Noua companie responsabilă cu autostrăzile din România. Șapte proiecte majore preluate dintr-un foc de la CNAIR, prin ordin de ministru

Noua companie responsabilă cu autostrăzile din România. Șapte proiecte majore preluate dintr-un foc de la CNAIR, prin ordin de ministru

Consiliul de administrație al Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR) l-a votat luni, 25 martie, pe Gabriel Budescu drept director general, cu un mandat de trei ani, care îl va înlocui pe Cătălin Urtoi, actualul manager interimar al societății.

Momentul este concomitent cu operaționalizarea CNIR, societate aflată în „chinurile facerii” de opt ani.

Budescu este director general adjunct în cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), care se află în subordinea Ministerului Transporturilor, și se ocupă de gestionarea infrastructurii rutiere.

Urtoi va rămâne în consiliul de administrație al societății, conform unei postări a acestuia pe pagina sa de Facebook.

Ce proiecte va realiza

Concomitent, CNIR a primit, prin ordin al ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu, prima tranșă de proiecte a căror realizare urmează s-o supervizeze. Este vorba despre șapte proiecte, dintre care cinci privesc dezvoltarea infrastructurii în Moldova, una dintre regiunile cu cea mai slaba rețea de șosele de mare viteză din Uniunea Europeană.

Autostrada Unirii A8, secțiunea montană Miercurea Nirajului-Leghin
Autostrada Unirii A8, tronsonul Târgu-Neamț (Moţca) – Letcani – Ungheni
Autostrada Bacău – Brașov
Drumul Expres Bacău – Piatra Neamț
Drum Expres Focșani – Brăila
Autostrada Ploiești – Brașov
Drumul Expres Filiași -Târgu Jiu.

<iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Furtoi.catalin%2Fposts%2Fpfbid02DgroBTehu4MWAGh7dAW2zNxPB8aKjNwNeKbehA5nA95jAu3LCiJAEAySuVfeGT7el&show_text=true&width=500″ width=”500″ height=”452″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowfullscreen=”true” allow=”autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share”></iframe>

Opt ani de ping-pong

CNIR a luat ființă în anul 2016 în timpul guvernului condus de către Dacian Cioloș, prin spargerea Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR).

La acel moment, Guvernul anunța că CNIR va realiza proiectele noi de infrastructură, iar CNAIR va rămâne cu întreținerea drumurilor naționale și a autostrăzilor, plus terminarea proiectelor în lucru.

Fosta CNADNR, o companie-mamut, cu bugete de miliarde de lei în fiecare an, s-a aflat de-a lungul timpului în vizorul procurorilor după mai multe scandaluri, precum dispariția contractului cu Bechtel sau prăbușirea unui sector de autostradă pe tronsonul Sibiu-Orăștie.

CNIR nu a fost însă operaționalizată însă până pe 25 martie 2024, moment în care a fost numit noul director general „plin”. Potrivit unui comunicat al noii companii, primul buget va fi aprobat în aprilie 2024.

Bornă în PNRR

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a declarat vineri lângă Adjud, că numirea unui director general este cerută în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„E bornă în PNRR. S-a făcut selecţie de către o firmă externă, aşa cum spune 109, şi de vreo două, trei luni, patru nu sunt în stare să găsească majoritatea, aceşti domni şi doamne selectate prin 109, să găsească o majoritate să numească un director general. Ceea ce e inacceptabil. Şi le-am şi transmis. Şi Adunarea Generală a Acţionarilor probabil le va transmite în zilele următoare că acest lucru nu poate să continue. Nu pot să primească salarii fără să aibă indicatori de performanţă şi toate lucrurile care ţin de o bună guvernanţă. Şi nu au în acest moment, pentru că nu sunt în stare nici măcar să îşi aleagă un director”, a spus Grindeanu.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *