LIVETEXT: Israelul răspunde acuzațiilor de genocid la Curtea Internațională de Justiție. Ministru israelian: IDF nu vizează fără discernământ civilii din Gaza

LIVETEXT: Israelul răspunde acuzațiilor de genocid la Curtea Internațională de Justiție. Ministru israelian: IDF nu vizează fără discernământ civilii din Gaza

Judecătorii de la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) de la Haga au început joi audierile în cazul acuzațiilor de genocid aduse de Africa de Sud la adresa Israelului în contextul războiului din Fâșia Gaza. Avocații Africii de Sud au dat declarații în fața instanței, iar Israelul este așteptat să răspundă acuzațiilor în ședința care va fi reluată vineri. Ambasadorul sud-african a cerut oprirea de urgență a luptelor din Gaza, stoparea strămutării palestinienilor și asigurarea de hrană, apă și condiții de viață.

07:5012-01-2024

SUA și Marea Britanie, sprijinite de alte patru state, au lansat lovituri împotriva rebelilor Houthi din Yemen

Armata Statelor Unite și cea a Marii Britanii au lansat joi lovituri împotriva mai multor ținte Houthi în zonele controlate de rebeli în Yemen, relatează CNN și BBC.

„La indicaţiile mele, forţele militare americane – împreună cu Regatul Unit şi cu sprijinul Australiei, Bahrainului, Canadei şi Ţărilor de Jos – au efectuat cu succes atacuri împotriva mai multor ţinte din Yemen folosite de rebelii Houthi pentru a pune în pericol libertatea de navigaţie pe una dintre cele mai vitale căi navigabile din lume”, a anunțat preşedintele Joe Biden într-un comunicat publicat de Casa Albă.

Loviturile reprezintă un răspuns după ce administrația Biden și aliații săi au avertizat că gruparea susținută de Iran va suporta consecințele atacurilor repetate cu drone și rachete asupra navelor comerciale din Marea Roșie, despre care rebelii afirmă că sunt o răzbunare împotriva Israelului pentru campania sa militară din Gaza.

Timp de câteva săptămâni, SUA au încercat să evite loviturile directe asupra Yemenului din cauza riscului de escaladare într-o regiune deja plină de tensiuni.

Forţelor Aeriene ale SUA, citate de CNN, precizează că au fost lovite peste 60 de ţinte din 16 locaţii ale militanţilor Houthi din Yemen, care includ puncte de comandă și control, depozite de muniții, sisteme de lansare, instalații de producție și sisteme radar de apărare aeriană, precum și aeroporturi.

Liderul Houthi, Mohammed al-Bukhaiti, a răspuns avertizând că SUA şi Marea Britanie „îşi vor da seama în curând” că atacurile din Yemen „au fost cea mai mare prostie din istoria lor”, relatează BBC.

Mai multe detalii: SUA și Marea Britanie au lovit zeci de poziții Houthi în Yemen, cu sprijinul altor 4 state. Biden: „Un succes”. Liderul rebelilor: „Cea mai mare prostie din istoria lor” | VIDEO

07:1012-01-2024

Israelul va răspunde acuzațiilor de genocid la Curtea Internațională de Justiție

Israelul va răspunde în astăzi acuzațiilor aduse de Africa de Sud la instanța supremă a ONU, potrivit cărora operațiunea sa militară din Gaza, ca răspuns la atacul terorist al Hamas din 7 octombrie, este o campanie de genocid condusă de stat, care are ca scop exterminarea populației palestiniene, relatează The Times of Israel.

Africa de Sud, care și-a susținut joi punctul de vedere prin intermediul avocaților, a cerut judecătorilor să impună măsuri de urgență care să ordone Israelului să oprească imediat ofensiva.

Israelul respinge acuzațiile de genocid ca fiind nefondate și spune că Africa de Sud a acționat ca un purtător de cuvânt al Hamas, care urmărește eliminarea statului evreu.

De asemenea, Israelul spune că vizează luptătorii Hamas, nu civilii palestinieni.

Convenția privind genocidul din 1948, adoptată în urma Holocaustului, definește genocidul drept „acte comise cu intenția de a distruge, în totalitate sau în parte, un grup național, etnic, rasial sau religios”.

Este de așteptat ca instanța să se pronunțe cu privire la posibilele măsuri de urgență în cursul acestei luni, dar nu se va pronunța atunci și asupra acuzațiilor de genocid, procedură care poate dura ani.

Deciziile Curții Internaționale de Justiție sunt definitive și fără drept de apel, dar instanța nu are nicio modalitate de a le aplica.

22:5011-01-2024

Ministrul israelian al Apărării: Multe trupe sunt încă în Khan Younis, nu vizează fără discernământ pe cei din Gaza

Într-o vizită la granița cu sudul Gazei, ministrul Apărării din Israel, Yoav Gallant, a precizat că Israelul se află încă în plin regim de luptă în Khan Younis, dar asigură totodată accesul civililor la ajutor umanitar, potrivit Times of Israel.

„Există foarte multe trupe înăuntru, la vest de aici, care operează în Khan Younis într-un mod foarte impresionant, la sol și în subteran”, a precizat el, în timp ce vizita o zonă aflată vizavi de orașul Khuza’a, din sud-estul Gazei, la periferia lui Khan Younis.

Ministrul a precizat că nu există război mai justificat decât cel purtat de Israel împotriva Hamas și nici o armată mai morală decât cea israeliană, într-o aparentă reacție la acuzațiile aduse Israelului la Haga în sesizarea depusă e Africa de Sud.

Armata „încă face diferența în fiecare zi între cei care sunt implicați și trebuie eliminați și cei care nu sunt implicați, cărora le oferim acces la ajutor umanitar, medicamente, hrană, apă, pentru a separa populația civilă și teroriștii ucigași pe care îi vom vâna până când îi vom termina.”

22:4011-01-2024

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene deplânge că atrocitățile Hamas sunt ignorate în timp ce Israelul este acuzat

Drept răspuns la procedurile legale în desfășurare la Curtea Internațională de Justiție în care Africa de Sud acuză Israel de „comportament genocidar”, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, spune că Israelul nu va permite lumii să uite atrocitățile Hamas din 7 octombrie, relatează Times of Israel.

„În aceste zile, este important să menționăm că luptăm într-un război drept cum nu a fost niciunul. Un război pe care inamicul a ales să-l deschidă, cu bună știință, întrucât a comis crime împotriva umanității și acte nemiloase și nemaivăzute în lumea occidentală de zeci de ani”, a spus el într-o conferință de presă.

Hagari subliniază că multe dintre atrocități sunt documentate „chiar de către teroriști, dar, în ciuda acestui fapt, mulți din lume încearcă să le ignore, de parcă nu s-ar fi întâmplat.”

„Nu, s-au întâmplat. Și ne amintim, și nu vom uita, și nu vom permite lumii să uite”, spune el. „Nu vom uita niciodată masacrul Hamas din 7 octombrie. Nu vom lăsa niciodată lumea să uite masacrul Hamas din 7 octombrie. Nu vom lăsa niciodată lumea să uite ostaticii ținuți de Hamas din 7 octombrie.”

„Niciodată din nou nu mai este apelul nostru la acțiune, pentru că niciodată din nou nu mai este acum”, adaugă el.

15:3011-01-2024

Care sunt principalele solicitări ale Africii de Sud

Vusi Madonsela, ambasadorul Africii de Sud la Haga, a încheiat prima zi a audierii detaliând cererile țării privind măsurile provizorii pe care le-a catalogat „ca o problemă de extremă urgență”.

Printre măsurile provizorii solicitate se numără:

Israelul își suspendă operațiunile militare în Gaza
Israelul se asigură că armata și orice grupuri asociate opresc orice operațiune militară
Israelul nu mai ucide poporul palestinian
Israelul încetează să strămute palestinienii din casele lor și să se asigure că au acces la hrană, apă, asistență medicală și infrastructură de bază
Israelul să ia „toate acțiunile rezonabile în puterea lor pentru a preveni genocidul”
13:1711-01-2024

Africa de Sud afirmă că are dovezi ale „unui model de comportament genocidar” al Israelului

În tipul audierilor de joi de la Curtea Internațională de Justiție de la Haga, Adila Hassim, unul dintre avocații care reprezintă Africa de Sud, a declarat că „acțiunile Israelului arată un model sistematic de comportament din care se poate deduce genocidul”, relatează CNN.

În dosarul de 84 de pagini depus la CIJ, Africa de Sud a citat dovezi care, în opinia sa, arată că Israelul comite un genocid prin uciderea palestinienilor din Gaza, provocând vătămări psihice și corporale grave, evacuări forțate, foamete generalizată și prin crearea unor condiții „calculate pentru a duce la distrugerea lor fizică”.

Avocata Adila Hassim a afirmat că palestinienii din Gaza „au fost uciși dacă nu au reușit să se evacuaeze, în locurile în care au fugit sau chiar în timp ce încercau să fugă pe rutele declarate sigure de Israel”.

Ea a adăugat că niciun loc nu mai este sigur în Fâșia Gaza și că distrugerile din enclavă sunt „dincolo de orice justificare legală acceptabilă, ca să nu mai vorbim de cea umană”.

Hassim a citat, de asemenea, videoclipuri și imagini care, potrivit ei, arată soldații israelieni „detonând cu bucurie blocuri întregi de apartamente și piețe, ridicând steagul israelian peste dărâmături, căutând să restabilească așezări israeliene pe dărâmăturile caselor palestiniene și stingând astfel însăși baza vieții palestiniene din Gaza”.

Un alt avocat al Africii de Sud, Tembeka Ngcukaitobi, a afirmat în fața instanței că „liderii politici ai Israelului, comandanții militari și persoanele care dețin funcții oficiale și-au declarat în mod sistematic și în termeni expliciți intenția genocidară”. Iar declarațiile lor „sunt apoi repetate de soldații de pe teren în Gaza, în timp ce se angajează în distrugerea palestinienilor și a infrastructurii”.

„Intenția genocidară specială a Israelului își are rădăcinile în convingerea că, de fapt, inamicul nu este doar aripa militară a Hamas, sau chiar Hamas în general, ci este încorporat în structura vieții palestiniene din Gaza” a spus avocatul.

El a citat, printre altele, declarații ale ministrului israelian al Apărării.

„La 9 octombrie, ministrul Apărării Yoav Gallant a prezentat armatei o actualizare a situației în care a spus că, întrucât Israelul impune un asediu complet asupra Gazei, nu va exista electricitate, alimente, apă, combustibil. Totul ar fi închis. Pentru că Israelul se luptă cu «animale umane»”, a declarat Ngcukaitobi.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *