Mercurul din produsele electrice și electronice va fi interzis în Uniunea Europeană din 2025

Mercurul din produsele electrice și electronice va fi interzis în Uniunea Europeană din 2025

O lege ce interzice producţia şi comercializarea echipamentelor electrice şi electronice ce conţin mercur, în Uniunea Europeană, începând cu anul 2025 va fi adoptată de Comisia Europeană, relatează News.ro.

Potrivit noii legi, nu vor mai putea avea în compoziție mercur ecranele de laptop, becurile fluorescente compacte, bateriile, barometrele, maşinile de spălat, congelatoarele, încălzitoarele şi uscătoarele de rufe.

„Comisia Europeană dezbate şi va adopta o lege ce interzice producţia şi comercializarea echipamentelor electrice şi electronice ce conţin mercur, în Uniunea Europeană, începând cu anul 2025. Practic, după această dată, ce se va lansa nou în această categorie de produse nu va mai avea în compoziţie mercur”, a transmis Asociaţia RESPO DEEE.

În prezent, milioane de oameni au în locuințe aceste tipuri de produse, care, mai devreme sau mai târziu, vor ieși din uz, iar consumatorii sunt sfătuiți să le predea spre reciclare, în loc să le arunce la gunoi sau în mediul înconjurător.

Reprezentanţii Asociaţiei RESPO DEEE atrag atenţia că este nevoie ca populaţia să fie mai bine informată despre cum este bine să procedeze cu aparatura din casă care conţine mercur, în condiţiile în care, dacă nu este preluată corect spre reciclare, ar putea ajunge să polua solul, aerul şi apa, dar ar putea cauza şi grave probleme de sănătate.

„Mercurul este un metal care conduce electricitatea şi este prezent în multe echipamente electrice şi electronice, în special la fabricarea întrerupătoarelor. Dacă unul dintre aceste echipamente se sparge, mercurul devine un vapor invizibil, inodor, şi este extrem de toxic. Este o neurotoxină care poate provoca leziuni ireversibile ale creierului şi poate afecta dezvoltarea în uter a copiilor nenăscuţi”, a spus Cristian Pocol, preşedintele asociaţiei RESPO DEEE.

În prezent, conform TCO Certified, aproximativ 350.000 de tipuri diferite de elemente chimice folosite în fabricarea a diferite produse poluează Planeta şi se estimează că această cifră se va tripla până în 2050.

FOTO: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *