Maria Zaharova, reacție cu privire la returnarea tezaurului României: Datoriile față de Rusia sunt de 20-25 de ori mai mari

Maria Zaharova, reacție cu privire la returnarea tezaurului României: Datoriile față de Rusia sunt de 20-25 de ori mai mari

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, a lansat un val de atacuri asupra României, într-un text lung, publicat joi seară, pe Telegram, ca reacție după ce parlamentul European a votat rezoluţia prin care cere Rusiei returnarea tezaurului țării noastre.

Potrivit Mariei Zaharova, România vrea să-şi rezolve problemele economice pe seama Rusiei, susținând că statul român are datorii de „datorii” vechi de un secol de miliarde de dolari de dat Rusiei, relatează Agerpres.

„Aproape toată datoria României faţă de Uniunea Sovietică pentru necazurile şi distrugerile cauzate poporului şi ţării noastre în timpul Marelui Război Patriotic (n.r cel de-Al Doilea Război Mondial) a fost iertată de Moscova încă din 1949. În ciuda tuturor atrocităţilor pe care aliaţii români ai lui Hitler le-au comis pe pământul nostru. Şi aceasta sunt nu mai puţin de 300 de milioane de dolari în reparaţii, adică, dacă este convertit în banii de acum, va fi ceva în jur de 4 miliarde de dolari”, a scris Zaharova.

Ea a susţinut că datoriile României faţă de Rusia şi Uniunea Sovietică depăşesc, „potrivit calculelor experţilor”, de 20-25 de ori valoarea întregului tezaur românesc ce fusese predat Rusiei spre păstrare în anii 1916-1917.

„Dacă numărăm toate datoriile româneşti faţă de Rusia şi Uniunea Sovietică, atunci, după cum cred unii experţi, vom obţine în jur de 1365–1665 de tone de aur, care este de 20–25 de ori mai mare decât valoarea întregului tezaur românesc trimis în Rusia în 1916–1917”, a mai susținut Zaharova.

Parlamentarii europeni au cerut joi, 14 martie, la unison, în cadrul unei dezbateri din plenul Parlamentului European, ca Rusia să returneze integral tezaurul României şi ca executivul UE şi alte instituţii europene abilitate să facă tot posibilul pentru a sprijini acest demers.

Europarlamentarul PMP Eugen Tomac a spus că „este o chestiune de demnitate naţională”, iar România se așteaptă ca Moscova să-i restituie 91,5 tone de aur, dar şi „întregul tezaur cultural”.

În timpul Primului Război Mondial, între 1916 şi 1917, România a trimis în Rusia ţaristă tezaurul naţional (ce a inclus cantităţi însemnate de aur, obiecte de partimoniu, colecţii de artă, bijuterii, arhive), pentru a fi protejate în cazul ocupaţiei teritoriului naţional.

După instalarea la putere a regimului comunist, Rusia a sechestrat tezaurul şi a refuzat înapoierea acestuia, o mare parte din valori rămânând nerestituite până în ziua de astăzi.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *