NATO nu ar trebui să îl numească secretar general pe Mark Rutte fără o discuție mai amplă, consideră Letonia

NATO nu ar trebui să îl numească secretar general pe Mark Rutte fără o discuție mai amplă, consideră Letonia

NATO nu ar trebui să îl numească pe premierul olandez Mark Rutte în funcția de secretar general al NATO fără să organizeze întâi o discuție mai amplă despre viitoarele provocări ale alianței, a declarat ministrul leton al afacerilor externe, Krisjanis Karins.

 

Letonia vrea o discuție mai amplă cu privire la viitorul secretar general al NATO

 

Afirmațiile făcute de șeful diplomației letone reflectă sentimentul unor state membre mai noi, care simt că sunt obligate de marile puteri din NATO să îl susțină pe Mark Rutte, fără o dezbatere despre nevoile viitoare ale Alianței, potrivit The Guardian.

Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat la rândul său candidatura și caută să atragă sprijinul statelor de la frontiera NATO, care au fost nemulțumite că nu au fost consultate înainte ca SUA, Marea Britanie, Franța și Germania să își anunțe sprijinul pentru Rutte, părând că au fost puse în fața unui fapt împlinit, mai scriu jurnaliștii britanici.

„Particularitatea postului de top din NATO este că nu există o procedură de numire foarte clară”, a explicat Krisjanis Karins într-un interviu acordat în această săptămână.

„Știm cu toții că trebuie să ajungem la un consens acum între 32 de state. Ceea ce a cam lipsit puțin este o discuție sinceră și deschisă despre ceea ce căutăm la un lider și, mai ales, care este sarcina acelui lider. Cum vedem în mod colectiv NATO dezvoltându-se pe parcursul unui mandat de patru ani?”, a continuat oficialul leton.

 

Statele din Europa de Est au o imagine mai clară asupra amenințării reprezentate de Rusia

 

Statele din zona baltică și din estul Europei simt că au oferit o analiză mai corectă în privința amenințării reprezentate de Rusia înaintea războiului din Ucraina și și-au respectat mai bine angajamentele referitoare la cheltuielile cu apărarea, mai notează The Guardian.

„Avem o înțelegere profundă, inclusiv din perspectiva provocărilor istorice cu care s-a confruntat regiunea noastră, asupra actualei situații de securitate, situație dezechilibrată de războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Totodată, cred că NATO are nevoie, la rândul său, de o reînnoire a perspectivei asupra misiunii sale. Europa de Est are o contribuție valoroasă în discuțiile și deciziile adoptate în cadrul NATO. Cu o reprezentare echilibrată, puternică și influentă din această regiune, Alianța va putea lua cele mai bune decizii, care să răspundă nevoilor și preocupărilor tuturor statelor membre”, afirma și Klaus Iohannis când și-a anunțat candidatura.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *