Nancy Pelosi îi cere și ea lui Biden să oprească livrările de arme către Israel. Polemica privind sprijinul militar, alimentată de lipsa de transparenţă

Rmag Breaking News

Parlamentara americană Nancy Pelosi, fostă președintă a Camerei Reprezentanților și aliată-cheie a lui Joe Biden, a semnat vineri o scrisoare redactată de zeci de democrați din Congresul SUA și adresată președintelui american și secretarului de stat Antony Blinken, prin care se solicită oprirea transferurilor de armament către Israel, informează sâmbătă, 6 aprilie, Reuters.

De ce este importantă scrisoarea

Asaltul militar al Israelului asupra Fâșiei Gaza, declanșat în urma atacului grupării islamiste palestiniene Hamas din 7 octombrie anul trecut, este tot mai criticat la nivel internațional, în condițiile în care Ministerul Sănătății din Gaza a anunțat că peste 33.000 de oameni au murit în război, majoritatea femei și copii, iar îngusta enclavă de coastă este afectată de foamete pe scară largă.

Sprijinul din partea lui Nancy Pelosi, o veterană a Partidului Democrat din care provine Biden, pentru oprirea transferului de arme către Israel arată că acest punct de vedere devine din ce în ce mai răspândit în formațiune.

“Este nejustificat să aprobăm aceste transferuri de arme”

Scrisoarea de vineri cere administrației Biden să efectueze propria anchetă privind atacul aerian israelian care a ucis luni șapte angajați ai asociației umanitare World Central Kitchen.

“Având în vedere recentul bombardament asupra voluntarilor și criza umanitară tot mai gravă, considerăm că este nejustificat să aprobăm aceste transferuri de arme”, scrie în extul scrisorii. Aceasta a fost semnată de Pelosi și de alți 36 de democrați, inclusiv de Barbara Lee, Rashida Tlaib și Alexandria Ocasio-Cortez, membre ale Camerei Reprezentanților.

Context

Armata israeliană a anunțat vineri că a demis doi ofițeri și a mustrat în mod oficial comandanți de rang înalt, după ce ancheta privind moartea lucrătorilor umanitari a constatat erori grave și încălcări ale procedurilor. Biden a avut joi o convorbire telefonică cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, în timpul căreia a spus că Israelul trebuie să facă mai mult pentru protejarea civililor, amenințând că, în caz contrar, SUA își vor schimba politica față de statul evreu.

Atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului a ucis 1.200 de persoane, potrivit unui bilanț israelian. Asaltul militar ulterior al Israelului asupra Fâșiei Gaza, enclavă guvernată de Hamas, a strămutat aproape toată populația de 2,3 milioane de locuitori și a dus la acuzații de genocid, pe care Israelul le neagă.

Organizația Națiunilor Unite a avertizat că locuitorii Fâșiei Gaza încep să fie grav afectați de foamete. Pe 18 martie, ONU, organismele regionale și organizațiile umanitare au avertizat, într-un raport, că foametea este iminentă, că va apărea cel mai probabil până în luna mai în nordul Fâșiei Gaza și că s-ar putea răspândi în întreaga enclavă până în iulie.

Trimiterea de armament american în Israel, o polemică alimentată de lipsa de transparenţă

În ciuda multiplelor apeluri ale organizaţiilor internaţionale pentru o încetare a focului în Fâşia Gaza, Statele Unite nu au încetat să aprobe vânzarea de arme către Israel în timpul ofensivei armatei israeliene asupra enclavei palestiniene, scrie agenția spaniolă de presă EFE, într-un comentariu difuzat vineri, potrivit Agerpres.

Relaţia dintre Washington şi “principalul său aliat” din Orientul Mijlociu, construită de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, are o puternică componentă militară: peste 70% din armele pe care Israelul le importă provin din SUA, potrivit datelor Institutului Internaţional de Cercetare a Păcii din Stockholm.

Cu toate acestea, cetăţenilor americani nu le este pe deplin clară amploarea acestui sprijin, într-un moment în care criticile la adresa Casei Albe sunt din ce în ce mai mari pentru sprijinul său pentru guvernul lui Benjamin Netanyahu şi în ciuda solicitărilor preşedintelui Joe Biden de a limita decesele civililor.

Câte şi ce tipuri de arme au trimis SUA în Israel după izbucnirea războiului din Gaza

Administraţia americană a notificat oficial Congresul doar în legătură cu două transporturi de arme către Israel începând cu 7 octombrie 2023, ziua în care gruparea islamistă palestiniană Hamas a atacat Israelul.

În ambele cazuri, administraţia preşedintelui Joe Biden a folosit “autoritatea de urgenţă” pentru a aproba tranzacţiile care au eludat astfel controlul parlamentar.

În decembrie, SUA au aprobat două vânzări de armament către Israel: una în valoare de 106,5 milioane de dolari, care includea muniţie pentru tancuri, şi alta de 147,5 milioane de dolari, inclusiv obuze de artilerie.

Cu toate acestea, din 7 octombrie, guvernul SUA a dat undă verde la sute de vânzări şi transferuri suplimentare de arme către Israel fără a fi nevoie să treacă prin aprobarea legislativă şi evitând astfel controlul parlamentar.

Potrivit unor scurgeri de informaţii către mai multe publicații americane, precum The Washington Post şi The Wall Street Journal, aceste pachete au inclus bombe, rachete, muniţii inteligente şi drone.

Cel mai recent transfer a avut loc pe 1 aprilie, în aceeaşi zi în care un atac israelian a ucis şapte voluntari de la ONG-ul World Central Kitchen (WCK), condus de maestrul bucătar spaniol Jose Andres. Transferul a fost autorizat înainte de acel incident şi a inclus peste 2.000 de bombe cu diametrul mic şi mediu.

Expedierea armelor departe de controlul public este posibilă prin mecanisme permise de lege, dar care scutesc de necesitatea aprobării prealabile din partea Congresului, a explicat Josh Paul, un fost oficial al Departamentului de Stat care a demisionat în semn de protest faţă de sprijinul necondiţionat acordat Israelului.

Unul dintre aceste instrumente este de a ordona transferuri în cantităţi mai mici, cu valori sub 25 de milioane de dolari, care nu necesită undă verde din partea Congresului în conformitate cu reglementările actuale. Totodată, administraţia SUA a accelerat şi transferul de arme în cadrul vânzărilor aprobate anterior şi a trimis material din propriul arsenal.

Potrivit relatărilor de miercuri ale mai multor instituţii de presă, administraţia Biden face discret presiuni asupra Congresului să aprobe vânzarea a până la 50 de avioane de luptă F-15, una dintre cele mai mari vânzări de arme avansate către Israel în ultimii ani.

Câţi bani “a pompat” Washingtonul în “aliatul său strategic” din Orientul Mijlociu

Washingtonul a fost principalul aliat şi sprijin economic al statului Israel încă de la înfiinţarea acestuia. SUA s-au angajat să ajute această ţară să menţină un “avantaj militar calitativ” faţă de armatele ţărilor vecine, o practică înscrisă în lege în 2008.

În ultimii 70 de ani, Israelul a fost cel mai mare beneficiar al asistenţei militare oferite de Washington, absorbind peste 124 de miliarde de dolari. SUA au semnat un acord în 2016 prin care s-au angajat să livreze Israelului ajutor militar în valoare de peste 38 de miliarde de dolari pe o perioadă de 10 ani.

Această injecţie de capital reprezintă 16% din bugetul anual pentru apărare al guvernului israelian.

SUA au justificat acest ajutor prin aceea că Israelul este un “aliat strategic” în Orientul Mijlociu, cu care împărtăşeşte obiective în zonă şi un “angajament” faţă de valorile democratice.

Aceste obiective au fost apărate de administraţiile democrate şi republicane, iar sprijinul pentru Israel este una dintre puţinele probleme care se bucură de un sprijin bipartizan în ţară, într-un moment de polarizare extremă.

De ce este importată dezbaterea despre livrarea de armament

Organizaţii internaţionale, legislatori şi foşti oficiali americani au avertizat cu privire la utilizarea armelor americane în comiterea de posibile crime de război în Israel.

Amnesty International a denunţat în decembrie anul trecut că armata israeliană a folosit bombe fabricate din SUA în două atacuri împotriva populaţiei civile din Gaza, în care au murit peste 40 de persoane.

Legea americană interzice furnizarea de asistenţă de securitate ţărilor care se angajează într-un “model de încălcări ale drepturilor omului”.

Sute de americani au ieşit în stradă împotriva sprijinului SUA pentru Israel, cerând încetarea focului. Pentru Josh Paul, lipsa de transparenţă guvernamentală alimentează această nemulţumire.

“Majoritatea americanilor vor să ştie dacă banii lor din impozite sunt folosiţi pentru a finanţa crime de război şi exact asta se întâmplă”, consideră fostul oficial.

Foto: Profimedia Images

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *