LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 750 | Kievul și Moscova se acuză reciproc de atacuri cu drone. Lovituri în zone civile din Sumî. Drone interceptate în Belgorod și Kursk

LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 750 | Kievul și Moscova se acuză reciproc de atacuri cu drone. Lovituri în zone civile din Sumî. Drone interceptate în Belgorod și Kursk

Noi atacuri cu drone au fost raportate de autoritățile ucrainene și ruse joi, 14 martie. Potrivit oficialilor locali din regiunea ucraineană Sumî, patru orașe au fost vizate de atacuri rusești, fiind lovită infrastructura civilă. De asemenea, Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că, în timpul nopții, apărarea aeriană a interceptat 14 drone ucrainene deasupra regiunilor Belgorod și Kursk.

07:2614-03-2024

Rusia anunță că a interceptat 14 drone ucrainene în timpul nopții

Apărarea antiaeriană a Rusiei a interceptat 14 drone ale forțelor ucrainene deasupra regiunilor Belgorod și Kursk în timpul nopții, relatează agenția de presă de stat Interfax.

Potrivit Ministerului Apărării de la Moscova, cele mai multe drone au fost neutralizate deasupra regiunii Belgorod.

„La datorie sistemele de apărare aeriană, 14 drone au fost interceptate și distruse deasupra teritoriilor din regiunea Belgorod (11 drone) și regiunea Kursk (3 drone)”, a precizat ministerul într-un comunicat.

07:0814-03-2024

Lovituri cu drone în regiunea Sumî

Forțele ruse au atacat, în noaptea de miercuri spre joi, cu drone Shahed infrastructura civilă din patru orașe din regiunea nord-estică Sumî, relatează Ukrainska Pravda, citând autoritățile locale.

Au fost vizate orașele Sumî, Șostka, Trostianeț și Bilopillia. Asupra a două dintre orașe au fost lansate și lovituri cu rachete.

Serviciile de salvare de urgență intervin.

22:3013-03-2024

Armata ucraineană nu se așteaptă la mobilizarea imediată a 500.000 de oameni

Armata nu se așteaptă la mobilizarea imediată a 500.000 de oameni, iar această cifră este o estimare generală care va fi ajustată în funcție de situația de pe front, a declarat ministerul ucrainean al Apărării într-un comentariu pentru Financial Times (FT), notează The Kyiv Independent.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat în decembrie 2023 că Ucraina și-a propus să mobilizeze între 450.000 și 500.000 de noi recruți.

Comandantul armatei Ucrainei de la acea vreme, Valeri Zalujni, a negat atunci că armata a depus o cerere oficială pentru acest număr de recruți suplimentari.

“Din motive de securitate, nu putem comenta numărul exact de persoane de care are nevoie armata”, a declarat ministerul Apărării pentru FT.

“În același timp, 400.000 – 500.000 sunt estimări generale, care sunt ajustate în funcție de evoluția evenimentelor din teatrul de operațiuni și care nu pot fi satisfăcute imediat”.

“Ucraina a fost atacată de un stat cu o populație de trei ori mai mare” și, prin urmare, mobilizarea civililor este “singurul mecanism” care permite apărarea țării, a precizat Ministerul Apărării.

21:0013-03-2024

Câte arme nucleare controlează Vladimir Putin și în ce condiții ar declanșa Apocalipsa

Președintele Vladimir Putin a avertizat miercuri, 13 martie, Occidentul că Rusia este pregătită din punct de vedere tehnic pentru un război nuclear și că, dacă Statele Unite vor trimite trupe în Ucraina, acest gest va fi considerat o escaladare semnificativă a războiului, scrie agenția de presă Reuters, prezentând câteva date-cheie despre arsenalul nuclear al Moscovei.

Rusia, care a moștenit armele nucleare ale Uniunii Sovietice, are cel mai mare depozit de focoase nucleare din lume. Putin controlează aproximativ 5.580 de focoase nucleare, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani (FAS). Dintre acestea, aproximativ 1.200 au fost retrase, dar sunt în mare parte intacte, iar aproximativ 4.380 sunt stocate pentru a fi utilizate de lansatoarele strategice cu rază lungă de acțiune și de forțele nucleare tactice cu rază scurtă de acțiune, potrivit FAS.

Mai multe detalii: Câte arme nucleare controlează Vladimir Putin și în ce condiții ar declanșa Apocalipsa

20:0013-03-2024

Olaf Scholz le-a explicat parlamentarilor germani de ce refuză să trimită Ucrainei rachetele Taurus: „Este o linie pe care eu nu doresc să o trec”

Într-un discurs ținut miercuri, 13 martie, în faţa Bundestagului (parlamentul federal al Germaniei), cancelarul Olaf Scholz şi-a reafirmat refuzul de a furniza Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune Taurus, după ce opoziţia de dreapta (Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială – CDU/CSU) a introdus o rezoluţie care cere guvernului de la Berlin să transfere armatei ucrainene acest tip de armament, informează agenția germană de presă DPA, preluată de Agerpres.

Scholz a explicat din nou că armata ucraineană nu poate folosi singură rachetele Taurus, prin urmare ar fi nevoie de implicarea directă a militarilor germani în operaţiunile de direcţionare a rachetelor către ţintele ruseşti şi în alte sarcini legate de operarea sistemelor. El a menţionat anterior că în acest mod procedează militarii englezi şi francezi cu rachetele Storm Shadow/Scalp furnizate Ucrainei. În intervenţia sa de miercuri în Bundestag, cancelarul german şi-a exprimat temerea că furnizarea unor astfel de arme către Kiev ar putea presupune o implicare mai directă Germaniei în războiul cu Rusia.

Mai multe detalii: Olaf Scholz le-a explicat parlamentarilor germani de ce refuză să trimită Ucrainei rachetele Taurus: „Este o linie pe care eu nu doresc să o trec”

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *