NASA se pregătește să monteze șine de cale ferată pe Lună. Se va întâmpla mai repede decât poate România să le schimbe în țară

RMAG news

Un proiect numit FLOAT, acronim pentru Levitație Flexibilă Pe Un Traseu, vrea să aducă șinele de cale ferată direct pe Lună, iar acest lucru se va întâmpla în următorul deceniu.

Scopul este de a asigura transportul încărcăturilor care este autonom, fiabil și eficient.

Șinele de pe Lună nu vor fi fixe

Ceea ce este interesant la tehnologie este că șinele nu sunt fixate. Ele sunt desfășurate direct pe regolitul lunar, astfel că FLOAT necesită un minim de pregătire a terenului.

Roboții se vor deplasa pe șine levitând, iar faptul că nu au roți sau picioare este avantajos, deoarece nu trebuie să se confrunte cu regolitul aspru care ar putea duce la deteriorare.

FLOAT este unul dintre cele șase concepte avansate inovatoare ale NASA (NIAC) care au trecut în faza a II-a.

Altele includ un nou sistem de propulsie pentru a trimite astronauții pe Marte rapid și un concept de telescop spațial lichid.

Pentru FLOAT, faza a II-a va fi concentrată pe proiectarea și fabricarea unei versiuni reduse a sistemului care să fie testată într-un mediu analog pe Lună, precum și o mai bună înțelegere a impactului mediului asupra șinelor și roboților, și ce mai este necesar pentru a transforma acest concept în realitate.

„Aceste concepte diverse, ca scoase din science fiction, reprezintă o clasă fantastică de studii din faza a II-a”, a declarat John Nelson, director executiv al programului NIAC la sediul NASA din Washington, într-un comunicat.

Finanțare record pentru proiectele NASA

Aceste proiecte au primit 600.000 de dolari finanțare pentru a continua investigarea fezabilității. Liderul FLOAT este Ethan Schaler, de la Laboratorul de Propulsie Jet al NASA. Dacă sistemul continuă să-și arate capacitatea, ar putea fi o infrastructură crucială pe Lună începând cu anii 2030.

Au fost anunțate, de asemenea, și proiectele din faza I, iar propunerile variază de la noi designuri de telescoape, tehnologii pentru a face Marte mai puțin toxic, și chiar un roi de nave spațiale mici care ar putea călători către stelele cele mai apropiate în câteva decenii de acum încolo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *