Neurofeedbackul și tratamentul depresiei

Neurofeedbackul și tratamentul depresiei

Depresia este o afecțiune mentală ce nu ține cont de vârstă sau sex. Specialiștii spun că apare atunci când conexiunile între diferite regiuni ale creierului se diminuează. Pentru tratarea simptomatologiei, terapia prin Neurofeedback se prezintă ca o soluție eficientă, non-medicamentoasă. Deși creierul este un organ complex, prin intermediul Neurofeedback-ului, acesta poate fi ghidat să-și regleze activitatea. Ce presupune acest tip de terapie și cum vine în ajutorul depresiei, află în continuare.

Ce este neurofeedback-ul?

Neurofeedback-ul este un tip de terapie non-invazivă care se concentrează pe activitatea electrică a creierului. Pentru a înțelege mai bine cum funcționează, trebuie să știm ce este depresia și de ce apare. Odată înțelese aceste aspecte, terapia prin Neurofeedback va putea fi implementată pentru a obține rezultate benefice în tratamentul depresiei. Pacientul este antrenat să își regleze propriile unde cerebrale, ajutând la corectarea dezechilibrelor chimice din creier, dezechilibre ce pot contribui la apariția depresiei. Astfel, va învăța cum să se adapteze la schimbările exterioare și cum să gestioneze mai ușor factorii majori de stres. 

Cum funcționează neurofeedback-ul pentru tratarea depresiei?

Utilizând tehnica brain mapping, se  colectează și analizează date din mai mult de 80.000 de puncte ale creierului. Cu ajutorul acestei tehnici, se depistează zonele cerebrale ce necesită corectare prin Neurofeedback. În cazul depresiei, terapia monitorizează activitatea cerebrală și furnizează feedback în timp real. În acest fel, creierul este ajutat să își regleze activitatea electrică și să își întărească conexiunile dintre regiunile afectate. 

Procedura în sine nu este una complicată. Nu este dureroasă și nu provoacă niciun alt tip de disconfort. În timpul sesiunilor, pacienților li se aplică o cască pe cap. Această cască este echipată cu electrozi umeziți, care au scopul de a detecta și înregistra activitatea electrică a creierului. Specialistul folosește stimuli vizuali, auditivi și tactili. În acest timp, pacientul primește feedback cu privire la activitatea cerebrală, ajutându-l să își corecteze și să își regleze funcționarea.

Care sunt beneficiile Neurofeedback-ului în tratamentul depresiei?

Unul dintre marile sale avantaje constă în faptul că este o tehnică non-invazivă, fără efecte secundare asociate. Este personalizat în funcție de pacient, ținând cont de nevoile și simptomele sale specifice. Neurofeedback-ul este eficient în reducerea simptomelor depresiei și îmbunătățirea calității vieții. 

Deși este o abordare terapeutică relativ nouă, Neurofeedback-ul este de un real ajutor în tratarea depresiei. Permite pacienților să înțeleagă ce anume determină apariția depresiei, pentru a reuși să își învețe creierul să-și regleze activitatea. În cele din urmă, aceștia vor putea bucura nu doar de reducerea simptomelor asociate depresiei, ci de o viață mai liniștită și împlinită.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *