LIVETEXT Prezența la vot la alegeri locale și europarlamentare 2024. Peste 8% dintre alegători au votat în primele trei ore de la deschiderea secțiilor. Județele fruntașe

LIVETEXT Prezența la vot la alegeri locale și europarlamentare 2024. Peste 8% dintre alegători au votat în primele trei ore de la deschiderea secțiilor. Județele fruntașe

Alegătorii români sunt chemați la vot pe 9 iunie, pentru a alege europarlamentarii, primarii și consiliile locale. În România sunt organizate aproape 19.000 de secții de votare, arondate alegătorilor în funcție de domiciliu. Primele estimări ale votului vor fi prezentate în această seară la ora 22.00, când vor fi publicate rezultatele unui EXIT-POLL.

10:0009-06-2024

Prezența la vot până la ora 10.00

Până la ora 10.00, prezența la urne la alegerile locale este de 8,65%. Peste 1.500.000 de cetățeni au votat în primele trei ore de la deshiderea secțiilor.

Cea mai mare prezență, la această oră, se înregistrează în județele Teleorman (14,38%), Olt (13,82%) și Giurgiu (12,44%).

Prezența cea mai slabă, în primele trei ore de votare, potrivit datelor în timp real transmise de AEP, este în județele Cluj (6,55%), Sibiu (6,46%) și municipiul București (6,04%).

La scrutinul europarlamentar, prezența la vot până la ora 10.00 este de 8,84% (aproape 1.600.000 de alegători), județele fruntașe fiind Teleorman (14,44%), Olt (13,90%) și Giurgiu (12,50%).

La polul opus, prezența cea mai redusă este cea din județele Cluj (6,85%), Sibiu (6,56%) și din Capitală (6,23%).

***

Informațiile privind prezența la vot la alegerile locale și alegerile europarlamentare vor fi prezentate din 3 în 3 ore de Biroul Electoral Central. Astfel, vor fi anunțate la următoarele ore:

la ora 10.30 – pentru ora 10.00
la ora 13.30 – pentru ora 13.00
la ora 16.30 – pentru ora 16.00
la ora 19.30 – pentru ora 19.00
la ora 22.30 – pentru ora 22.00 (când este programată închiderea urnelor).

Totodată, prezența la vot la alegerile locale și europarlamentare va fi afișat și în timp real pe pagina de internet a Autorităţii Electorale Permanente, pentru fiecare secţie de votare, a numărului de alegători care figurează în SIMPV că s-au prezentat la vot, pe fiecare scrutin în parte.

Procesul de votare se va încheia la ora 22.00, când vor fi anunțate exit-poll-urile. Secțiile de votare se deschid pe data de 9 iunie la ora 7.00 și se vor închide la ora 22.00. În situații excepționale, programul se poate prelungi cu încă două ore, adică până la ora 23:59, în cazul în care sunt oameni la coadă, care așteaptă să voteze.

Cum se votează

La alegerile europarlamentare poți vota dacă nu ești în localitate sau în țară, la orice secție de votare, fiind înscriși pe liste suplimentare.

În ceea ce provește alegerile locale, dacă adresa de reședință este diferită de cea din buletin, vei avea nevoie de viză de flotant pentru a putea vota.

Alegătorii care nu știu unde trebuie să voteze pe data de 9 iunie pot afla secția de votare la care sunt arondați accesând site-ul registrulelectoral.ro și completând datele solicitate: CNP, numele de familie și codul captcha.

Documentele de care ai nevoie ca să poți vota

La alegerile din 9 iunie, poți vota cu un act de identitate valid, emis de statul român, respectiv:

cartea de identitate;
cartea de identitate provizorie;
buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic;
paşaportul diplomatic electronic;
paşaportul de serviciu;
paşaportul de serviciu electronic;
carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).

Lucru important: În țară nu se poate vota cu pașaportul simplu.

Câte buletine de vot vei primi

Cum alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, fiecare votant va primi cinci buletine de vot.

În București, buletinele sunt: unul pentru lista de europarlamentari, unul pentru primarul de sector, unul pentru consiliul local al sectorului, unul pentru primarul general al municipiului București și unul pentru lista Consiliul General al Municipiului București.

În țară, buletinele sunt: unul pentru lista de europarlamentari, unul pentru primar, unul pentru lista consiliului local, unul pentru președintele consiliului județean și unul pentru lista consiliului județean.

Cine poate merge la vot

Au dreptul de a alege cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor; cetăţenii români care nu au fost puşi sub interdicţie sau cărora nu le-a fost interzisă exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă; cetăţenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România.

La alegerile locale, dreptul de vot se exercită numai în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul sau reşedinţa, după caz.

  

  

Please follow and like us:
Pin Share