Martori cu identitate protejată, în dosarul de la Ferma Dacilor. Cornel Dinicu are o nouă strategie

Martori cu identitate protejată, în dosarul de la Ferma Dacilor. Cornel Dinicu are o nouă strategie

Cornel Dinicu, patronul pensiunii Ferma Dacilor, unde au ars de vii opt oameni, și-a schimbat avocatul, iar acesta a spus la Antena 3 că există trei martori cu identitate protejată, care vor depune mărturie că incendiul a fost provocat de o mână criminală, așa cum de altfel a susținut și Dinicu.

„Există trei martori, în acest moment identitatea lor este confidențială, care urmează să fie audiaţi tocmai pentru a demonstra ipoteza dezvoltată de domnul Cornel Dinicu că incendiul a fost provocat de o mână criminală”, a spus Bogdan Aanei, avocatul lui Cornel Dinicu.

El a adăugat că patronul de la Ferma Dacilor se consideră nevinovat.

„Și eu consider același lucru. Considerăm că această măsură arestului preventiv este una extremă. Consider că s-au pripit organele judiciare, procuror și inclusiv instanța de judecată, având în vedere complexitatea dosarului de urmărire penală, a probatorului ce urmează să fie administrat”, a spus noul avocat al lui Dinicu.

Pensiunea Ferma Dacilor aparține firmei în care Cornel Dinicu este patronul de facto, aceasta revenindu-le în acte lui Adrian Vitomir Ristin şi Adelina Elena Ilie. Despre Ristin și Ilie, procurorii au spus că sunt „administratori în fapt”.

Pe 29 decembrie 2023, Cornel Dinicu a susținut că focul a fost pus intenționat de cineva care a vrut să îi distrugă afacerea. O zi mai târziu, el a acuzat „o mână criminală”.

Pe 3 ianuarie, Cornel Dinicu a fost arestat preventiv, iar cei doi administratori au fost plasați în arest la domiciliu. Instanța a decis apoi prelungirea măsurii.

Opt morți în incendiu, șir de ilegalități

Opt oameni au murit după ce Ferma Dacilor, o pensiune din Tohani, județul Prahova, a ars în a doua zi de Crăciun, marți dimineață, 26 decembrie. Printre cei decedaţi se află unul dintre copiii lui Cornel Dinicu, fiul generalului Petru Băiceanu, şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei, finul lui Dinicu, Lucian Ene, şi doi copii ai săi, dar şi o studentă în anul II la Facultatea de Sociologie şi iubitul acesteia.

Pe 26 decembrie, ISU Prahova a transmis că Ferma Dacilor nu avea autorizație de securitate la incendiu, iar o zi mai târziu, șeful DSU, Raed Arafat, a dispus înlocuirea din funcție a șefului Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Prahova, Răzvan Șandru. Tot Arafat a spus că foștii șefi ai ISU Prahova care au controlat Ferma Dacilor, în 2019, au fost nevoiți să se pensioneze după mai multe sesizări.

Pe 29 decembrie, autoritățile au anunțat primele concluzii în urma controlului făcut la ISU Prahova după incendiul de la Ferma Dacilor. Potrivit adjunctului IGSU, fostul prim-adjunct ISU Prahova făcea presiuni asupra inspectorilor, modifica documente și stabilea în funcție de interesele proprii sancțiunile care trebuiau aplicate, iar șeful DSU, Raed Arafat, a spus că Ferma Dacilor trebuia închisă în 2019.

Cauza probabilă a incendiului de la Ferma Dacilor este „efectul termic al curentului electric”, au precizat procurorii. Altfel spus, o încălzire excesivă generată de curentul electric care a trecut printr-un dispozitiv sau un echipament.

Șeful ANRE, George Niculescu, a spus că Ferma Dacilor a semnalat în luna mai 2023 dificultăți privind alimentarea cu curent electric, deși era branșată ilegal la rețea și se alimenta printr-un cablu de 650 de metri lungime conectat la pompa de apă a unei case de locuit, iar Cornel Dinicu a făcut o plângere penală.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *