Dan decât cu un candidat din partea PSD-ului, cum ar fi Gabriela Firea de exemplu. Gabriela Firea este un candidat performant însă, în acelaşi timp, pentru că s-a luptat cu dreapta, cu PNL-ul, are din partea PNL-ului şi a USR-ului un anumit blocaj în aduna electorat în plus în cadrul unei candidaturi comune. Şi atunci, varianta ar fi: ori candidăm separat, fiecare din cele două partide, sau încercăm încă să găsim un candidat comun”, a explicat Vasile Dîncu.

El a spus că sociologii nu încurajează nici candidatura lui Sebastian Burduja şi nici pe cea a Gabrielei Firea, având în vedere modul în care se raportează electoratul la cei doi.

“Noi, sociologii, nu am încuraja acest lucru pentru că am văzut cum are loc transferul de electorat de la un candidat la altul şi ne dăm seama că cei doi candidaţi, Burduja şi Gabriela Firea, comunică mai degrabă cu alte tipuri de electorate dintre candidaturi, adică mai repede am avea legătură între Gabriela Firea şi electoratul unui independent, cum este Popescu Piedone, şi electoratul lui Burduja comunică mai mult cu electoratul lui Nicuşor Dan”, a arătat Vasile Dîncu.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *