Miting de amploare al opoziției din Polonia, cu două săptămâni înainte de alegeri: „Semnalul renașterii poloneze”

Miting de amploare al opoziției din Polonia, cu două săptămâni înainte de alegeri: „Semnalul renașterii poloneze”

Mii de oameni s-au adunat duminică la un miting în Varșovia. Mai sunt două săptămâni până la alegerile despre care Platforma Civică (PO) spune că ar putea decide viitorul Poloniei în Uniunea Europeană și al democrației, relatează Reuters și The Guardian.

Sondajele de opinie sugerează că formațiunea „Dreptate și Justiție”, care conduce actualul guvern, va câștiga, dar s-ar putea să aibă dificultăți în a forma o majoritate, pe fondul nemulțumirii cetățenilor față de creșterea costului vieții și a îngrijorării cu privire la erodarea controalelor și echilibrului democratic.

Donald Tusk, fostul președinte al Consiliului European, care conduce principala coaliție de opoziție, le-a cerut susținătorilor să se adune în centrul Varșoviei la prânz, în ceea ce el a numit „marșul unui milion de inimi”, menit să fie o demonstrație de forță înainte de alegerile programate pentru 15 octombrie.

„Se apropie o mare schimbare. Acesta este un semnal al renașterii Poloniei”, le-a transmis Donald Tusk celor adunați în piața centrală a Varșoviei, mulți fluturând steaguri poloneze și UE.

Tusk a fost prim-ministru între 2007 și 2014, înainte de a pleca pentru a ocupa postul european, dar s-a întors în politica poloneză pentru a conduce ceea ce el susține că sunt cele mai importante alegeri din ultimele decenii și ultima șansă de a salva democrația în Polonia.

Opoziţia speră că marşul va avea un efect similar cu cel din iunie, în care se estimează că 500.000 de oameni au ieşit pe străzile capitalei, ceea ce a ajutat la demararea campaniei opoziției.

Donald Tusk, la mitingul opoziției din Varșovia Foto: Profimedia

PiS, aflat la putere din 2015, a făcut din migrație temă centrală a campaniei și a a promis că va ține migranții în afara Poloniei, spunând că acest lucru este esențial pentru securitatea națională, și că va continua să canalizeze bani către familii și persoanele în vârstă.

PiS neagă criticile occidentale că ar submina normele democratice și spune că reformele sale din justiție sunt menite să facă țara mai echitabilă și mai liberă de moșnirea epocii comuniste, în timp ce schimbările sale în mass-media publică o scapă țara de influența străină.

Guvernarea PiS a fost criticată de Bruxelles și alți aliați occidentali în privința problemelor statului de drept, dar aceste critici au scăzut în intensitate de când Polonia a devenit un aliat cheie în coaliția care sprijină Ucraina.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *