Medicii de familie și-ar putea opri activitatea în vară, dacă nu se rezolvă situația punctului de consultație

Medicii de familie și-ar putea opri activitatea în vară, dacă nu se rezolvă situația punctului de consultație

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Ambulator, Cosmin Alexandrescu, a spus că dacă se va modifica valoarea punctului de consultaţie de la 1 iulie, acest lucru poate afecta resursele financiare alocate pentru serviciile medicale de ambulatoriu și pentru medicii de familie, ceea ce va duce la blocaje.

„Se pare că situaţia nu este roz. În 18 ianuarie, când am avut negocierile cu CNAS, s-a convenit o menţinere a valorii punctului până la data de 1 iulie, numai că această menţinere a punctului până la 1 iulie s-a făcut prin rostogolirea banilor din bugetele trimestrelor 3 şi 4, urmând ca de la 1 iulie să se facă o nouă socoteală şi se va ajunge la o nouă valoare a punctului”, a declarat Cosmin Alexandrescu la Medika TV, citat de news.ro.

Șeful Asociaţiei Medicilor de Ambulator a adăugat că punctul de consultaţie se va prăbuşi, dacă Ministerul de Finanţe nu găseşte bani.

„Problema este că dacă Ministerul de Finanţe nu va reuşi să găsească sumele necesare pentru a acoperi deficitul actual din semestrul al doilea al anului, punctul se va prăbuşi. Iar dacă se va întâmpla acest lucru, probabil că vom fi obligaţi să oprim activitatea. Nu se va mai putea susţine”, a mai spus el.

Medicul a precizat că situaţia este foarte gravă, mai ales că toate costurile au crescut.

„Situaţia este foarte gravă în acest moment pentru că pentru un medic specialist sau primar, mă refer la gradul profesional, din ambulatoriul de specialitate, dacă este la începutul carierei sau dacă lucrează într-o localitate cu populaţie mai mică, deci dacă nu are cum să îşi facă maximum de puncte posibil, este în momentul de faţă în situaţia de a aduce bani de acasă. Aceasta în condiţiile în care toate au crescut din punct de vedere a costurilor. Au crescut costurile, a crescut inflaţia, au crescut preţurile. Nu se mai poate susţine activitatea unui cabinet, în aceste condiţii”, a punctat el.

Ce înseamnă modificarea punctului de consultație

Ministerul Finanțelor este responsabil de alocarea și gestionarea bugetului de stat, care include și fondurile destinate sistemului de sănătate. Dacă nu sunt disponibile suficiente fonduri pentru a acoperi costurile unei eventuale modificări a punctului de consultație sau pentru a susține activitatea medicilor de ambulatoriu, atunci activitatea lor se va bloca.

Dacă valoarea punctului de consultație va crește, acest lucru poate pune presiune suplimentară pe bugetul Ministerului Finanțelor sau alocării de fonduri pentru sănătate, iar pacienții ar putea fi nevoiți să plătească mai mult pentru consultații medicale. 

Dacă valoarea punctului de consultație va scădea, veniturile medicilor vor scădea și ele, ceea va duce la demotivarea personalului medical sau chiar la părăsirea sistemului de sănătate.

În 2022, președintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, a avertizat că peste 10 ani nu vom mai avea medici de familie din cauza deficitului de personal, dar și pentru că aproape jumătate dintre medicii de familie aveau la acel moment 61 de ani și urmau să iasă la pensie curând.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *