Marcel Ciolacu, după discuțiile cu reprezentații băncilor: „Comisioanele nu vor creşte nici pentru persoanele fizice, nici pentru cele juridice”

Marcel Ciolacu, după discuțiile cu reprezentații băncilor: „Comisioanele nu vor creşte nici pentru persoanele fizice, nici pentru cele juridice”

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, într-o postare pe Facebook, că, în urma întâlnirii avute luni, 6 noiembrie, cu Asociaţia Română a Băncilor şi cu reprezentanţii celor mai importante bănci din România, s-a ajuns la un acord astfel încât comisioanele bancare să nu crească nici pentru persoanele fizice, nici pentru cele juridice.

Punerea în aplicare a măsurilor guvernamentale pentru combaterea evaziunii şi menţinerea comisioanelor bancare la nivelul actual au fost principalele teme discutate la întâlnirea de premierul Marcel Ciolacu şi reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Reprezentanţii Guvernului şi cei ai băncilor „au stabilit un mecanism permanent de consultare, la care să participe şi Banca Naţională a  României”.

Din partea Guvernului, la întâlnire au participat și vicepremierul Marian Neacşu, ministrul finanţelor, Marcel Boloş, și şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru Ghigiu.

„Comisioanele bancare nu vor creşte în România nici pentru persoanele fizice, nici pentru cele juridice. Acesta este acordul la care am ajuns astăzi cu Asociaţia Română a Băncilor şi cu reprezentanţii celor mai importante bănci din România, dar şi cu cei ai BNR. Mă bucur că argumentele aduse au fost pe deplin înţelese şi le mulţumesc pentru deschiderea la dialog. Dialogul este calea prin care putem găsi cele mai bune soluţii atât pentru oameni, cât şi pentru economie”, a scris Ciolacu, pe Facebook.

Pentru a asigura sustenabilitatea economică avem nevoie însă de combaterea evaziunii, reducerea cheltuielilor bugetare şi creşterea performanţei în administraţia publică. Ne-am asumat cu fermitate aceste obiective şi le vom atinge prin aplicarea pachetului de măsuri economice.

Marcel Ciolacu:

Azi, Banca Transilvania a anunțat că a amânat majorarea comisioanelor pentru operațiunile cu numerar, însă spune că decizia nu are nicio legătură cu dezbaterile din spațiul public apărute după hotărârea Guvernului de limitare a plăților cash.

Limitarea la operațiunile cu cash

Guvernul a limitat plățile cash prin legea de adoptare a măsurilor fiscale, măsura fiind gândită pentru stoparea evaziunii fiscale.

Între două persoane fizice plățile cash se vor face în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei.
În ceea ce priveşte plăţile făcute între o persoană fizică şi una juridică, plafonul zilnic va fi de 5.000 lei.
Între două persoane juridice plățile în numerar se vor face în limita unui plafon maxim de 1.000 de lei.

Măsura a intrat în vigoare de la 1 noiembrie, însă a revoltat proprietarii de magazine mici din mediul rural și micile orașe, care nu își mai pot plăti distribuitorii din banii primiți de la clienți. Principala problemă a micilor comercianți este că sunt mari comisioanele bancare.

Conform Ziarului Financiar, miza o constituie plăți de 10 miliarde de euro pe an.

Ciolacu criticase „lăcomia băncilor”

Premierul Marcel Ciolacu a criticat recent băncile ce au majorat comisioanele.

„Lăcomia băncilor nu poate fi alimentată din dezbaterea privind banii cash! Este intolerabil să crești artificial comisioanele bancare!”, a spus acesta.

De asemenea, Nicolae Ciucă – liderul PNL – a criticat măsura, afirmând că nu o susține. Președintele Klaus Iohannis a afirmat la rândul său recent că Guvernul trebuie să facă reglaje, în privința măsurilor fiscale.

News.ro scrie că ministrul investiţiilor şi proiectelor europene Adrian Câciu a declarat, vineri, că încă din anul 1996 este limitat cash-ul, atât la persoane fizice, cât şi juridice, iar acum a fost doar luată măsura ca să fie redus plafonul pe cash de la 10.000 lei la 5.000 lei pentru un singur comerciant, ceea ce înseamnă că poţi cheltui orice sumă, însă doar câte 5.000 lei în fiecare magazin.

Social-democratul a mai spus că 90% din populaţia României câştigă sub 4.000 lei pe lună, iar în acest context dezbaterea despre acei 5.000 lei cheltuiţi la un singur comerciant este „puţin disproporţionată”.

Totodată, deputatul PNL Adrian Cozma a depus un proiect de lege, în Parlament, pentru eliminarea plafonării plăţilor cu cash, stabilită de Executiv. „Propun revenirea la plata cu bani cash. Ciolacu, banii înapoi!”, a spus parlamentarul liberal. La rândul său, deputatul PNL Robert Sighiartău, care este şi el printre iniţiatori, a spus că această „aberaţie trebuie abrogată”.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *