Ministrul Agriculturii spune că va cere în Consiliul UE demisia comisarului european pentru Agricultură

Ministrul Agriculturii spune că va cere în Consiliul UE demisia comisarului european pentru Agricultură

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat luni, 22 ianuarie, că va cere marți, în Consiliul Uniunii Europene de la Bruxelles, plecarea comisarului european pentru Agricultură, polonezul Janusz Wojciechowsk, din cauza nerespectării de către acesta a votului favorabil pentru derogările propuse de România în regulile UE privind agricultura.

„România a pus prin Consiliul de Miniştri derogările de la GAEC 7 şi 8 a Regulamentului Uniunii Europene. Susţinerea pe care am avut-o din partea celor 15 state, inclusiv Germania şi Franţa, privind derogările de la GAEC 7 şi 8 şi nerespectarea votului care s-a dat în Consiliul de Miniştri de 70% mă vor face mâine, chiar în Consiliul de Miniştri, ca România, şi-mi asum acest lucru în calitatea mea de ministru, să-i cer demisia public comisarului pentru că nu respectă un vot dat de 15 state”, a spus Florin Barbu, într-o discuție cu fermierii la Târgu Mureș, citat de Agerpres.

„Merg cu mandatul acesta în care în Consiliul de Miniştri, mâine. Nu s-a înţeles un lucru şi am încercat să le explic şi comisarului şi la toată lumea, că nu cerem nimic. Noi suntem în perioadă de război, noi suntem afectaţi, cele cinci state, de conflictul care s-a produs de către Rusia împotriva Ucrainei”, a adăugat el.

Ministrul Florin Barbu va participa marţi la Consiliul Agricultură şi Pescuit de la Bruxelles, unde va solicita derogările de la standardele de mediu care vizează rotaţia culturilor (GAEC 7) şi condiţia de a lăsa 4% din suprafaţa fermei nelucrată (GAEC 8).

România a expus problema derogărilor încă din Consiliul din 25 iulie 2023, iar ulterior alte 15 state membre – Polonia, Franța, Slovacia, Letonia, Slovenia, Cipru, Bulgaria, Italia, Malta, Lituania, Luxemburg, Estonia, Suedia, Ungaria și Cehia – au susținut necesitatea aplicării acestora. 

Anunțul ministrului vine în contextul în care agricultorii români au intrat în a doua săptămână de proteste.

Mai mult, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare a transmis zilele trecute o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Marcel Ciolacu şi ministrului Agriculturii, Florin Barbu, prin care solicită ca la reuniunea Consiliului UE să susţină măsurile privind transportul de cereale din Ucraina pe teritoriul Uniunii Europene.

În caz contrar, „toţi trei ar trebui să vă asumaţi şi suportaţi consecinţele intensificării protestelor din România şi din celelalte state membre, care vor creşte mult mai repede decât se aşteaptă oricine”, iar următorul pas va fi ca fermierii nemulţumiţi din majoritatea statelor membre UE „să se deplaseze şi să blocheze activitatea” în Bruxelles, se arată în scrisoarea deschisă.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *