Munții care separă Europa de Asia

Munții care separă Europa de Asia

Europa a fost dintotdeauna un continent al descoperirilor geografice în primul rând, una dintre cele mai importante regiuni de pe glob de unde a pornit lumea nouă. Știm cu toții importanța Bătrânului Continent, însă câți dintre europeni îi știu limitele?

Poveşti scrise în urmă cu foarte mult timp vorbesc despre un lanţ muntos „pierdut” la graniţa de est a Europei, pe care ruşii l-au botezat Uralskiye Gory. Ceilalți europeni îl cunosc sub denumirea comună de Munţii Ural sau, simplu, Uralii, și reprezintă o adevărată graniţă naturală prin care sunt Europa și Asia sunt despărțite din punct de vedere geografic. În cele ce urmează îți vom spune tot ceea ce trebuie să știi despre Munții Ural.

Ce sunt Munții Ural?

Munții Ural (n.n. – în rusă Уральские горы, transliterat Uralskiye Gory) reprezintă un lanț muntos situat la circa 1.500 de kilometri distanță Est de capitala rusă Moscova, aproximativ pe direcția nord-sud. Uralii formează o coloană vertebrală stâncoasă în partea central-vestică a Rusiei și reprezintă o graniță naturală între Rusia de Vest și Siberia, fiind cea mai mare parte a graniței fiziografice dintre Europa și Asia, scrie Encyclopædia Britannica.

Lanțul muntos se întinde pe o lungime de aproximativ 2.500 kilometri, de la cotul râului Ural, în sud, și până la Pay-Khoy Ridge, extensia nordică a Uralilor, în lungime de 400 de kilometri. Munții Ural constituie cea mai mare parte a centurii orogenice Uraliene, care se întinde pe o diatanță de 3.500 de kilometri, de la Marea Aral și până la vârful cel mai nordic al arhipelagului Novaia Zemlya. Rezervația Naturală Visim din regiunea Ural a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO în 2001, fiind clasificată ca rezervație a Biosferei.

Lanțul muntos Ural este străbătut de calea ferată Transsiberiana. Aceasta este principala arteră de transport a Siberiei și, totodată, cea mai lungă linie de cale ferată din lume la cei 9.259 de kilometri, și unește capitala Moscova de orașul Vladivostok. Pe o distanță de 1.777 de kilometri, această cale ferară șerpuiește de-a lungul graniței Europei, fiind marcată printr-o columnă din piatră în partea de sud a rutei.

Capitala autoproclamată a Uralilor

Situat pe partea estică a Uralilor, Ekaterinburg a fost întemeiat în anul 1721 de către Vasili Tatișcev, un filosof și entograf imperial rus. Comuniștii aveau să îl redenumească Sverdlovsk, după numele regiunii în care se află, și l-au transformat într-un important centru industrial. În 1918, orașul a fost martorul unor evenimente dramatice. În luna mai a acelui an, în casa unui negustor a fost întemnițat țarul detronat al Rusiei, Nicolae al II-lea Romanov, împreună cu familia sa. După circa două luni, la data de 17 iulie, bolșevicii l-au executat atât pe el, cât și pe membrii familiei sale.

Ekaterinburg este capitala autoproclamată a Munților Ural, deși acesta este mai degrabă un termen pur geografic, nicidecum unul administrativ. În același timp, acest oraș situat în partea centrală a Rusiei este al patrulea ca mărime al țării, dar și un important nod de legătură între Europa și Asia. Alături de Ekaterinburg, mai există și alte orașe importante în regiunea Ural. Printre acestea se numără Magnitogorsk, Perm, Ufa și Celeabinsk. În apropiere de acesta din urmă se pare că s-ar fi aflat unul dintre poligoanele de testare a armelor nucleare bine păzite ale Uniunii Sovietice.

Ce spune legenda Munților Ural?

Geologic vorbind, Munții Ural s-au format în urmă cu circa 250-300 de milioane de ani, în urma tulburărilor structurale ale orogenezei herciniene, atunci când a apărut o regiune muntoasă înaltă, care a fost erodată până când a devenit peninsulă. Vorbim despre perioada Carboniferului din era paleozoică, ceea ce face ca Uralii să fie printre cei mai bătrâni munţi din lume.

Primele mențiuni despre Munții Ural datează din Antichitate, mai exact din perioada în care Plinius cel Bătrân, erudit al Imperiului Roman, credea că aceștia corespund Munţilor Rifei de la marginea lumii, care fuseseră deja menţionaţi de către călătorii arabi la început de secol X. O străveche legendă din Bashkortostan (n.n. – Bașkiria de astăzi) aminteşte de un erou local pe nume Ural, care şi-a sacrificat viaţa pentru binele poporului său. Recunoscători, pământenii i-au ornat mormântul cu pietre şi au invocat zeităţile pentru a-i primi duhul în Împărăţiile Celeste. Aceeași legendă spune că pietrele de pe mormântul său au crescut cât Cerul şi în acest fel ar fi apărut Munţii Urali.

În câte secțiuni se împart Munții Ural?

Geografii au împărțit Uralii în cinci secțiuni. Cea mai nordică dintre aceste secțiuni poartă denumirea de Uralii Polari și se întind pe o lungime de circa 400 de kilometri, de la Muntele Konstantinov Kamen, în nord-est, până la râul Khulga, în sud-est. Cel mai înalt vârf din această regiune este Muntele Payer, care atinge 1.472 de metri. A doua secțiune, Urali Inferiori-Polari, se întind pe mai mult de 225 de kilometri către sud, până la râul Șciugor. Această secțiune conține cele mai înalte vârfuri din întregul lanț, inclusiv Muntele Narodnaya despre care am amintit anterior (1.895 metri) și Muntele Karpinsk (1.878 metri).

Apoi sunt Uralii de Nord, care se întind pe o lungime de peste 550 de kilometri spre sud. Majoritatea munților din această secțiune ating 1.000 de metri, iar cel mai înalt vârf, Telpos-Iz, are o altitudine de 1.617 metri. Potrivit Britannica, urmează Uralii Centrali Inferiori, care au o lungime de peste 320 de kilometri, până la râul Ufa. Culmile acestei secțiuni depășesc rareori 500 de metri, însă cel mai înalt vârf, Sredny Baseg, atinge o înălțime de 994 de metri. Ultima porțiune din Munții Urali poartă numele de Uralii Meridionali și se întinde pe o distanță de 550 de kilometri, până la cotul vestic al râului Ural. Aceasta constă din mai multe creste paralele, care se înalță până la o altitudine de 1.200 de metri. Cel mai înalt vârf este Yamantau, care are 1.640 de metri. Secțiunea se termină în zonele dealurilor Mughalzhar.

Ce a fost Drumul Siberian

Rușii, poporul slav care trăia în stepele şi pădurile nesfârşite de mesteceni din această regiune, au intrat relativ recent în contact cu munţii care nu doar că separau cele două continente, ci chiar două lumi. Cronicile amintesc că în anii 1.100-1.200 d.Hr., locuitorii din Novgorod făceau negoţ cu blănuri cu triburile din Yugra şi Perm. Uralii au fost cuceriţi definitiv de către ţarul Ivan cel Groaznic, pentru ca în secolele următoare ruşii să înceapă exploatarea rezervelor uriaşe de fier, cupru, mică şi pietre preţioase care existau în această zonă. Cel mai înalt vârf al Uralilor, Narodnaya, a fost descoperit de-abia în anul 1927.

O parte semnificativă a istoriei Uralilor este legată de Drumul Siberian, o cale de transport care trecea prin această regiune și care a facilitat schimburile culturale și comercial între est și vest, contribuind în acest fel la dezvoltarea economică și la amestecul diverselor culturi.

Munții Urali, peste 10.000 de zăcăminte de minerale

Din punct de vedere geografic, Uralii marchează partea de nord a graniței dintre secțiunile asiatică și europeană ale regiunii Eurasia. Cel mai înalt vârf din acest lanț muntos este Muntele Narodnaia (Poznurr, 1.895 metri).

Dealurile Mughalzhar, care fac parte din centura orogenică a Uraliei, reprezintă extensia sudică a Uralilor, care este situată în nord-vestul Kazahstanului, și formează o linie de demarcație între bazinele Caspic și Aral. Cursul de nord-sud al Uralilor este relativ îngust, lățimea variind între circa 32 și 145 de kilometri, și traversează vastele regiuni ale peisajului eurasiatic, de la pustiul arctic până la semideșert. În același timp, Uralii fac parte dintr-un complex industrial foarte dezvoltat, strâns legat de regiunea siberiană bogată în minerale (peste 10.000 de zăcăminte), care au favorizat dezvoltarea industriei.

Care este limita Europei?

Delimitarea Europei de Asia reprezintă un subiect sensibil, care stârnește divergențe de opinii, în funcție de abordarea aleasă. Astfel, un răspuns simplu și direct la întrebarea „ce țări se află în Europa?” nu se poate da, însă pot fi dezbătute numeroasele opinii ale specialiștilor pe această temă pentru a alege cea mai potrivită opțiune din punctul de vedere al fiecăruia.

Linia de demarcație dintre cele două continente este destul de greu de plasat cu exactitate din cauză că acestea sunt mai degrabă unul singur, nedespărțit de un ocean sau de o mare. Cea mai acceptată limită între aceste continente este reprezentată de Munții Ural și Caucaz, însă există dezacorduri în această privință. De asemenea, numărul țărilor care aparțin Europei este mai greu de stabilit atât din punct de vedere social, cât și cultural sau politic, aflăm de pe site-ul The New Federalist.

Spre exemplu, dacă am delimita cele două continente pe considerentele geografice amintite, atunci Georgia, Azerbaidjan și Armenia ar trebui să fie incluse în Asia, însă dintr-o perspectivă culturală, acestea sunt mai apropiate de Europa, chiar dacă azi accepțiunea largă este că acestea aparțin continentului asiatic. Însă, cum rămâne cu Kazakhstan, o țară care, cel puțin în teorie, aparține de Europa, chiar și cu o bucățică din teritoriul său. Asta pentru că Uralii se prelungesc foarte puțin și în Kazahstan, ceea ce ar putea crea confuzie dacă am delimita astfel cele două tărâmuri. Acesta este un stat central asiatic din toate punctele de vedere, astfel încât această delimitare este una eronată.

Curiozități despre Munții Ural

Munții Urali sunt poziționați între Rusia, Siberia și Kazahstan și se întind din nord, de la Oceanul Arctic, până în sud, la râul Ural.
Munții Ural includ 38 de lanțuri muntoase.
În punctul cel mai lat, Munții Ural au o lățime de 150 de kilometri, iar în cea mai îngustă circa 40 de kilometri.
În limba Bashkir, care își are rădăcinile în limba turcă antică, cuvântul ural are două înțelesuri: sublim și înălțime.
În cronicile antice, lanțul muntos Ural era denumit Munții Rifei sau Hiperboreeni.
În Uniunea Sovietică există un model de chitară, o motocicletă și un camion care se numesc Ural.
În lanțul muntos Ural se află cel mai vechi munte din lume. Acesta se numește Karandash și are o vârstă comparabilă cu cea a planetei Terra, adică aproximativ 4,2 miliarde de ani.
Munții Ural sunt străbătuți de râul cu același nume, care are o lungime de 2.428 de kilometri. Acesta se varsă în Marea Caspică.
De-a lungul Munților Ural există 90 de kilometri de pârtii de schi, scrie site-ul FactCity.
Cuvântul „Uralic” se referă la limbile vorbite în Munții Urali, care sunt peste treizeci.

Foto:Shutterstock

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *