Newsweek: Rețeaua fugarilor celebri care au fugit în Italia. Unde se află și care sunt avocații care îi apără

Newsweek: Rețeaua fugarilor celebri care au fugit în Italia. Unde se află și care sunt avocații care îi apără

Jurnaliștii Newsweek au încercat să refacă traseul condamnaților români care și-au găsit refugiu în nordul Italiei, după ce s-au predat în sud. 

Lista are 12 nume, de la foști miniștri, funcționari de rang înalt, primari până la ofițeri în rezervă și oameni de afaceri, scrie Newsweek. 

1. Darius Vâlcov. Fost ministru al finanțelor și primar al orașului Slatina. A fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență și spălare de bani. Locuiește acum în Milano.

2. Minel Prina. Fost primar al orașului Slatina. A fost condamnat la 4 ani și 6 luni pentru trafic de influență. Locuiește acum în Milano.

Minel Prina

3. Daniel Dragomir. Fost colonel al SRI. A fost condamnat la 3 ani și 10 luni cu executare pentru fapte de corupție. Locuiește acum în Formigine, provincia Modena.

Daniel Dragomir. Foto: Hepta

4. Ionel Arsene. Fost președinte al Consiliului Județean Neamț. A fost condamnat la 6 ani și 8 luni cu executare pentru trafic de influență. Locuiește în Provaglio d’Iseo, provincia Brescia.

5. Alina Bica. Fostă șefă a DIICOT, Procuratura Antimafia din România. A fost condamnată la 4 ani de închisoare cu executare pentru favorizarea infractorului. Locuiește acum în Bari

6. Marian Zlotea. Fost șef al Autorității Național Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). A fost condamnat la 8 ani și 6 luni cu executare pentru luare de mită. Locuiește acum în Bologna

Marian Zlotea. Foto: Agerpres

7. Mario Iorgulescu. Fiul lui Gino Iorgulescu, președintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF). A fost condamnat la 15 ani de închisoare cu executare pentru omor. Locuiește acum în Brescia

Mario Iorgulescu

8. Dragoș Săvulescu. Om de afaceri. A fost condamnat la 5 ani și 6 luni în dosarul retrocedărilor ilegale de plaje din Mamaia. Locuiește acum în Milano.

9. Sorin Strutinsky. Om de afaceri. A fost condamnat la 10 ani și opt luni pentru luare de mită. Își execută pedeapsa în închisoarea Montoria din Verona.

Sorin Strutinsky

10. Romeo Albu. Om de afaceri. A fost condamnat la 6 ani cu executare pentru fapte de corupție în dosarul fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu. Locuiește acum în Pozzuoli, regiunea Napoli.

11.  Cornel Bogdan Popa. Fost director al Administrației Cimitirelor din Primăria Bucureștiului în mandatul lui Sorin Oprescu. A fost condamnat la 11 ani și 6 luni pentru fapte de corupție. Își execută pedeapsa în închisoarea Montoria din Verona.

Romeo Albu și Cornel Bogdan Popa

12. Ioan Bene. Om de afaceri. A fost condamnat la 6 ani cu executare pentru dare de mită. Locuiește acum în Bari. A fost încarcerat, pentru un an, la închisoarea Turi din Bari.

Ce metode a aplicat filiera italiană

Cei mai mulți sunt acum în libertate, după ce au apelat la avocați locali, unii dintre ei cu conexiuni politice. De obicei, au invocat condițiile grele de detenție din România și faptul că au prins rădăcini în Italia, unde ar trăi de ani de zile, scrie Newsweek.

Toți au făcut „forum shopping” (termenul colocvial pentru practica de a-ți alege locul în care instanța e cel mai probabil să-ți dea o sentință favorabilă). Pe de-o parte, aceștia își aleg legislația unei țări care le este cea mai favorabilă pentru a-și executa pedeapsa. Pe de altă parte, își aleg chiar și instanța din acea țară care are o practică de a respinge extrădarea în țările de origine.

Acestea sunt două obstacole majore pentru autoritățile române în încercarea de a-i aduce pe fugari în țară.

Pe numele celor 12 au fost emise mandate europene de arestare, dar niciunul nu este acum în țară.  

Cei mai mulți s-au predat în sudul Italiei, la Napoli sau Bari, dar apoi au ales să trăiască în nordul țării, la 700-800 de kilometri distanță.

Alina Bica, Ioan Bene, Daniel Dragomir, Ionel Arsene s-au predat cu toții în Bari și sunt apărați de același avocat din localitate: Cristian Di Giusto. Tot el îl reprezintă și pe Darius Vâlcov (care s-a predat la Napoli). Reporterii Newsweek l-au vizitat la cabinetul său; acesta a refuzat însă să răspundă la întrebările jurnaliștilor.

Avocatul Alinei Bica și al lui Darius Vâlcov

Di Giusto are 46 de ani și este pasionat de bărci cu motor. Este avocat de drept penal de 21 de ani.

Are numeroase cazuri câștigate la Curtea de Apel din Bari, orașul său natal unde a absolvit la 24 de ani Universitatea de Drept. 

Prin biroul său a trecut și Alina Bica, fosta șefă antimafia (a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism DIICOT) din România.

Conform dosarului din instanță, consultat de Newsweek România, Di Giusto a reușit să-i anuleze mandatul de extrădare în România.

Trei ani mai târziu, pe 2 martie 2023, Tribunalul de Supraveghere din aceeași Curte de Apel din Bari îi comută pedeapsa cu închisoarea primită de Alina Bica în România la una mult mai blândă.

Acum are voie să iasă din casă între 7 dimineața și 9 seara cu acordul autorităților italiene, fiindu-i permis să muncească.

Luna trecută, <a href=”https://www.libertatea.ro/stiri/investigatie-fosta-sefa-antimafia-nu-traieste-din-pizza-in-italia-cum-ajung-banii-grupului-elena-udrea-la-alina-bica-4579444″>o investigație Libertatea</a> dezvăluia că fosta șefă antimafia, Alina Bica, nu trăiește din pizza în Italia și arată care sunt firmele grupului Elenei Udrea care o însoțesc p Bica la Bari.

Potrivit Newsweek, Di Giusto îl reprezentase cu succes pe omul de afaceri Ioan Bene, căruia reușise să-i anuleze mandatul european de arestare emis de autoritățile române după condamnarea lui la șase ani de închisoare pentru dare de mită.

În prezent, Di Giusto îl apără și pe Vâlcov. Fostul ministru al finanțelor publice a avut zilele trecute primul termen de judecată în instanță de la momentul predării sale în regiunea Napoli, în urmă cu două luni. 

Fostul avocat al lui Berlusconi pledează pentru Dragoș Săvulescu

Condamnat, în 2019, de Curtea de Apel București la cinci ani și jumătate de închisoare cu executare, în dosarul retrocedărilor ilegale de plaje din Mamaia, omul de afaceri Dragoș Săvulescu și-a angajat doi avocați celebri.

Dragoș Săvulescu Foto: Facebook

Unul este din Milano, Liborio Di Nola, care l-a reprezentat în trecut inclusiv pe fostul premier al Italiei, Silvio Berlusconi.

Celălalt este din Napoli, Giuseppe Vitiello, și l-a apărat pe fostul șef al lui Juventus Torino, Luciano Moggi, într-un celebru proces de fraudă în fotbalul italian.

După fuga din România și după ce fusese prins, dar eliberat de autoritățile din Grecia, Săvulescu s-a predat în ianuarie 2020 în sudul Italiei, la Napoli. La 860 de kilometri de reședința sa declarată de lângă lacul Como din Milano, în nordul Italiei.

Avocații săi au reușit, pe 15.09.2020, să-i determine pe judecătorii din Napoli să accepte cererea lui Săvulescu de a executa în Italia pedeapsa primită în România.

Seria jurnalistică a Newsweek va continua în următoarele două săptămâni cu detalii despre ceilalți condamnați. 

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *