Ministerul rus al Apărării vrea să trimită încă 300.000 de soldați pe front, scrie ziarul rusesc online Verstka: „Ca să încercuiască Harkovul”

Ministerul rus al Apărării vrea să trimită încă 300.000 de soldați pe front, scrie ziarul rusesc online Verstka: „Ca să încercuiască Harkovul”

Ministerul rus al Apărării intenționează să trimită încă 300.000 de oameni la război, în viitorul apropiat. Informația a fost dezvăluită de ziarul online rusesc Verstka, publicație independentă care avea la mijlocul anului 2023 70.000 de abonați plătitori și care acoperă subiecte legate de invazia Rusiei în Ucraina.

Patru interlocutori din administrația prezidențială și guvernele regionale, precum și un angajat de rang înalt al Ministerului Apărării, au vorbit despre cei 300.000 de soldați, fiind citați de Verstka.

Ministerul Apărării plănuiește o recrutare masivă în armată și se pregătește pentru o mobilizarea mascată, pentru a încercui Harkov. Cei care protejează în prezent granițele de bombardamentele armatei ucrainene de lângă Belgorod și Kursk vor fi trimiși să asedieze cel mai mare oraș din estul Ucrainei. Și vor fi înlocuiți cu recruți și rezerviști.

Primii oameni pe care se vor concentra unitățile militare sunt așa-zișii rezerviști, bărbați care nu sunt în armată, dar au încheiat un contract cu Ministerul Apărării pentru a fi încadrați în rezerva de luptă gata de mobilizare. Ei pot lucra oriunde în sectorul civil, dar de două ori pe an li se cere să meargă la pregătire militară, care, până în 2022 era o chestiune formală. Există aproximativ două milioane de astfel de oameni în Rusia.

„Se apropie ceva. Rezerviștii sunt recrutați acum, exact ca înainte de mobilizare. Dacă se va întâmpla sau nu, nu știu, dar ultima dată când s-a întâmplat, procedura a fost aceeași”, a declarat pentru Vorstka un ofițer de la una dintre unitățile militare din Teritoriul Trans-Baikal, care antrenează recruți.

Autoritățile militare au început să acorde atenție și rușilor care nu au încheiat contracte cu Ministerul Apărării, ci sunt pur și simplu în rezervele forțelor armate. La 1 martie, Vladimir Putin a semnat un decret anual de chemare a cetățenilor țării aflați în rezervă la pregătire militară.

Printre aceștia se numără cei concediați din serviciul militar, cei care au studiat la universitățile militare, cei care nu au servit în armată, indiferent de motiv, cei care au efectuat serviciul civil alternativ, precum și femeile cu specialitate militară.

Un angajat al uneia dintre structurile speciale ale Ministerului Apărării a confirmat unui corespondent Vorstka faptul că unele unități militare deja „se pregătesc pentru primirea rezerviștilor care, cu instrucțiuni de mobilizare, pot fi trimiși oriunde”.

Rușii vor încerca, de asemenea, să trimită în război militari în termen care urmează să se demobilizeze. „Scopul este ca cei care vor fi demobilizați până în aprilie și cei care au fost demobilizați anul trecut să semneze contracte”, spune o sursă apropiată administrației prezidențiale. Aceștia „vor fi convinși prin toate mijloacele”, confirmă cel de-al doilea interlocutor de la Kremlin.

Ideea de a forța oamenii să semneze un contract „fără bătăi de cap”, așa cum îl numesc interlocutorii care au vorbit cu ziarul rus citat, se datorează faptului că fluxul de oameni dispuși să meargă la luptă în Ucraina se împuținează. Față de începutul anului 2023, când, potrivit lui Șoigu, Ministerul Apărării a primit circa 400.000 de noi soldați, ritmul de recrutare a scăzut semnificativ. La începutul anului, unul dintre angajații Centrului unificat de angajare prin contract din Moscova a vorbit cu un reporter al Verstka despre asta.

„Din octombrie [2023], fluxul a scăzut brusc. Anterior, câteva sute veneau în centru pe zi, 500 – 600 puteau fi. Nu toți, desigur, au semnat [contractul], dar totuși. Acum sosesc 20-30 pe zi. Activitatea este în scădere la nivel național”, a spus bărbatul.

Chiar și 87% din voturi pentru Vladimir Putin la alegerile care tocmai s-au desfășurat nu dau autorităților lumină verde pentru a realiza o măsură atât de nepopulară precum mobilizarea oficială, este sigur politologul Ilia Grașcenkov. Prin urmare, principala întrebare cu care se confruntă Kremlinul este sub ce formă să recruteze oameni pentru război. „Ultima dată a fost la scară mare și dură, așa că acum, probabil, autoritățile vor încerca să efectueze o mobilizare blândă”, a spus politologul.

Surse de rang înalt numesc în mod deschis toate aceste pregătiri active pentru recrutarea de primăvară „mobilizare 2.0”. Recruți și rezerviști fără competențe militare vor trece pe contract și vor fi trimiși, printre altele, la granițele de sud ale Rusiei, ca personal de sprijin, și la trupele de frontieră, pentru a elibera personal militar cu experiență pentru atacul asupra orașului Harkov. Mai multe surse ale Verstka vorbesc despre acest lucru, inclusiv din administrația prezidențială.

„Următorul, conform planului, este Harkov, cu conservarea orașului. Și acest lucru este posibil doar dacă este înconjurat. 300.000 de oameni lipsesc pentru asta. Prin urmare, totul este pregătit pentru mobilizarea 2.0”, a declarat o sursă din blocul politic intern al administrației prezidențiale. El a adăugat că „nimeni nu vrea să transforme Harkov într-un al doilea Mariupol”, dimpotrivă, „există o idee” pentru a face din oraș o vitrină a faptului că rușii „știu să lupte într-o manieră civilizată”.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *