Meniu complet pentru masa de Paște. Ce trebuie să mâncăm

Meniu complet pentru masa de Paște. Ce trebuie să mâncăm

Meniu complet pentru masa de Paște. Mulți români consumă preparate tradiționale cu ocazia acestei sărbători, inclusiv feluri principale și deserturi. Iată care sunt cele mai apreciate dintre ele.

Ce trebuie să pui pe masa de Paște 2024

Paștele este o sărbătoare foarte apreciată de români, iar unul dintre motive este faptul că cei dragi au ocazia să se strângă la masă și să se bucure de momentele petrecute împreună.

Înainte de Învierea Domnului, mulți români se pregătesc pentru această sărbătoare așa cum se cuvine, respectând diverse tradiții și obiceiuri, printre care și pregătirea unor feluri de mâncare tradiționale.

În timp ce fiecare își poate face meniul de Paște după bunul plac, cei mai mulți români preferă să consume mâncărurile specifice acestei sărbători, cum ar fi ouăle roșii, friptura de miel, drobul sau cozonacul.

În afară de felurile principale, mai pot fi consumate și aperitive reci, cum ar fi platourile cu diverse preparate. Orice ar fi, sunt multe opțiuni de luat în calcul.

Aperitive de Paște

Atunci când vine vorba despre aperitivele de la masa de Paște, există numeroase feluri de mâncare pe care le poți pregăti. Printre opțiuni se numără și clasicele ouă roșii – sau alte culori –, dar și drobul sau verdețurile specifice de primăvară.

În afară de acestea, se pot pregăti ouă umplute cu diverse amestecuri, de la pate, ton, cremă de brânză sau avocado. Mai pot fi adăugate și rulourile de castraveți, dar și diverse produse pe bază de brânză sau carne.

Salatele de primăvară reprezintă niște alegeri foarte bune pentru masa de Paște. În această perioadă au apărut mai multe verdețuri care conțin numeroase vitamine și au diverse beneficii pentru sănătate.

Se poate opta pentru salata verde cu ridichi, pentru care ai nevoie de puține ingrediente. Mai trebuie să adaugi salată verde, mărar, ceapă verde, ulei, oțet și sare și piper după gust. Sunt binevenite și alte salate, precum cea de castraveți cu mărar.

Ciorbe de Paște

Un preparat tradițional la masa de Paște este ciorba de miel, care nu lipsește de la masa multor români. Este felul de mâncare perfect pentru cei care vin la masa de sărbătoare.

Pentru a pregăti cea mai bună ciorbă de miel, e important să te asiguri că respecți toate recomandările din rețetele specifice. Legumele folosite trebuie să fie proaspete, iar condimentele și verdețurile utilizate îi vor oferi preparatului un gust savuros.

Pentru rețeta clasică trebuie să folosești 600 g carne de miel cu os, măruntaie de miel, morcovi (100 g), ceapă verde (o legătură), păstârnac (100 g) și pătrunjel rădăcină. Mai ai nevoie și de o țelină, unt (50 g), borș (500 ml), smântână (200 ml), un gălbenuș de ou, preum și de pătrunjel și leuștean verde.

Carnea trebuie spălată bine și tăiată bucăți, apoi se pune la fiert cu sare. După ce se face bine spumă, se adaugă ceapa verde, care trebuie tăiată mărunt.

Se acoperă cu un capac și se lasă la fiert. Se taie apoi rădăcinoasele cubulețe, după care se călesc în unt. La final se adaugă în oala unde fierbe carnea. Totul se lasă să fiarbă.

După ce carnea se înmoaie, se scoate de pe os. Măruntaiele se taie cubulețe, apoi pot fi adăugate înapoi în ciorbă. Borșul se adaugă în ciorbă și se lasă să dea în clocot. Se drege cu gălbenuș și smântână și e gata.

Felul principal tradițional de Paște

Felul principal consumat la masa de Paște este friptura de miel. Este un preparat pe placul multor români, astfel că nu are cum să lipsească de la masă.

Fiecare gospodină prepară friptura de miel după bunul plac. Există mai multe moduri de a o prepara, iar multe dintre ele includ prepararea marinadei.

Atunci când pregătești friptura de miel cu marinadă, trebuie să știi că cea cu zeamă de lămâie este perfectă și îi oferă preparatului un gust inedit.

Ai nevoie de 1 kg pulpă de miel, usturoi verde și ceapă verde (câte o legătură), dar și rozmarin (o legătură). Lista ingredientelor mai include 50 ml zeamă de lămâie, 50 ml ulei, 300 ml de vin sec și 2 lingurițe de sare de mare.

După ce ingredientele se amestecă și se prepară marinada, carnea se lasă la rece pentru câteva ore sau peste noapte. Înainte de a o pune la cuptor, trebuie lăsată la temperatura camerei. Este o marinadă delicioasă și foarte accesibilă.

Poți folosi și altă marinadă, tot pe bază de vin alb. Mai ai nevoie de condimente, și anume busuioc, oregano, rozmarin și frunze de mentă, dar și sare și piper. Carnea se taie și se porționează, iar peste ea se adaugă ingredientele și se lasă la cuptor.

Deserturi pentru masa de Paște

Deserturile nu au cum să lipsească de la masa de Paște. Sunt câteva preparate dulci specifice acestei sărbători, cum ar fi cozonacul. Acesta poate fi preparat în funcție de gusturile fiecărei persoane. Îl poți face simplu sau împletit, folosind rețete tradiționale sau alte variante, precum panettone sau cozonac fără frământare.

Poți face cozonac cu cacao, cu nucă și cacao, dar și cu nucă și rahat. Pot fi folosite diverse umpluturi, însă este foarte important să respecți rețeta și să frămânți aluatul suficient dacă vrei ca rezultatul să fie ca la carte.

Atunci când vrei să pregătești cozonac, indiferent de ce umplutură are, trebuie să ai grijă ca ingredientele să fie în cantitățile potrivite. Totodată, este important să folosești ingrediente la temperatura camerei.

Un alt desert foarte apreciat de români este pasca. Este un preparat pe bază de brânză dulce, la care se pot adăuga și stafidele, după cum preferă fiecare.

Pasca se poate găti atât cu aluat, cât și fără, ambele rețete fiind destul de simple. Pentru pasca fără aluat, timpul de preparare este foarte mic, însă aceasta se lasă la cuptor timp de o oră.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *