MAFIA gunoaielor din Târgu Mureș blochează curățenia, pe banii și sănătatea cetățenilor – Vandalizări și incendieri – Procuratura a intrat pe fir

MAFIA gunoaielor din Târgu Mureș blochează curățenia, pe banii și sănătatea cetățenilor – Vandalizări și incendieri – Procuratura a intrat pe fir

 

Mafia gunoaielor din Mureș a sabotat structural operatorii care au intrat onest, prin licitații publice, în județ. Un fost director al firmei Brantner, care s-a ocupat de curățenie în Târgu Mureș, povestește că firma care a pierdut contractul de salubrizare – Sylevy Salubriserv – nu s-a împăcat cu ideea că e scoasă de pe piață și a apelat la cele mai diverse metode pentru a împiedica buna desfășurare a strângerii gunoaielor din oraș. Cătălin Saguna, fost director la Brantner, firmă care a câștigat strângerea gunoiului în Târgu Mureș în 2022, spune că cei de la Sylevy Salubriserv au încercat constant să blocheze colectarea gunoaielor încă de la început, când firma câștigătoare făcea angajări de personal.

„Sabotajul era că oamenii cu care am discutat, șoferii și încărcători să treacă la noi și-au dat acordul, să vină să le dau mașinile și echipamentul de lucru, nu –au s-au mia prezentat și ulterior am aflat că au fost plătiți de angajatorul din acel moment să mă saboteze de către angajatorul din acel moment”, a declarat Cătălin Șaguna, fost director Brantner la Mureș.

A fost doar începutul războiului. Anul trecut, în decembrie, la doar o lună după preluarea colectării deșeurilor în Târgu Mureș și celelalte 18 localități din Zona 2, reprezentanții Brantner se confruntau și cu alte tipuri de sabotaj. Angajații Brantner au identificat mașini ale Sylevy Salubriserv din care se aruncau intenționat cantități mari de deșeuri, în anumite locuri din municipiu. De asemenea, în multe cartiere din Targu Mures erau vandalizate sistematic containerele de gunoi, iar deșeurile menajere erau, la fel, aruncate pe străzi.

 

 

„Aduceau gunoi noaptea și lăsau la anumite puncte de colectare, astăzi colectam și mânie era de parcă nu am colectat de o săptămână. Se duceau la puncte de coelctare îngropate le ridicau, scotau containerele goale le răvășeau, ca să prezinte că noi nu ne facem treaba”, a mai declarat Cătălin Șaguna, fost director Brantner la Mureș.

Întreg scandalul a pornit după ce firmele controlate de familia Ilyés din Ceuașu de Câmpie au pierdut monopolul din județ. Sylevy Salubriserv, Sylevy Cleaning SRL și Bissdog SRL, trei firme în care acționari sunt membrii familiei Ilyes, au pierdut contractele de colectare a deșeurilor stradale și menajere, după ce autoritățile locale au constatat că au umflat facturile, iar străzile erau pline de gunoaie.

Principala firmă de salubritate deținută de Ilyes Dionisie este Sylevy Salubriserv, în care a devenit acționar unic în anul 2021, după ce nepotul său Ilyés Toth Botond Lehel i-a cedat 50% la sută din acțiuni. Această firmă a primit mai multe interdicții de a participa la licitațiile publice, din cauza neregulilor descoperite de autorități. Rând pe rând, firma a intrat în colimatorul Gărzii de mediu, a Direcției de sanatate publică și a Primăriei Târgu Mureș.

Cea de a doua firmă a familiei Ilyes a fost înființată în 2020. Asociați sunt Ilyés Szilard Levente cu 25% , Ilyés Toth Beata 25% și Nițu Ioan Marcel, din Târgu Mureș, cu 50% din părțile sociale.Astfel, și-a făcut apariția în spatelele firmelor de salubritate din Ceaușu de Câmpie controversatul om de afaceri Nițu Ioan Marcel, care este un dezvoltator imobiliar. Acesta a devenit cunoscut cu ocazia unei tranzacții cu cântec – a reușit să vândă în 2020 celor de la Romgaz un teren de 5.700 de metri pătrați cu peste 550 de mii de euro, prin firma sa, Mango SRL. Important de menționat, această achiziție a fost coordonată de Anda Ramona Cozma, șeful de la achiziții publice de la compania de gaze. Culmea, Anda Ramona Cozma apare ca acționar la firma care este deținută de Nițu Ioan Marcel. O coincidență cel puțin ciudată, dacă nu chiar penală. (ILS declarație de inetrese pagina 5 N:Dorian Neculabeta comandă gunoi Cozma Anda Ramona)

Afacerile Sylevy Salubriserv au prosperat în contextul pandemiei de Covid 19. În 2020, firma a avut o cifră de afaceri de aproape aproape 10 milioane de euro și un profit de aproape două milioane de euro. Anul 2021 a fost unul prosper pentru cei care au lăsat de izbeliște gunoaiele în Târgu Mureș: cifra de afaceri a fost de peste 9 milioane de euro, iar profitul a fost de peste 2 milioane de euro. 

AFACERILE SYLEVY SALUBRISERV

ANUL – CIFRA DE AFACERI – PROFIT2019 – 10 milioane lei  – 1 milion lei2020 – 45,7 milioane lei – 9,1 milioane lei2021 – 47,1 milione lei – 9,3 milioane lei2022 – 59,3 milioane de lei – 11 milioane leiSursa: LISTAFIRME.RO

Începutul anului 2021 a fost unul cu ghinion pentru Sylevy Salubriserv, după ce Consiliul județean Mureș a reziliat contractele pentru colectarea deșeurilor. În acest scandal, primarul din Târgu Mureș, Soós Zoltán spunea că Sylevi Salubriserv a facturat mai mult decât a colectat. Din cauză că firma nu își făcea treaba, Garda de Mediu împreună cu Direcția de Sănătate Publică din Mureș au amendat autoritățile locale cu 45 de mii de lei, în urma unui control în orașul Târgu Mureș. Firma privat[ nu gresea, de plătit plăteau cetățenii orașului.

„Din partea operatorului vechi am primit facturi pe o anumită cantitate, iar verificarea cantităților de la rampa de gfunoi s-a dovedit că sunt depuse cantități mai mici decât erau facturate și sunt facturi și sunt în proces și așteptăm decizia tribnalului”, a declarat Soos Zoltan, primar Târgu Mureș.

Cealaltă firmă „marca Ilyés” înființată în 2020, Sylevy Cleaning SRL și-a început afacerile în forță din primul an, când a avut o cifră de afaceri de peste 3.7 milioane lei și un profit de 2.1 milioane de lei. În 2021 cifra de afaceri a fost de 2.3 milioane lei iar profitul nu a depășit jumătate de milion de lei. Anul următor, însă cifra de afaceri a Sylevy Cleaning a fost de 4.8 milioane lei, iar profitul net a fost de peste 3 milioane de lei. Practic, în cei trei ani de activitate Sylevy Cleaning SRL a înregistrat un profit net de aproape 5,6 milioane de lei. 

AFACERILE SYLEVY CLEANING

ANUL – CIFRA DE AFACERI – PROFIT2020 – 3,7 milioane lei – 2,1 milioane lei2021 – 2,3 milioane lei – 0,4 milioane lei2022 – 4,8 milioane lei – 3 milioane lei

Sursa: LISTAFIRME.RO

A treia firmă de salubritate din Ceuașu de Câmpie este Bissdog SRL, care realiza și ea colectarea deșeurilor dintr-o zonă a județului Mureș. În doar 3 ani de colectare a deșeurilor, această firmă a reușit să aibă profituri de peste 2 milioane de lei.

Deoarece munții de gunoaie riscau să transforme Târgu Mureș într-o groapă menajeră, autoritățile locale au organizat în martie anul acesta, o nouă licitație pentru salubrizarea zonei 2 Mureș. Licitația a fost câștigată de către Asocierea Polaris – Urban. Imediat, războiul întreținut de Sylevy Salubriserv s-a îndreptat spre noua firmă care colectează gunoaiele. Deși a reușit într-o perioadă scurtă să scoată municipiul Târgu Mureș din mizerie, colectând peste 4.000 de tone de gunoaie, Asocierea Polaris – Urban se confruntă și ea cu sabotaje, după același tipic – pubelele și containerele sunt distruse sistematic, iar în urmă cu câteva zile un punct de colectare a deșeurilor a fost chiar incendiat. Autoritățile au început mai multe anchete după ce au fost sesizate acțiunile în stil mafiot.

Autoritățile locale au anunțat poliția și parchetul după ce pubelele și punctele de colectare au fost vandalizate și incendiate. Primăria are în vedere să monteze camere de supraveghere în zonă, dar acest lucru va dura ceva timp.

„Ar trebui monitorizate s-au montate camere, iar achiziția lor durează, poliția locală sporește patrulele, dar fiind peste 300 de puncte de colecatare este destul de dificil să fie prezenți pestet tot”, a declarat Soos Zoltan, primarul municipiului Târgu Mureș.

Un dosar penal a fost deschis după operațiunile de sabotaj din ultimele două săptămâni. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Mureș a făcut mai multe plângeri penale după cele întâmplate.

„Din păcate în ultimee zile au fost niște acte de vandalism care nu au fost unice și au fost depuse sesizări la intituțiile competente pentru a face cercetările necesare și sperăm ca făptășii să fie aduși în fața cunoștinței publice și rugăm și populația să ne sprijine și dorim să intrăm într-o normalitate”, a afirmat Andreea Toth, director ADI Ecolect Mureș. 

Și reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență confirmă plângerile asociației Polaris – Urban. Pompierii au intervenit pentru stingerea tomberoanelor incendiate.

„Pompierii din Mureș au fost solicitați să intervină, pe data de 22 iulie, la ora 22, pentru a interveni la un incendiu de tomberon. Mai exact trei tomberoane au ars. pe strada Sârguinței din Târgu Mureș”, a declarat Alexandra Călușeri, purtător de Cuvânt ISU Mureș.

Cert este că războiul gunoaielor se ține pe sănătatea și banii mureșenilor.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *