Miza vizitei lui Iohannis în Coreea

RMAG news

 Președintele Klaus Iohannis merge săptămâna viitoare în Coreea de Sud, deplasare în cadrul căreia va vizita un complex de producție al companiei locale Doosan Enerbility, parte a grupului omonim, esențial pentru proiectul centralei nucleare cu reactoare modulare mici (SMR) de la Doicești.

Doosan Enerbility este unul dintre acționarii semnificativi ai NuScale, dezvoltatorul și proprietarul tehnologiei SMR din SUA, cu care România intenționează să construiască o centrală nucleară de 462 MW pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești. Potrivit rapoartelor americane, compania a deținut peste 5% din acțiunile de Clasă A ale NuScale în cursul anului trecut. În plus, Doosan Enerbility este fabricant și furnizor de materiale și echipamente pentru SMR-urile NuScale, primind peste 34 de milioane de dolari în 2023 pentru serviciile sale.

În timp ce președintele se pregătește pentru vizita sa, deciziile legate de proiectul Doicești întâmpină încă dificultăți. AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a reușit să ia o decizie cu privire la continuarea proiectului, bazându-se pe studiul de prefezabilitate, sau la încheierea unor contracte esențiale pentru proiect, inclusiv parteneriatul cu coreenii de la DS Private Equity. Motivul acestei ezitări constă în abținerea acționarului majoritar, Ministerul Energiei, care deține peste 82% din capital, de la votul din cadrul ședinței de miercuri. Cu toate acestea, Ministerul a anunțat că propunerile de decizii pe care s-a abținut de la vot vor fi reanalizate în ședințele AGA Nuclearelectrica ulterioare, cu respectarea strategiei de dezvoltare a proiectului.

Nuclearelectrica și Nova Power&Gas dețin câte 50% din acțiunile RoPower Nuclear SA, joint-venture-ul înființat pentru dezvoltarea proiectului de la Doicești. Chiar și în fața unei decizii preliminare, dar nu finale, de investiție în proiect în anul următor, RoPower Nuclear SA se pregătește deja pentru negocierea viitorului contract de construire a centralei.

Ce reprezintă tehnologia NuScale SMR

În august 2020, NuScale a intrat în istorie drept primul și singurul SMR care a primit aprobarea de proiectare de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA – o etapă crucială în construirea și implementarea tehnologiei SMR. Compania menține un ritm susținut al programului său pentru comercializarea tehnologiei sale SMR, inclusiv dezvoltarea lanțului de aprovizionare, dezvoltarea proiectului centralei, planificarea activităților de livrare și punere în funcțiune. NuScale a semnat deja contracte cu Doosan, Samsung și GS Energy Corporation pentru a avansa în dezvoltarea de componente SMR.

Au fost deja semnate memorandumuri de cooperare cu companii din diferite țări, cum ar fi: KGHM și PBE, Polonia; Energy Holding, Bulgaria; OPG, Prodigy Clean Energy, BWXT, Canada; CEZ, Republica Cehă etc. Un proiect NuScale SMR cu șase module este în curs de dezvoltare în Utah, SUA.

Intrarea Băncii Japoniei în Cooperarea Internațională (JBIC) cu o investiție strategică de 110 milioane de dolari în NuScale Power dovedește interesul internațional și confirmă încrederea puternică în tehnologia NuScale SMR.

The post Miza vizitei lui Iohannis în Coreea appeared first on Cotidianul RO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *