NATO nu a reușit să adopte primele planuri de după Războiul Rece de apărare în fața Rusiei. De ce s-ar fi opus Turcia

NATO nu a reușit să adopte primele planuri de după Războiul Rece de apărare în fața Rusiei. De ce s-ar fi opus Turcia

Miniștrii apărării din statele membre ale NATO nu au reușit vineri, 16 iunie, să ajungă la un acord asupra noilor planuri privind modul în care alianța ar răspunde unui atac din partea Rusiei, iar un diplomat a acuzat Turcia că le-a blocat, scrie Reuters.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că miniștrii au analizat planurile – primele de la sfârșitul Războiului Rece și impulsionate de invazia Rusiei în Ucraina – în cadrul unei reuniuni de două zile la Bruxelles și că se apropie de un acord asupra lor.

Însă un diplomat, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, a precizat că Turcia a blocat aprobarea din cauza termenilor folosiți pentru locațiile geografice, inclusiv în ceea ce privește Ciprul. Există încă o oportunitate de a găsi o soluție înainte de summitul NATO, care se va desfășura la mijlocul lunii iulie la Vilnius, a adăugat diplomatul citat de Reuters.

Misiunea diplomatică a Turciei la NATO a precizat că ar fi greșit să comenteze un document secret al NATO, adăugând doar că “procesul obișnuit de consultări și evaluare între aliați continuă”.

Așa-numitele planuri regionale cuprind mii de pagini de planuri militare secrete care vor detalia modul în care alianța va răspunde în cazul unui atac declanșat de forțele ruse.

Întocmirea documentelor semnalează o schimbare fundamentală. Timp de decenii, NATO nu a considerat că este nevoie de planuri de apărare pe scară largă, deoarece a purtat războaie mai mici în Afganistan și Irak și a avut certitudinea că Rusia post-sovietică nu mai reprezintă o amenințare existențială.

Dar, în contextul în care cel mai sângeros război din Europa de după 1945 se desfășoară chiar la granițele sale, în Ucraina, alianța avertizează acum că trebuie să aibă toate planurile pregătite cu mult timp înainte de izbucnirea unui conflict cu un adversar de același nivel precum Moscova.

NATO va oferi, de asemenea, îndrumări națiunilor cu privire la modul în care să își modernizeze forțele și logistica.

“Deși planurile regionale nu au fost aprobate oficial astăzi, anticipăm că aceste planuri vor face parte dintr-o serie de rezultate ale summitului de la Vilnius din iulie”, a declarat pentru Reuters un oficial american de rang înalt.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *