Limbajul corpului. Cum să-ți dai seama în câteva secunde când cineva te minte

Limbajul corpului. Cum să-ți dai seama în câteva secunde când cineva te minte

Scott Taylor a declarat pentru Daily Mail că există unele indicii faciale care îți arată că cineva nu îți spune adevărul. Printre acestea se numără clipitul des, atingerea fetei, înroșirea obrajilor și mișcări neobișnuite ale ochilor.

Specialistul a mai spus că sunt și unele detalii de limbaj care îi dau de gol pe oameni atunci când mint

Scott Taylor a colaborat cu specialiști din FBI și interogatorii din cadrul Guantanamo Bay, unde a învățat despre „limbajul corporal, microexpresiile faciale, detectarea minciunii, comportamente de influențare și cuvinte de analiză” și a lucrat în securitate, siguranță și risc timp de 30 de ani.

El a declarat pentru revista fEmail că fiecare semnal „subconștient” nu este neapărat un indiciu individual că o persoană minte, însă ar trebui să fii atentă la o combinație de câteva astfel de indicii.

„Nu există un singur indicator al minciunii, dar o combinație de factori de limbaj al corpului și unele cuvinte ne pot da indicii importante”, spune expertul.

Câteva „semne foarte evidente” ale minciunii sunt „creșterea ratei de clipire, linsul buzelor și înghițitul în sec”.

„Clipim de 12 până la 14 ori într-un minut, iar în cazul oamenilor care se află în situații de stres rată de clipire crește”, a spus el.

„Ceea ce mai putem observă sunt lingerea buzelor și înghițitul în sec. Când oamenii mint, le crește nivelul de cortizol, hormonul stresului, și li se usucă gură pentru că scade producția de salivă”, adaugă el.

Scott mai spune că oamenii își ating „inconștient” linia fetei, precum pomeții, atunci când nu spun adevărul. De asemenea, își protejează zonele de „putere”, precum bărbia, zona buricului și zona inghinală.

O persoană care minte își schimbă poziția corpului

„Își bagă bărbia în piept sau își îndrepta ușor corpul în altă direcție pentru a-ți înlătura accesul la acea zona ventrala, ceea ce devine evident odată ce urmărești aceste indicii”, declara specialistul.

Scott mai spune că toată lumea minte în viață de zi cu zi, inclusiv partenerii de viață care își spun minciuni unul altuia la una din zece interacțiuni, dar că nu toate minciunile sunt malițioase.

„Sunt lucruri diferite, de la cât costă un anumit lucru, la ce ora vei fi acasă, ‘Eu am curățat asta când tu nu ai făcut-o’, ‘plec acum’, când de fapt nu pleci”, a spus Taylor. „Majoritatea minciunilor sunt prin omisiune, nu prin crearea de minciuni”, continuă el.

Strângerea buzelor și înroșirea fetei sunt alte potențiale semne când cineva nu este sincer. Însă trebuie să iei în calcul că oamenii timizi sau timorați au tendința de a reacționa astfel în interacțiunile cu ceilalți, nu neapărat atunci când mint.

„Când ești stresat, ai un nivel mai ridicat de adrenalină care face că sângele să circule mai intens, deci mai mult sânge se va află aproape de suprafață pielii, ducând la înroșire”, spune Scott.

Mișcarea ochilor este un indiciu al minciunii

Dacă o persoană încearcă să spună o minciună elaborată, Scott spune că cel mai simplu îți poți da seama de acest lucru din schimbări în modul în care își mișcă ochii.

„Atunci când creează diferite elemente în minte oamenii își îndrepta ochii în anumite puncte”, mai spune expertul. El adaugă că avem două tipuri de memorie: episodică, adică ceea ce ai trăit, și semantică, care reprezintă ceea ce știi.

„Când îți pun o întrebare precum ‘Unde ți-ai parcat mașina?’ sau ‘Care este al cincilea cuvânt din Imnul Național?’ sau ‘Ce se află pe spatele monedei de 2 dolari?’, ochii tăi se vor îndrepta într-un anumit punct în mod natural. După ce avem interacțiuni cu oamenii și cunoaștem care este acel punct în care își îndrepta privirea, iar atunci când le pui o întrebare merg cu ochii într-un cu totul alt punct, dar prezintă și alte indicii, cum ar fi schimbarea tiparului de vorbire, toate sunt indicii ale minciunii”, explică expertul.

„Cei care spun adevărul transmit informația și cei care mint încearcă să te convină. Prin urmare nu este nevoie să spui ‘Sunt 100% sigur’ dacă ești sigur de ceva. Acești oameni îți ‘vând’ o minciună, nu spun un adevăr, așa că îți oferă cuvinte convingătoare sau contact vizual adițional pentru că se gândesc ‘vreau să fiu mai convingător’”, spune Scott.

SURSA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *