Ministrul de externe al Finlandei, despre trimiterea de trupe în Ucraina: „Este important să nu excludem totul pe termen lung”

Ministrul de externe al Finlandei, despre trimiterea de trupe în Ucraina: „Este important să nu excludem totul pe termen lung”

Șefa diplomației finlandeze, Elina Valtonen, nu exclude complet trimiterea de trupe în Ucraina, declarând pentru Politico că țările occidentale nu ar trebui să se opună în totalitate acestei idei în cazul în care situația se înrăutățește.

„Este important să nu excludem totul pe termen lung, pentru că nu știm niciodată cât de gravă devine situația. Dar poziția Finlandei este clară: nu trimitem în acest moment nicio trupă și nu suntem dispuși să discutăm acest lucru”, a declarat Valtonen.

Declarația sa a venit la o zi după ce președintele francez Emmanuel Macron a afirmat din nou că nu exclude varianta de trimitere a unor trupe occidentale în Ucraina. Prima sa declarație în acest sens, din urmă cu câteva săptămâni, a provocat controverse la nivel internațional, SUA și liderii europeni respingând această idee.

De altfel, și Finlanda și-a exprimat atunci opoziția. Încă președinte al țării nordice în acel moment, Sauli Niinistö a declarat la sfârșitul lunii februarie, după ce s-a întâlnit cu Emmanuel Macron în timpul unui summit al liderilor europeni, că „a existat o percepție larg împărtășită că nu va exista o prezență militară”, adică nicio desfășurare de soldați occidentali la Kiev, adăugând că „aceasta a fost și poziția Finlandei”.

În continuarea declarațiilor despre posibilitatea trimiterii de trupe în Ucraina, ministrul finlandez de externe a subliniat că ceea ce este cel mai important acum este că susținătorii Ucrainei continuă să trimită acesteia asistență militară. Finlanda a alocat mai mult de 0,6% din PIB pentru Ucraina și, în calitate de membră recentă a NATO, a depășit obiectivul de 2% din PIB pentru apărare.

Președintele rus Vladimir Putin a spus că ar considera că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina ar reprezenta o escaladare semnificativă a conflictului și ar putea crește riscul declanșării unui război nuclear.

Doi foști ambasadori americani la NATO au declarat pentru Politico că sunt de acord că SUA și alte țări ar trebui să fie deschise la trimiterea de trupe pentru că păstrarea acestei opțiuni, deși Statele Unite nu vor să o pună în practică, ar fi un semnal pentru Putin că Occidentul sprijină pe deplin Ucraina.

„Având în vedere unde ne aflăm și având în vedere miza conflictului, regândirea ipotezelor este un lucru bun”, a declarat Ivo Daalder, ambasador în timpul administrației Obama.

La rândul său, Kurt Volker, diplomat în timpul ultimei administrații Bush, și-a exprimat îngrijorarea că reacția Washingtonului și Berlinului la afirmația lui Macron a fost „foarte critică și a trimis exact mesajul greșit lui Putin: că poate face ce vrea”.

În schimb, Casa Albă a fost categorică în opoziția sa față de trimiterea de trupe americane în Ucraina.

„Pot doar să vorbesc în numele acestei națiuni suverane și al acestui comandant suprem, iar el a spus clar că nu vom pune cizme americane pe teren”, a spus purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.

Foto: Profimedia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *