„Mă plimb ca un măgar, forțată să car”. Viața într-un oraș ucrainean rămas fără apă potabilă după distrugerea barajului Nova Kahovka

Locuitorii orașului ucrainean Marhaneț, din regiunea Dnipropetrovsk, nu mai au acces la apă potabilă, din cauza inundațiilor provocate de prăbușirea barajului Nova Kahovka, regiunea Herson, pe 6 iunie. Oamenii sunt nevoiți să iasă zilnic din case și să meargă în diferite puncte ale orașului pentru a se aproviziona, potrivit unui reportaj BBC.

La două săptămâni după ce barajul care reține apa râului Dnipro pentru a forma uriașul lac de acumulare Kahovka a fost distrus, aproximativ 18 kilometri cubi de apă s-au revărsat spre sudul Ucraina, ulterior ajungând în Marea Neagră.

Distrugerea barajului, de care Rusia și Ucraina se acuză reciproc, a generat un dezastru ecologic şi uman, distrugând terenurile agricole și întrerupând alimentările cu apă pentru mulți oameni din sudul Ucrainei.

Este și cazul Marhaneț, un orășel cu circa 50.000 de locuitori, situat în apropiere de linia frontului.

„Este o catastrofă. Totul a fost luat de ape. Cerbi, porci sălbatici, pești și atât de multe specii pe cale de dispariție. Și aproximativ o jumătate de milion de oameni au rămas acum fără apă”, a declarat Anatolii Derkach, în vârstă de 37 de ani, secretar al consiliului municipal din Marhaneț, pentru BBC.

Cum aprovizionarea cu apă a fost întreruptă, consiliul a trebuit să înființeze puncte de distribuție temporare apei în jurul orașului. Localnicii sunt nevoiți să se deplaseze acolo și să se așeze la cozi pentru a-și umple bidoanele.

Să aștepți pentru apă poate fi însă periculos în Marhaneț, în condițiile în care orașul este vizat adesea de bombardamentele ruse. „Ne urmăresc cu drone. Dacă văd mai mult de cinci oameni într-un singur loc, încep să bombardeze”, a spus Derkach.

This is the morning scene in #Marhanets, a town near #Nikopol in the south of #Dnipropetrovsk region.People queue for water in the street after the loss of tap water. The district is hit by both intense shelling and the loss of water after the destruction of the #KakhovkaDam. pic.twitter.com/FTQ2zSDGN1

— Tim White (@TWMCLtd) June 10, 2023

„Cum credeți că mă simt? Mă plimb ca un măgar, forțată să car apă”, a declarat Iuliia, o pensionară care stătea la o coadă de peste 20 de persoane lângă un set de robinete și un rezervor mare de plastic, în centrul orașului.

„Nu poți nici măcar să o bei. Mi-e teamă pentru viitor. Nu văd nicio cale de ieșire din asta”, a spus vecina ei, Nina, în vârstă de 70 de ani.

Marhaneț, precum și alte orașe din apropiere, elaborează planuri pentru a săpa noi canale pentru a le conecta la alte rezervoare. Dar mulți locuitori au plecat, iar minele locale și alte industrii au fost forțate să se închidă. Fermierii locali încearcă acum să acceseze fântâni vechi și mici izvoare de apă pentru a găsi surse alternative de apă.

„Nu știu la ce se gândeau rușii când au făcut asta. Mediul înconjurător va avea de suferit și va fi greu pentru noi toți”, a declarat fermierul Ivan Zaruski, în vârstă de 56 de ani.

Dincolo de lipsa apei și a bombardamentelor, localnicii se tem și de consecințele pe care distrugerea barajului le poate avea asupra centralei nucleare Zaporojie.

Centrala primea apă pentru a-și răci reactorele din rezervorul Kahovka și se află la doar 10 kilometri distanță de Marhaneț.

„Ei spun că va avea suficientă apă în rezervoarele sale pentru aproximativ șase luni. Dar nu putem fi siguri”, a spus secretarul consiliului municipal Derkach, cu un oftat, făcând referire la accidentul nuclear de la centrala Cernobîl, al cărei reactor a explodat în 1986, în Ucraina sovietică.

„Principalul lucru este să nu explodeze centrala nucleară. Dar vom supraviețui la toate acestea. Nu avem unde să mergem, așa că nu avem de ales”, a spus, la rândul său, Zaruski.

Între timp, inundațiile care au măturat orașul-port Herson și orașele mai mici, ucigând peste 50 de oameni și forțând evacuarea a zeci de mii s-au retras în mare parte, iar oamenii încearcă să-și revină.

Imagine surprinsă din Mikolaiv, sudul Ucrainei, după inundațiile provocate de distrugerea barajului Nova Kahovka. Foto: Profimedia

„Suntem ca șobolanii, putem supraviețui la orice”, a declarat Irina, o profesoară pensionară în vârstă de 73 de ani, în timp ce ea și soțul ei, Evhenii, scoteau din locuința lor bunurile distruse de ape.

Pe 12 iunie, Ministerul ucrainean al Mediului a anunțat că lacul de acumulare de la Kahovka a pierdut aproape trei sferturi din volumul de apă de când a fost distrus barajul, dar bazinele de răcire de la centrala Zaporojie din apropiere sunt stabile şi suficient de înalte, potrivit Reuters.

 

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *