Noi amenințări de la Moscova către Germania: „Dacă veți construi o fabrică de tancuri în Ucraina, va fi o țintă legitimă pentru noi”

Noi amenințări de la Moscova către Germania: „Dacă veți construi o fabrică de tancuri în Ucraina, va fi o țintă legitimă pentru noi”

Prin Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Rusia amenință Rheinmetall cu bombardarea fabricii de tancuri pe care vrea să o asambleze în Ucraina, relatează Bild.

Compania germană de arme Rheinmetall construiește o fabrică în Ucraina, iar anunțul a determinat reacția dură a Kremlinului.

„Uzina de vehicule blindate va fi o țintă legitimă în Ucraina dacă va fi construită”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse.

În martie, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, fost președinte și premier, transmitea, pe Telegram, că armata rusă va ura „bun venit” cu rachete de croazieră Kalibr şi alte „focuri de artificii pirotehnice” viitoarei fabrici de tancuri germane din Ucraina.

Rheinmetall înființează o unitate de producție în Ucraina în colaborare cu compania de stat ucraineană Ukroboronprom și va deține majoritatea acțiunilor în societatea mixtă.

Costul construcţiei acestei uzine este estimat la circa 200 de milioane de euro

Muniția, vehiculele blindate și, de asemenea, tancurile de luptă de tip Panther urmează să iasă de pe linia de asamblare din Ucraina.

Fabrica ar putea produce ulterior până la 400 de tancuri de luptă pe an. În plus, vehiculele blindate de tip Fuchs urmează să fie reparate în unitatea de producție.

Când a fost anunțat noul proiect, CEO-ul Rheinmetall, Armin Papperger (60 de ani), a declarat că „este o preocupare-cheie pentru noi să sprijinim partenerii ucraineni în lupta pentru libertate și democrație și să le acoperim cât mai repede nevoile urgente de armament greu”.

Ucraina are nevoie de 600 până la 800 de tancuri pentru o victorie. Chiar dacă Germania ar renunța la toate cele 300 de tancuri Leopard 2 disponibile pentru Bundeswehr, tot ar fi mult prea puține.

Șeful Rheinmetall, în martie, pentru Der Spiegel:

Papperger a anunțat că că dorește să protejeze fabrica de atacuri cu un sistem de apărare antiaerian produs tot de Rheinmetall.

În luna aprilie, Rheinmetall, cel mai mare producător german de armament, a anunțat că va construi un hub logistic şi de întreţinere a echipamentelor militare la Satu Mare, pentru pentru a asigura service-ul armelor germane folosite în războiul din Ucraina

Compania a înfiinţat un centru similar în Lituania în iunie 2022 pentru susţinerea vehiculelor NATO din ţările baltice.

Germania a acceptat, pe 25 ianuarie, să transfere tancuri Leopard 2 Ucrainei și a permis reexportul acelorași modele din alte țări către Kiev.

Foto: Profimedia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *