Managerul de la Spitalul Bagdasar-Arseni, care a pierdut finanțarea pentru un centru de mari arși, a câștigat un nou mandat

Managerul de la Spitalul Bagdasar-Arseni, care a pierdut finanțarea pentru un centru de mari arși, a câștigat un nou mandat

În urma concursului de manageri pentru Spitalul de Urgență Bagdasar-Arseni din București care a avut loc astăzi, directorul în funcție Andi Nodiț a fost ales pentru un nou mandat. Acesta și-a prezentat proiectul de manager mizând pe dezvoltarea unui centru oncologic, pe când contracandidatul său, medicul Silviu Marinescu, avea în plan construirea unei secții de mari arși și restructurarea spitalului. Libertatea a fost prezentă la concurs. 

8,98 a fost nota de la concurs pentru Andi Nodiț, în timp ce contracandidatul său, Silviu Marinescu, a primit cu aproape trei puncte mai puțin la evaluarea comisiei.

Spitalul care a ratat finanțarea pentru un centru de mari arși

Spitalul Bagdasar-Arseni a concurat pentru finanțarea de la Banca Mondială pentru un centru de mari arși, dar nu a obținut-o, spre revolta unor medici ai spitalului care au avut în grijă, după explozia de la Crevedia, de sâmbătă, de cinci răniți. Patru dintre aceștia au fost între timp transferați în străinătate. „A fost un proiect cu Banca Mondială pentru cinci centre de arși, dintre care patru de adulți. Cel de adulți din București a rămas să fie la Bagdasar, care a concurat cu Fundeniul. Bagdasar a fost singurul care a pierdut finanțarea. Restul se vor face ori s-au făcut, la Iași s-a făcut deja, dar acolo era deja clădirea și s-a folosit doar dotarea din program”, a spus sub anonimat un medic de la Bagdasar pentru Libertatea. 

În 2022, managerul Andi Nodiț motiva pierderea finanțării de la Banca Mondială prin faptul că aceasta nu includea și demolarea unei clădiri. Așa că, spunea el, a trimis adrese către minister, apoi către DSP, la care n-a primit răspuns. 

Managerul spune că a aflat din presă de pana de curent din spitalul său

De asemenea, reporterii Libertatea au relatat și despre o pană de curent care a avut loc la spitalul de urgență chiar a doua zi după tragedia de la Crevedia. „Am aflat din presă”, a afirmat în timpul concursului Andi Nodiț despre pana de curent, care, spune el, nu s-a întâmplat în timpul pansării arșilor, deci aceștia n-au avut de suferit. 

Președintele comisiei de concurs a fost doctorul Andrei Georgescu, iar ceilalți doi membri, chirurgul Dragoș Davițoiu și medicul ortoped Cătălin Cîrstoiu, ultimii de la Spitalul Universitar de Urgență București. 

Conflict între cei doi candidați: „Nu suntem prieteni”

În timpul prezentării lui Silviu Marinescu, acesta a adus în discuție un conflict cu Andi Nodiț, afirmând că în prezent se încalcă legea, căci managerul nu l-a numit șef de secție, deși are cel mai înalt grad universitar din secție. Comisia l-a contrazis, Cîrstoiu spunând că trebuie împlinită și cealaltă parte a legii, aceea de a primi avizul managerului. 

Întrebat de comisie dacă are vreun conflict cu doctorul Marinescu, Nodiț a menționat doar că între cei doi există o problemă de comunicare: „Nu suntem prieteni”.

Medicul Silviu Marinescu. Foto: Agerpres

Nodiț: „A fost un mandat bun”

Managerul în funcție a făcut prezentarea spitalului trecând în revistă ce a făcut în ultimii patru ani. Întrebat de comisie dacă se consideră potrivit în funcția de manager al unui spital, în ciuda faptului că nu este medic, Nodiț a răspuns afirmativ, argumentând inclusiv rezultatele avute în ultimii ani. 

„Cei patru ani de mandat pe care îi închei astăzi îmi permit să cred că a fost un mandat bun: unitatea de primiri urgențe, unitate funcțională, finanțată din altă parte decât de unde ne luăm de obicei finanțările pentru dezvoltarea spitalului, dezvoltarea fiecărei secții în parte”, a menționat Nodiț. 

Planul de manager al lui Andi Nodiț s-a bazat pe construirea și dotarea unui centru de oncologie în cadrul spitalului, care, așa cum afirmă managerul, are deja sursă de finanțare.

Cu toate reușitele enumerate, managerul a menționat și unele lipsuri, cum ar fi rezervele de medicamente care nu sunt pregătite pentru un accident major: „Dacă ar fi un cutremur, nu am avea resursele necesare pentru multe victime”.

Contracandidatul lui promitea să facă o secție pentru mari arși în patru ani

Planul managerial al lui Marinescu s-a bazat pe o restructurare a spitalului, prin mutarea de paturi în noi secții, de la cele care nu funcționează la capacitate maximă ori pe construirea unei secții de mari arși: „Structura actuală a spitalului este departe de ce ar trebui să însemne cu adevărat un spital de urgențe”. Doctorul a afirmat că Spitalul Bagdasar-Arseni a pierdut finanțarea de la Banca Mondială pentru realizarea acestei secții, dar că ea este în continuare o necesitate. Dacă ar fi ajuns manager, Marinescu spune că aceasta ar fi fost realizată în patru ani.

Printre obiectivele pe care le-a mai prezentat Marinescu se numărau creșterea capacității numărului de pacienți, scăderea numărului de infecții nosocomiale ori scăderea indicelui de neconcordanță între diagnosticul la internare și cel la externare: „Modificarea diagnosticului de la externare poate duce la anumite suspiciuni de fraudă”, a mai adăugat Marinescu.

Foto: Agerpres/politicidesanatate.ro

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *