Megaracheta Starship, lansată cu succes la a treia încercare, însă înregistrează un eșec la revenirea pe Terra

Megaracheta Starship, lansată cu succes la a treia încercare, însă înregistrează un eșec la revenirea pe Terra

SpaceX a făcut joi a treia încercare cu cel mai mare vehicul spațial construit vreodată, Starship, după ce lansările de anul trecut s-au încheiat cu explozii ale celor două componente mari, relatează Hotnews.ro.

Al treilea test a fost unul reușit, în comparație cu primele două lansări, când separarea a eșuat. Acum, Starship a reușit să fie lansată, fără să mai fie înregistrate explozii.Călătoria spațială de 40 de minute a Starship a înregistrat mai multe succese, fiind făcute mai multe teste în pregătirea misiunilor viitoare. De exemplu, s-a realizat demonstrația de transfer de combustibil de la un rezervor în altul.

La intrarea în atmosferă însă, s-a pierdut legătura cu racheta. Din primele informații, Starship a explodat la revenire.

Starship re-entering Earth’s atmosphere. Views through the plasma pic.twitter.com/HEQX4eEHWH

— SpaceX (@SpaceX) March 14, 2024

Cel mai mare vehicul spațial

Racheta SpaceX este formată din două părți: Starship este nava spațială/treapta superioară (cu șase motoare Raptor), iar Super Heavy este boosterul/treapta principală (de propulsie), cu 33 de motoare Raptor, de care este nevoie pentru a scăpa de atracția gravitațională a Pământului. Racheta are 120 metri înălțime, fiind cea mai mare și cea mai puternică realizată vreodată.

Compania a primit miercuri undă verde pentru lansare de la autoritatea americană Federal Aviation Administration (FAA).

Starship is coasting in space pic.twitter.com/ZFUXMUkufW

— SpaceX (@SpaceX) March 14, 2024

Pentru a acorda autorizația de zbor, FAA a cerut SpaceX să execute 17 acțiuni corective, la capitole precum design hardware, update la algoritmii de control al motoarelor și instalarea de sisteme noi anti-incendiu.

O traiectorie nouă de zbor

Compania a anunțat că la această a treia încercare va aplica ce a învățat din cele două precedente tentative și al treilea zbor are cele mai multe obiective de până acum. Se vor încerca mai multe lucruri (inclusiv transfer de combustibil și repornirea unui motor Raptor în spațiu).

De asemenea, se va utiliza o traiectorie nouă de zbor, iar segmentul Starship ar trebui să revină în mod controlat pe Terra, după o oră de zbor. Este cea mai ambițioasă lansare a sistemului Starship în „formație” completă. Treapta Super Heavy ar trebui să ajungă mult mai repede pe Terra.

Demonstrații importante

Totodată, în timpul acestei misiuni, la Starship, cât timp „dă ocol” Planetei, se vor încerca o serie de premiere: deschiderea și apoi închiderea cu succes a unei trape care, pe viitor, va putea fi folosită pentru a elibera diverse încărcături în spațiu, cum ar fi sateliți.

O altă demonstrație importantă va fi transferul de combustibil dintr-un rezervor în altul, ca prim test pentru tehnologiile care – peste câțiva ani – ar trebui să permită alimentarea în spațiu a unor nave, de la un fel de „benzinării” spațiale.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *