Ministrul austriac de Interne: Nu ne vom grăbi cu o decizie privind aderarea deplină a României și Bulgariei la Schengen

Ministrul austriac de Interne: Nu ne vom grăbi cu o decizie privind aderarea deplină a României și Bulgariei la Schengen

Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne, a declarat că țara sa va analiza efectele intrării României și Bulgariei în Schengen cu frontierele aeriene și maritime, înainte de a decide privind o eventuală intrare a celor două țări și cu granițele terestre.

Declarația a fost făcută în contextul în care cancelarul austriac Karl Nehammer vine la București săptămâna aceasta, la Congresul Partidului Popular European (PPE).

 

Austria ne mai ține la ușa Schengen

 

După lungi negocieri cu Sofia și București, am ajuns la un compromis la sfârșitul anului trecut, dar încă nu știm cum va funcționa Schengen de la sfârșitul lunii martie; orice altceva ar fi pripit și contraproductiv, a mai spus Karner potrivit radioului public bulgar, citat de G4Media.

În schimb, Comisia Europeană presează Austria să renunțe la opoziția sa și să accepte intrarea celor două state în Schengen cu drepturi depline. Numai că Viena vrea ca ambele țări să primească înapoi refugiații înregistrați care locuiesc în prezent în Austria, precum și garantarea securității la frontierele externe ale UE și a unor ofițeri suplimentari de la agenția de frontieră Frontex.

Karner a mai spus că UE ar trebui să permită extrădarea migranților fără azil din Afganistan și Siria.

„Aproape două treimi din cererile de statut în țara noastră provin de la cetățeni din aceste două țări”, a mai spus ministrul austriac de Interne, care e reprezentant al Partidului Popular conservator.

În schimb, Verzii, partenerii de coaliție ai conservatorilor, au transmis că declarațiile lui Karner nu reflectă poziția guvernului de la Viena.

 

Comisia Europeană a semnat cadre de cooperare cu România şi Bulgaria privind gestionarea frontierei şi a migraţiei

 

Între timp, Comisia Europeană, România și Bulgaria au lansat cadrul de cooperare privind gestionarea frontierei şi a migraţiei, informează Agerpres.

„După un proiect-pilot reuşit trecem la cadrul de cooperare. Acesta va ajuta la migraţie, cooperare poliţienească şi returnări”, a scris comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, pe platforma X.

Atenţia se va concentra în special pe sprijinul pentru măsuri consolidate cu privire la gestionarea frontierelor, azilul şi primirea migranţilor, sistemul de returnare şi cooperarea consolidată între forţele de poliţie în spaţiul Schengen şi pe începerea pregătirilor pentru implementarea Noului Pact privind migraţia şi azilul în Bulgaria şi România, în particular în legătură cu planurile de implementare naţionale.

Pe 4 și 5 martie, Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al UE se reuneşte pentru a discuta subiecte precum Spaţiul Schengen, azilul şi migraţia, agenda legislativă a Consiliului, combaterea traficului de droguri și criminalitatea organizată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *