Locuitorii dintr-un oraș din apropiere de Napoli, exasperați de cutremurele provocate de un super-vulcan. Autoritățile iau în calcul evacuarea

Locuitorii dintr-un oraș din apropiere de Napoli, exasperați de cutremurele provocate de un super-vulcan. Autoritățile iau în calcul evacuarea

În ultimele săptămâni, guvernul italian a planificat o posibilă evacuare în masă a zeci de mii de persoane care locuiesc în jurul vastei zone vulcanice numită Campi Flegrei, în apropiere de Napoli. Acum, oamenii din Pozzuoli, un oraş-port din apropiere, se tem de o escaladare a situației, scrie Reuters, potrivit Agerpres.

Vaporii sulfuroşi ies la suprafaţă, oferind zonei un aspect suprarealist şi transformând-o într-un magnet pentru turişti.

Locuitorii s-au obişnuit cu mirosul, vaporii şi mişcările telurice.

În septembrie, au fost înregistrate peste o mie de cutremure, majoritatea minore.

Însă, un cutremur cu magnitudinea 4,2 grade, produs la 27 septembrie, cel mai puternic înregistrat în ultimii 40 de ani în această zonă vulcanică, a stârnit temeri că ar putea fi urmat de ceea ce oamenii de ştiinţă numesc o „criză seismică”, pentru prima dată după începutul anilor 1980.

Cutremurul de 4,2 grade şi cele aproximativ 500 de seisme mai mici înregistrate până acum în octombrie, provoacă îngrijorare în rândul locuitorilor. Printre aceştia se numără Annamaria Scardi, mamă a doi adolescenţi.

„Chiar şi cele mici ne fac să ne temem”, a spus ea. „Suntem îngrijoraţi pentru că (ar trebui) să fugim. Dar unde să ne ducem? Unde? Asta-i situaţia. Suntem la limită”, a spus ea.

Experţii susţin că nu există o ameninţare iminentă legată de o erupţie, însă sunt îngrijoraţi de faptul că activitatea geofizică provoacă ridicarea şi coborârea solului, ceea ce poate destabiliza clădirile.

Guvernul, care a discutat situaţia, luna aceasta, în şedinţa de cabinet, ar dispune o evacuare dacă oficialii din cadrul Protecţiei Civile constată că structurile sunt în pericol de prăbuşire.

Aceste deformări ale solului, fenomen cunoscut sub numele de bradisism, sunt cauzate de umplerea sau golirea camerelor de magmă, la adâncime.

Când o criză similară s-a produs în urmă cu patru decenii, aceasta a durat câţiva ani şi a condus la evacuarea temporară a 40.000 de persoane din Pozzuoli, oraşul natal al actriţei Sophia Loren.

„Familia mea e împărţită… Eu vreau să rămân, dar soţia mea şi copiii caută o casă în zona Castel Volturno”, a declarat Vincenzo Russo, cu referire la o localitate situată la aproximativ 30 de kilometri distanţă spre nord.

„Noaptea, când dormi, coşmarul e mereu acolo. Uiţi de situaţie, stai pe canapea, apoi simţi cutremurul. Unele sunt mari, altele mici. Ieri, de exemplu, au fost două cutremure mici, înainte de prânz”, a spus el.

Recent, într-o după-amiază, Angelo Prezzini şi prietenii lui, adunaţi în curtea unui club pentru pensionari pentru a juca cărţi, aşa cum fac aproape în fiecare zi, au avut o viziune mai optimistă.

Prezzini, în vârstă de 78 de ani, a declarat că va sfida orice ordin de evacuare, în timp ce Luigi Ilardi, în vârstă de 66 de ani, a spus: “Ne-am obişnuit. Eu sunt obişnuit cu ele de la 13 ani”.

Super-vulcanul Campi Flegrei, aproape de o nouă erupție

Campi Flegrei, clasificat ca supervulcan, localizat în sudul Italiei, 20 de kilometri vest de Vezuviu, se apropie de punctul unei noi erupții, potrivit unui studiu al experților de University College din Londra și de la Institutul Național de Cercetare pentru Geofizică și Vulcanologie

Campi Flegrei, cu o suprafață de peste 150 de kilometri pătrați, este o „căldare” în proximitatea orașului Napoli, unde locuiesc circa 360.000 de oameni, potrivit studiului publicat în revista științifică Nature. Ultima erupție a semnificativă a supervulcanului a avut loc în 1538.

Au existat însă zeci de mii de cutremure în jurul vulcanului, iar orașul Pozzuoli, de pe pe vârful Campi Flegrei, s-a ridicat cu 4 metri ca urmare a acestora.

Cutremurele și ridicarea pământului „au întins” părți ale vulcanului „aproape până la punctul de rupere”, potrivit studiului, care a evaluat situația pe baza unui model de fracturi vulcanice.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *