Ministrul german de externe, vizită în Odesa la doi ani de la izbucnirea războiului din Ucraina. Annalena Baerbock: Este și o zi a bucuriei

Ministrul german de externe, vizită în Odesa la doi ani de la izbucnirea războiului din Ucraina. Annalena Baerbock: Este și o zi a bucuriei

Ministrul german al afacerilor externe, Annalena Baerbock, a călătorit la Odesa împreună cu omologul său ucrainean, sâmbătă, dând un semnal de solidaritate la împlinirea a doi ani de la izbucnirea războiului, relatează dpa preluată de news.yahoo.com.

 

Annalena Baerbock, în vizită la Odesa

 

Odesa, oraș-port la Marea Neagră, fusese ținta atacurilor rusești cu mai puțin de 24 de ore înainte de vizita oficialului german, care a nu a fost dezvăluită în prealabil din rațiuni de securitate.

Este a șasea călătorie a Annalenei Baerbock în Ucraina după izbucnirea războiului.

Ea și omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, au mers în Ucraina împreună, după reuniunile Adunării Generale și Consiliului de Securitate ale ONU de la New York.

 

Miniștrii de externe din Germania și Ucraina, informați cu privire la situația de securitate din Marea Neagră

 

La începutul vizitei, Baerbock și Kuleba au fost informați cu privire la situația actuală din portul Odesa, un hub major pentru exporturile de cereale ucrainene. Apoi, comandantul forțelor navale ucrainene le-a vorbit despre situația de securitate din Marea Neagră.

Ucraina este unul dintre cei mai importanți exportatori de grâu ai lumii. Din iulie 2022 și până în iulie 2023, înțelegerea mediată de Turcia a permis exportarea 33 de milioane de tone de cereale, în ciuda blocadei navale pe care a organizat-o Rusia.

Ministrul Baerbock a spus că este și „o zi a bucuriei” deoarece drapelul european poate fi văzut la frontierele țării. „În ultimii doi ani, am călătorit pe acest drum european împreună”, a subliniat șefa diplomației germane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *