Locul de muncă plătit cu 10.000 de lei net pe lună, dar de care românii fug ca șoarecele de pisică

Locul de muncă plătit cu 10.000 de lei net pe lună, dar de care românii fug ca șoarecele de pisică

Potrivit cifrelor Eurostat, România este a doua cea mai săracă țară din UE, cu aproximativ o treime din populație expusă riscului de sărăcie și excluziune socială. Acest lucru este cu atât mai îngrijorător cu cât inflația și problemele economice din anul 2023 ar putea să agraveze situația economică precară în care se află țara.

Cu toate acestea, nu toate meseriile și joburile sunt slab plătite. Fermierii, spre exemplu, oferă contracte de muncă pentru tractoriști cu sporuri și salarii ce pot ajunge până la 10.000 de lei. Cu o astfel de sumă, un profesor ar putea doar să viseze. Însă, această meserie pare să fie una ignorată de majoritatea românilor.

„Sunt disperat – și nu exagerez deloc, nu sunt dramatic când spun asta, dar pur și simplu nu găsesc un tractorist în toată țara asta deși am dat zeci de anunțuri de angajare. Am două tractoare care îmi ruginesc pur și simplu, dar nu găsesc tractoriști de mai bine de un an. Am vorbit cu un băiat care mi-a promis inițial că vine pentru un salariu de 10.000 de lei și contract pe perioadă nedeterminată, apoi mi-a dat mesaj că în Franța câștigă dublu și că pleacă acolo. Dacă nici măcar un salariu de 10.000 de lei lunar nu e bun, atunci ce să mai zic, ce să mai fac? Sunt disperat, nu știu ce să mai fac”, spune Vlad Câmpean, administratorul unei ferme, citat de Adevărul.

Aceeași problemă o are și Radu Vladimir, care spune că s-a consolat cu gândul că nu găsește angajați, în lipsa altei soluții învaţă să-şi conducă singuri tractoarele şi utilajele agricole.

„Știu că sunt atâția și atâția săraci, că suntem cea mai săracă țară din Europa, dar eu sunt gata să plătesc echivalentul a două mii de euro unui tractorist și nu îl găsesc pur și simplu. Am auzit de români care muncesc pe brânci afară pentru 1.000 și ceva de euro, dar uite că nu găsesc unul dispus să muncească pe tractor și să îl plătesc aproape dublu, fără să mai fie nevoit să stea printre străini și să plătească chirie. Pentru că nu văd soluție, voi învăța să îmi conduc singur tractorul, chiar dacă asta înseamnă că voi neglija alte treburi pe care le făceam aici”, susține Vladimir.

Dacă în România salariul unui tractorist ajunge la 10.000 de lei și chiar mai mult, în străinătate, în țări ca Franța și Germania este practic dublu. Din acest motiv mulți tractoriști au plecat din țară și nici nu se gândesc să mai revină curând.

Versuri obscene pe scena festivalului Untold. Controverse aprinse online după ce tinerii au fredonat melodia „Dă-i țiganca”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *