Noi sancțiuni pentru șoferii care nu plătesc amenzile auto primite în străinătate.

Noi sancțiuni pentru șoferii care nu plătesc amenzile auto primite în străinătate.

Parlamentul European a adoptat noi norme care vizează extinderea listei sancțiunilor rutiere pentru șoferii care primesc amenzi acasă în urma unor încălcări ale regulilor de circulație din țările europene.

40% dintre cazurile de încălcări ale regulilor de circulație au rămas nepedepsite

Până acum, aproximativ 40% dintre cazurile de încălcare a regulilor de circulație în țările europene au rămas nepedepsite, din cauza unor probleme în transmiterea documentelor către țara de reședință a contravenienților.

 

Noile norme impun un sistem unic pentru toate statele membre UE, stabilind proceduri clare de la aplicarea amenzilor până la recuperarea banilor. În același timp, se extinde lista sancțiunilor rutiere pentru care amenda se trimite la domiciliu. Astfel, șoferii pot primi amenda acasă și pentru situații precum parcarea periculoasă, depășirea pe linie continuă sau părăsirea locului accidentului.

 

Ce presupun noile norme adoptate de UE

 

Conform noilor norme, autoritățile naționale sunt obligate să răspundă rapid cererilor primite din alte state membre ale Uniunii Europene, potrivit Știrile ProTv.

 

Potrivit deciziei Parlamentului European, statul membru în care au fost încălcate regulile de circulație are la dispoziție 11 luni pentru a trimite amenda șoferului vinovat. Notificarea trebuie să fie detaliată, oferind informații despre contextul contravenției și modalitățile de contestare a acesteia. Înainte de implementarea acestor noi reguli, nu exista un termen limită, iar șoferii riscau să fie sancționați chiar și la 2 – 3 ani de la comiterea contravenției.

 

La cererea statului în care a fost constatată încălcarea legislației rutiere, țara de reședință a făptașului poate prelua colectarea v

 

„Dacă un cetățean român primește o amendă în Franța, statul român va putea să colecteze acea amendă pentru că este vorba de un român. Cu condiția ca amenda să fie peste 70 de euro și, bineînțeles, cu o a doua condiție, ca statul francez să fie de acord cu asta”, explică europarlamentarul Vlad Gheorghe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *