Noua lege a protecției copilului. Ce este „înstrăinarea părintească”

Noua lege a protecției copilului. Ce este „înstrăinarea părintească”

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, 30 aprilie, o lege care se referă la protecţia şi promovarea drepturilor copilului şi introduce definirea noţiunii de înstrăinare părintească, considerată o formă a violenţei psihologice din partea părintelui către copil.

 

Potrivit expunerii de motive, demersul legislativ vizează definirea noţiunii de înstrăinare părintească, stabilirea modalităţilor în care aceasta poate fi constatată, efectele juridice ale constatării existenţei înstrăinării părinteşti, urmând a fi instituite măsuri în contextul creşterii numărului de dispute judiciare între părinţi cu privire la exercitarea în comun a autorităţii părinteşti, cu privire la modalitatea de păstrare a relaţiilor personale între copii şi părintele cu care aceştia nu locuiesc în mod constant, precum şi cu privire la stabilirea modului în care fiecare dintre părinţi va contribui la cheltuielile de creştere şi educare ale copilului.

 

„Înstrăinare părintească – formă a violenţei psihologice prin care unul dintre părinţi, în mod intenţionat, urmărit sau asumat şi apropriat, generează, acceptă sau foloseşte o situaţie în care copilul ajunge să manifeste reţinere sau ostilitate, nejustificate sau disproporţionate faţă de oricare dintre părinţi. Părinte/persoană care înstrăinează – părintele/persoana care se face responsabil/reponsabilă de existenţa unei situaţii de înstrăinare părintească. Părinte înstrăinat – părintele faţă de care copilul manifestă reţinere sau ostilitate, nejustificate sau disproporţionate”, se arată în textul legii.

 

Potrivit acesteia, copiii au dreptul la protecţie şi asistenţă în realizarea şi exercitarea deplină a drepturilor lor.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *