Nigerul şi-a închis spaţiul aerian, după ce junta a refuzat să-l repună în funcţie pe preşedintele destituit al țării

Nigerul şi-a închis spaţiul aerian, după ce junta a refuzat să-l repună în funcţie pe preşedintele destituit al țării

Nigerul şi-a închis duminică, 6 august, spaţiul aerian, invocând ameninţarea unei intervenţii militare din partea blocului regional vest-african, după ce puciştii au respins termenul-limită pentru repunerea în funcţie a preşedintelui destituit al ţării, potrivit Reuters, citată de News.ro.

Ofițerii militari din Niger l-au proclamat, pe 28 iulie, șef al statului pe generalul Abdourahmane Tchiani, comandantul gărzii prezidenţiale din Niger, care l-a arestat pe preşedintele ales democratic, Mohamed Bazoum.

Mii de susţinători ai juntei s-au strâns pe un stadion din Niamey, capitala ţării, salutând decizia de a nu ceda presiunilor externe, în urma preluării puterii la 26 iulie.

Şefii apărării din cadrul Comunităţii Economice a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) au convenit asupra unui posibil plan de acţiune militară, inclusiv când şi unde să lovească, în cazul în care preşedintele reţinut, Mohamed Bazoum, nu este eliberat şi repus în funcţie până la termenul-limită.

„În faţa ameninţării de intervenţie care devine tot mai evidentă, spaţiul aerian nigerian este închis începând de astăzi”, a precizat un reprezentant al juntei. într-o declaraţie la televiziunea naţională, duminică seara.

El a precizat că a avut loc o desfăşurare prealabilă de forţe în două ţări din Africa Centrală în vederea pregătirii unei intervenţii, dar nu a oferit detalii.

„Forţele armate nigeriene şi toate forţele noastre de apărare şi de securitate, cu sprijinul nemijlocit al poporului nostru, sunt gata să apere integritatea teritoriului nostru”, a declarat el.

Săptămâna trecută, Nigerul a revocat acordurile de cooperare militară cu Franţa, care are între 1.000 şi 1.500 de soldaţi în această ţară.

Emisiunile de televiziune de duminică au inclus o masă rotundă privind încurajarea solidarităţii în faţa sancţiunilor ECOWAS, care au dus la întreruperi de energie electrică şi la creşterea preţurilor la alimente.

Ameninţarea militară a blocului a declanşat temeri legate de un nou conflict într-o regiune care se luptă deja cu insurecţia islamistă care a ucis mii de persoane şi a forţat milioane de oameni să fugă.

Orice intervenţie militară ar putea fi complicată de promisiunea juntelor din Mali şi Burkina Faso, ţări vecine, de a lua apărarea Nigerului dacă va fi nevoie.

Mai multe orașe din Niger s-au confruntat cu pene de curent în urma loviturii de stat de săptămâna trecută, rezultatul întreruperii livrărilor de către Nigeria.

După lovitura de stat, patru români au solicitat evacuarea de urgență din Niger. Pe 2 august, Ministerul de Externe de la București a anunțat că ei sunt în siguranță la Paris.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *