Nou avertisment sumbru al Berlinului: „Va trebui să trăim cu linii de demarcaţie în Europa pentru decenii de acum încolo”

Nou avertisment sumbru al Berlinului: „Va trebui să trăim cu linii de demarcaţie în Europa pentru decenii de acum încolo”

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a avertizat sâmbătă, 17 februarie, într-un discurs susţinut la Conferinţa de securitate de la Munchen, că ţările europene şi Alianţa Nord-Atlantică trebuie să se pregătească pentru un conflict de zeci de ani cu Rusia, informează agenția germană de presă DPA, potrivit Agerpres.

Eforturile de a include Rusia într-o arhitectură de securitate europeană mai largă după Războiul Rece a eşuat, a spus Boris Pistorius, în faţa participanţilor la Conferinţa de la Munchen.

“Toate aceste încercări au venit în contradicţie cu strategia Kremlinului de a-şi reinstala dominaţia în Europa Centrală şi de Est”, a afirmat el.

Cheia conflictului

Aliaţii occidentali vor sprijini cu fermitate Ucraina “indiferent cât timp (preşedintele rus Vladimir) Putin va continua acest război ilegal şi fără sens împotriva unei naţiuni suverane şi iubitoare de libertate”, a dat asigurări Pistorius.

Dar asta înseamnă şi că “va trebui să trăim cu linii de demarcaţie în Europa pentru decenii de acum încolo”, a mai afirmat ministrul german al apărării. “Europa liberă şi democratică pe de o parte, Rusia belicoasă şi autoritară, pe de altă parte”, a adăugat el.

Cheia conflictului, a spus Pistorius, este restabilirea puterii militare a NATO în Europa pentru a contracara ameninţarea rusă.

“Descurajarea eficientă este asigurarea noastră de viaţă”, a spus el în continuare, argumentând că există trei dimensiuni ale stabilirii unui sistem de descurajare eficientă: NATO trebuie să investească mai mulţi bani în apărare, să-şi refacă capacitatea industrială de a produce muniţii şi de a pregăti forţele militare pentru a fi desfăşurate şi să lupte atunci când este necesar.

Pistorius a mai spus că este nevoie de o cooperare mai strânsă cu statele din emisfera sudică şi de un mai mare respect pentru aceste ţări pentru a contracara influenţa globală a Rusiei.

Citiți și:

Industria germană de armament are nevoie de „10-15 ani” pentru a-și reface stocurile și nu poate satisface singură nevoile Ucrainei, spune șeful Rheinmetall
„Vladimir Putin ar putea chiar să atace o ţară NATO în 5-8 ani”, avertizează ministrul german al Apărării
„Nu mai avem timp”. Trei țări europene din NATO au încheiat un acord ce permite deplasarea rapidă a trupelor pe flancul estic al alianței
NY Times: „Pentru Europa și NATO, o invazie rusă nu mai este de neconceput”. Ce planuri își fac țările aliate

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *