Măsurile fiscale – ultima variantă. Cum arată proiectul de lege pe care Guvernul vrea să-l adopte prin asumarea răspunderii

Măsurile fiscale – ultima variantă. Cum arată proiectul de lege pe care Guvernul vrea să-l adopte prin asumarea răspunderii

„România nu își mai permite facilități și privilegii de 75 de miliarde de lei, plus o evaziune fiscală de 150 de miliarde de lei pe an”, a argumentat premierul Marcel Ciolacu în ședința de guvern de luni, în care a prezentat varianta finală a proiectului de lege privind măsuri fiscale, ce va fi adoptat prin asumarea răspunderii Guvernului în Parlament.

„Sunt măsuri care vizează stoparea risipei bugetare, combaterea evaziunii fiscale și reașezarea sistemului fiscal pe baze echitabile”, a argumentat Ciolacu în debutul ședinței de guvern.

Față de varianta care a fost pusă inițial în transparență decizională, guvernul a eliminat prevederea care spunea că administrațiile locale nu pot cheltui mai mult de 2,5% din veniturile proprii pentru concerte, festivaluri, zilele localității, potrivit Economedia.

Premierul a argumentat că acest pachet este necesar întrucât România are „cea mai mare impozitare a muncii din Europa, dar printre cele mai mici taxe și impozite din Europa pe capital”.

„Ca premier sunt obligat să pun interesul României mai presus decât interesele unor grupuri nemulțumite că fac profituri nu de miliarde de euro, ci doar de sute de milioane de euro și există un interes vital, acela să nu ajungem la stoparea fondurilor europene și a reformelor din PNRR”, a afirmat premierul.

Principalele măsuri din proiectul de lege:

impozit de 1% pentru microîntreprinderile care realizează venituri ce nu depășesc 60.000 de euro;
impozit de 3% pentru microîntreprinderile care realizează venituri de peste 60.000 de euro;
impozit calculat prin aplicarea unei cote de 1% asupra cifrei de afaceri pentru bănci și companii care realizează o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro;
impozit special pentru persoanele fizice care dețin imobile mai scumpe de 500.000 euro și mașini mai scumpe de 75.000 de euro;
voucherele de vacanță vor fi majorate la valoarea de 1.600 de lei, dar se va plăti contribuție de asigurări de sănătate de 10% și se vor acorda doar persoanelor cu venituri nete sub 8.000 de lei;
diminuarea cu cel puțin 25% a funcțiilor de demnitate publică;
desființarea posturilor vacante;
desființarea funcției de șef birou;
acordarea indemnizației de hrană numai pentru angajații din sectorul bugetar ale căror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 de lei brut;
limitarea cuantumului sporului de condiții periculoase sau vătămătoare pentru personalul din sectorul bugetar la maximum 1.500 de lei.

Acest proiect de lege vine în condițiile în care Guvernul trebuie să acopere rapid, până la finalul anului, o gaură de 30 de miliarde de lei. Ținta de deficit asumată, de 4,4% din PIB, poate fi majorată doar până la 5% din PIB, potrivit declarațiilor ministrului de finanțe, altfel România riscă să piardă fondurile europene.

Guvernul condus de premierul Marcel Ciolacu intenționează să adopte aceste măsuri prin asumarea răspunderii în Parlament.

Aceasta este o procedură prevăzută de Constituția României prin intermediul căreia Guvernul urmărește adoptarea unui proiect de lege sau program printr-o modalitate simplificată față de procedura legislativă obișnuită.

Potrivit Constituției, opoziția are la dispoziție trei zile în care poate să depună moțiune de cenzură împotriva Guvernului, iar dacă moțiunea este adoptată prin vot, proiectul de lege este respins, iar guvernul este demis.

Documentul final cu măsurile fiscal-bugetare:

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *