Măsurile fiscale nu au fost bine primite de mediul de afaceri, iar Guvernul trebuie să facă reglaje, spune Klaus Iohannis

Măsurile fiscale nu au fost bine primite de mediul de afaceri, iar Guvernul trebuie să facă reglaje, spune Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis miercuri, 1 noiembrie, că România va înregistra şi în acest an o creştere economică susţinută, mult peste media UE, dar a precizat că Guvernul trebuie să adopte măsuri care să menţină România competitivă în plan fiscal.

„România va continua să înregistreze o creștere economică susținută, mult peste media Uniunii Europene în acest an. În plan financiar, după stagnarea inflației din luna august, trendul dezinflaționist continuă prin coborârea inflației sub 9% începând din luna septembrie. În această privință, sunt conștient de preocupările mediului antreprenorial, mai ales că numeroși întreprinzători mici și mijlocii sunt îngrijorați de povara inflației. Știu, de asemenea, că măsurile fiscale recent adoptate nu au fost tocmai bine primite de către mediul de afaceri”, a afirmat Iohannis în mesajul transmis la ediția cu numărul 31 a Topului Național al Firmelor Private din România.

El a indicat că executivul urmează să ia măsuri pentru a rezolva îngrijorările provocate de introducerea ultimelor măsuri fiscal-bugetare adoptate de guvernul Ciolacu prin asumarea răspunderii în Parlament.

„Am însă încredere că Guvernul va lua în considerare reglajele necesare, acolo unde acestea se impun, și va adopta măsuri care să mențină România competitivă în plan fiscal, pentru a atrage în continuare investiții productive, în beneficiul economiei noastre”, a precizat Iohannis.

Președintele a menționat și principalele obiective în plan economic pentru România. „Consolidarea finanțelor publice, conformarea fiscală și colectarea sporită a veniturilor la bugetul de stat, performanța aparatului administrativ și eficiența serviciilor publice reprezintă condiții esențiale ale unui stat modern, de tip european, așa cum ne dorim să fie statul român”, a mai spus şeful statului.

Taxele Guvernului Ciolacu

Principalele prevederi ale legii care a trecut recent de Curtea Constituțională a României sunt:

impozit de 1% pe cifra de afaceri a companiilor cu vânzări mai mari de 50 de milioane de euro
impozit suplimentar de 2% pe veniturile băncilor
impozit suplimentar de 0,5% pentru companiile din domeniul petrolului și gazelor
impozit special pentru persoanele fizice ce au mașini de peste 75.000 de euro și locuințe mai scumpe de 500.000 de euro
voucherele de vacanță cresc la 1.600 de lei, dar va trebui plătită o contribuție de asigurări de 10% pe acestea. Vor fi acordate persoanelor cu venituri sub 8.000 de lei net pe lună
IT-iștii vor plăti impozit pe venit de 10% pentru sumele ce depășesc 10.000 de lei
TVA crește de la 5% la 9% pentru locuințe, panouri solare și fotovoltaice, mâncare bio, pompe de căldură
TVA crește de la 5% la 19% la sălile de fitness, parcuri de distracții și evenimente
TVA crește de la 9% la 19% pentru dulciuri
se introduce o acciză pentru băuturile cu zahăr

Pachetul de măsuri fiscale a fost decis de Guvern și a fost adoptat prin asumarea răspunderii în Parlament, deși Consiliul Economic şi Social a dat aviz negativ, afirmând că „veniturile la buget vor scădea, nu vor crește”.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *